Saját KB bal
Saját KB jobb
Bushfire in Bowraville, NSW, November 2019

Egy új WWF jelentés szerint az ausztrál bozóttüzek 3 milliárd állatot sújtottak

Egy időközi új jelentés szerint az ausztrál bozóttüzekben 3 milliárd állat vesztette életét, vagy kényszerült elmenekülni élőhelyéről. Sokkoló számok.

A napokban kiadott időközi WWF jelentés szerint a 2019-es és 2020-as példa nélküli ausztrál bozóttüzek közel 3 milliárd állatot érintettek. Ennyi állat pusztult el, vagy kényszerült elmenekülni élőhelyéről a katasztrófa miatt. Ausztrál egyetemi kutatók, tudósok állítottak össze egy teljesen friss felmérést, melynek számai sokkolóak.

Becslések szerint összesen 143 millió emlőst, 2,46 milliárd hüllőt, 180 millió madarat és 51 millió békát sújtott a természeti katasztrófa.  Háromszor annyit, mint amennyit egy januári tanulmányban becsültek. Azt nem határozták meg, hogy hány százalékuk menekülhetett el és hányan pusztultak el. Azt azonban tudni lehet, hogy az elmenekült állatok túlélési esélye sem túl nagy, hiszen elvesztették élelmiszer forrásaikat, élőhelyüket és menedékeiket a ragadozók ellen.

Gyakoribbak lesznek a bozóttüzek

A 2019 végén és 2020 elején égő tüzek közel 115 ezer négyzetkilométer bokros, fás területet pusztítottak el. Harminc ember meghalt és több ezer otthon égett le. Szakértők szerint az elhúzódó szárazság és az éghajlatváltozás miatt valószínűleg gyakoribb és hosszabb tüzekre kell számítani a jövőben.  Az új riport számai azért sokkolóak, mert egy januári jelentés egymilliárdra becsülte a veszteséget, viszont ez a kutatás csak a leginkább sújtott területeket (Victoria, Új-Dél-Wales) vizsgálta. A friss kutatás azonban most először az egész országra kiterjedt. A közzétett adatok csak előzetesek, a teljes jelentést jövő hónapban teszik közzé, de szám valószínűleg nem fog változni.

Sokkoló számok

Maguk a kutatók is megrendültek ezen a döbbenetes számon. Valószínűleg nem volt még olyan természeti katasztrófa a világon, mely ilyen sok állatot sújtott. Ez a modern történelem egyik legsúlyosabb természeti katasztrófája. A kutatók azt is megállapították, hogy ha nem sikerül a globális felmelegedés mértékét 1,5 Celsius fok alatt tartani, akkor az ilyen és ehhez hasonló katasztrófák lassan hétköznapivá fognak válni. Ez pedig összecseng a párizsi éghajlatvédelmi egyezményben foglaltakkal, mely a globális átlaghőmérséklet emelkedésének 1,5 Celsius fok alatt tartását tűzte ki célul az iparosodás előtti szinthez képest. Ezzel jelentősen csökkenne az éghajlatváltozás kockázatai és hatása.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás/Cover fotó: WWF, Wikipedia

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...