Saját KB bal
Saját KB jobb

Segítőkutyák és terápiás kutyák – kik ők, mit csinálnak és mit tegyünk, ha találkozunk velük?

Az utcákon leggyakrabban vakvezető kutyákkal találkozunk, akik látássérült gazdájuknak segítenek a közlekedésben, a tájékozódásban és a mindennapi élet egyéb feladataiban. A vakvezető kutyák segítőkutyák, könnyű őket megismerni vörös kereszt emblémás hámjukról.

Vakvezető kutyaként legtöbbször labradorokat látunk, de elméleti síkon bármely kutyafajta és a keverékek is alkalmasak lehetnek a segítői feladatok ellátására, amennyiben sikerül elvégezniük a tanfolyamot és átmennek a vizsgán. Ez egyszerűen hangzik, de valójában, statisztikai adatok szerint, a kutyák mindössze 5%-a tudná teljesíteni az elvárt feltételeket. Ezért, hogy hatékonyabban tudjanak segítő kutyákat nevelni, egészségügyi szempontok és temperamentum alapján szelektáltan tenyésztik a segítőkutyának alkalmas egyedeket.

kutyabarat kutyabarát

A kiskutyák kiválasztása és nevelése már az alomban elkezdődik, és többnyire két éves korukig tart. Ezután kerülnek új gazdájukhoz, aki mellett, egy rövidebb összeszoktatási, tanulási periódus után a segítő feladatokat fogják ellátni. A segítőkutyák lehetnek vakvezető kutyák, hangjelző vagy rohamjelző kutyák és mozgássérült segítő kutyák is, bár hazánkban ez utóbbiak kevésbé elterjedtek. A segítőkutyák igazolvánnyal rendelkeznek, ingyenesen utazhatnak tömegközlekedésen, olyan helyekre is bemehetnek, ahová a kedvencként tartott kutyáknak nem szabad (például üzletek, közintézmények). Ha segítőkutyával találkozol, aki hámot visel, akkor tudnod kell, hogy a kutyus éppen dolgozik. Ne zavarjuk, ne simogassuk meg és úgy általában, tartsuk tiszteletben a személyes terét és a fontos feladatot, amit ellát!

Szintén az emberek segítségeként tekinthetünk a terápiás kutyákra is, de ők mégis más kategóriába esnek, mint a segítő- vagy munkakutyák. A terápiás kutyák általában lelki vagy mentális betegségekkel küzdőknek segítenek az alkalmazott orvosi terápia részeként, vagy annak kiegészítésére, általában szervezett foglalkozások keretében. Számos területen alkalmazzák a kutyás terápiát nagyon jó eredményekkel. A terápiás kutyáknak is vizsgát kell tenniük, de ők többnyire nem egy ember állandó segítőjeként dolgoznak, hanem alkalmanként, gazdájukkal közösen segítenek. Egy terápiás kutya és gazdája akár egyszerre több csoportban, kórházban vagy szervezetnél is elláthat feladatot. A terápiás kutyák között is találunk azonban úgynevezett személyi segítő kutyákat, akik kizárólag egy embert segítenek.

kutyabarat kutyabarát

Az Egyesült Államokban ismert még az úgynevezett “emotional support animal” (ESA) fogalma, amely tükörfordításban lelki támogató állatot jelent. Ők többnyire a szorongásos, szociális helyzetekben nehezen boldoguló embereket hivatottak segíteni, támogatni abban, hogy könnyebben boldoguljanak hétköznapi élethelyzetekben. Egy jó példa lehet, ha mondjuk egy gyermek szorong, esetleg pánikol mondjuk egy iskolai helyzetben, stresszel, és ez már akár fizikai tüneteket is okoz, akkor egy ESA segíthet, hogy könnyebben megbirkózzon a feladattal: lelki támogatást, biztonságot nyújt, minden nap elkísérheti kis gazdáját az iskolába. Az Egyesült Államokban a kezelőorvos dönti el, hogy a szorongás vagy egyéb lelki és mentális problémák foka indokolja-e, hogy lelki segítő állatot is bevonjanak a kezelésbe. Ha igen, akkor, a segítőkutyákhoz hasonlóan, az ESA is egy ember szolgálatában áll.

Az Egyesült Államokban ESA bármilyen állat lehet, nem csak kutya. A státuszt az állat részéről semmilyen kiképzéshez nem kötik, nincs igazolványuk, és nincsenek nyilvántartva sem, egyedül a beteg kondíciója a feltétel. Gyakori eset, hogy a gazdi már meglévő kedvencét vonják be a kezelésbe, így ESÁ-k gyakran hétköznapi kiskedvencekből lesznek. A lelki támogató állatok felvihetők a repülőgépre, megszállhatnak nem kutyabarát szállodákban, és lakhatnak olyan albérletben, ahol házikedvencek egyébként nem megengedettek.

Sok gazdi úgy érzi, hogy ezekkel a privilégiumokkal tudna mit kezdeni, ezért ESA-vá akarja nyilváníttatni házi kedvencét. Sajnos a valódi segítőkutyások isszák meg ennek a levét, mert a nem kiképzett, nem jól nevelt és nem megfelelően szocializált “ál-segítőkutyák” rossz viselkedése előítéleteket kelt a segítőkutyákkal szemben. Mi is többször olvashattunk olyat, hogy légi-utaskísérőt harapott meg “segítőkutya”, vagy esetleg kisgyermekre támadt. Valószínűleg ilyenkor nem kiképzett segítőkutyákról van szó (USA-ban: service dog a hivatalos megnevezés), hanem ezekről, az előnyökért cserébe lelki támogató állatnak kategorizált ebekről.

kutyabarat kutyabarát

Ráadásul, sajnos az interneten akár Magyarországról is rendelhető “terápiás kutya igazolvány”, amihez csak a kedvencünk képét kell elküldenünk e-mailben és átutalni a 60-80 dolláros díjat, és pár napon-héten belül egy csodálatos, laminált igazolvány és az ezzel járó előnyök birtokosai lehetünk. Ami túl szép, hogy igaz legyen, az általában nem is az, de sajnos a tájékozatlanság és a szabályozatlanság miatt terjednek az ehhez hasonló átverések.

Magyarországon egyelőre az ESA kategória nem létezik, szigorú szabályok és vizsgarendszer felel azért, hogy valóban jól képzett, jól szocializált és kifogástalanul viselkedő segítő- és terápiás kutyák élhessenek csak az őket megillető jogokkal. Mivel ezeknek a kutyáknak a kiképzése költséges és időigényes folyamat, ezért, aki teheti támogassa a hazai segítőkutya-kiképzéssel foglalkozó szervezeteket, melyeknek hivatalos listája elérhető az interneten.

 

Bujdosó-Szalay Adél

(kutyabarát.hu)

Forrás: Chronically Jaquie – youtube, Wikipedia, MATESZE

Képek: @flickr

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...