A 10 legszebb kort megélt kutya a világon – köztük van a mi Buksink is

A kutyák valóban az ember legjobb barátai nagyon régóta. Így különösen boldogok vagyunk, ha szép, hosszú élet adatik meg nekik. Az élettartam változhat a fajta, a tartási feltételek vagy a testi jellemzők hatására, sokan próbálják kutatni, hogy hogyan emelhetünk még inkább a leélt évek számán. Ezek a kutyák viszont minden tudományos eredményre és kutatásra rácáfoltak: a világ különböző pontjairól mutatjuk be az igazoltan legszebb kort megélt ebeket.  

10. Kathy T. Dog

Kora: 22 év 29 nap

Fajtája: keverék

Lakhelye: USA

Forrás: Facebook

Kathy-t egy Las Vegas-i menhelyről hozták ki, mint a világ „legdühösebb” kutyáját. Azzal szolgált rá a megjelölésre, hogy több idegent megharapott és minden útjába kerülő dolgot megugatott. 1991-ben született és 2013-ban hunyt el. Saját facebook oldala volt, ahol csodálói végig kísérhették kalandos útját.


9. Piccolo

Kora: 23 év 86 nap

Fajtája: Keverék

Lakhelye: Olaszország

Forrás: Pixabay (A kép pusztán illusztráció! Az eredeti ebről nem maradt fent fotó)

Piccolo 1987-ben született és 2010 végén halt meg. Bár bekerült a világ legidősebb nyilvántartott kutyái közé, de valójában nem tudni sokat az életéről.


8. Sugar

Kora: 24 év 360 nap

Fajtája: ismeretlen

Lakhelye: USA

Forrás: Pixabay (A kép pusztán illusztráció! Az eredeti ebről nem maradt fent fotó)

Sugar 1952-ben született és 1977-ig élt. Róla sem tudunk többet, még a fajtáját sem. Élete szintén rejtély, csupán a születési és a halálozási dátumát jegyezték fel, mint rekordot.


7. Pusuke

Kora: 26 év 248 nap

Fajtája: Shiba Inu keverék

Lakhelye: Japán

Forrás: Patheos

1985-ben született, és 2011-ben hunyt el. Gazdája, Ms Yumiko Shinohara szerint halála teljesen váratlanul érte, hiszen Pusuke remek egészségi állapotnak örvendett az utolsó pillanatban is. Még élete végén is napi kétszer sétált, aztán viszont hirtelen elvesztette étvágyát és légzési nehézségekkel kezdett küzdeni. Majdnem nem ért meg ilyen szép kort, ugyanis 2008-ban elütötte egy autó, és életmentő műtétet kellett rajta végrehajtani.


6. Buksi

Kora: körülbelül 27 év

Fajtája: Keverék

Lakhelye: Sárrétudvari, Magyarország

Forrás: Imgur

Buksi szívünknek is kedves: körülbelül 1990-ben született, egy tanyán élt családjával. Sokáig hitték, hogy ő lehet a világ legidősebb kutyája. Valószínűleg a nyári nagymeleg által okozott szívproblémák miatt halt meg 2017. augusztus 26-án. Az ELTE Etológia Tanszék egyébként vett le Buksitól vérmintát, amit egy amerikai laborba küldtek, hogy kutatásokat végezzenek rajta a hosszú élet titkának megfejtése érdekében.


5. Adjutant

Kora: 27 év 98 nap

Fajtája: fekete labrador retriever keverék

Lakhelye: Anglia

Forrás: Pixabay (A kép pusztán illusztráció! Az eredeti ebről nem maradt fent fotó)

Adjutant egy vadőr, James Hawkes kutyája volt, 1936 és 1963 között élt. Életéről szintén nem tudni sokat, azt azért feltételezhetjük, hogy a vadőr mellett dolgozva sok mindent tudhatott, rendszeresen mozgott és mindennapjait gazdája segítésének szentelte.


4. Bramble

Kora: 27 év 211 nap

Fajtája: border collie

Lakhelye: Anglia

Forrás: ecorazzi

Bramble egy mentett kutya volt, 1975 és 2003 között élt, Anne Heritage fogadta örökbe. Legkülönlegesebb ismérve az volt, hogy élete nagy részét vegán étrenden élte le. Napi egyszer étkezett és nagyon aktív életet élt, rendszeresen, naponta többször mozgott. Gazdája írt róla egy könyvet is „Bramble; a kutya, aki örökké akart élni” címmel. Természetesen sokan kezdték Bramble hatására vegán étrendre fogni kedvencüket, de nagyon fontos ezelőtt állatorvosunkkal konzultálni.


3. Taffy

Kora: 27 év 317 nap

Fajtája: welsh collie

Lakhelye: Egyesült Királyság

Forrás: wikipedia (A kép pusztán illusztráció! Az eredeti ebről nem maradt fent fotó)

Taffy születési és halálának dátuma sem ismert, egyedüli nyoma szép korának, hogy a Guiness Rekordok könyve feljegyezte, mint a legidősebb élő kutyát (az akkori kiadás idejében). Sajnos ezeken kívül nem maradt róla információ.


2. Butch

Kora: körülbelül 28 év

Fajtája: beagle

Lakhelye: USA

Forrás: Pixabay

Butch 1975-en született és 2003-ban halt meg. Annyira gyönyörű kort élt meg, hogy legtöbben azt hiszik, ő volt a legidősebb kutya a világon. Rengeteg cikk született róla, megírták életét, és a Guiness Rekordok könyvébe is bekerült. Állítólag lélekben és testben is felvette a fiatal kutyákkal a versenyt, nagyon szeretett játszani és enni.


1. Bluey

Kora: 29 év 160 nap

Fajtája: ausztrál pásztorkutya

Lakhelye: Ausztrália

Forrás: Wikipedia

Bluey – teljes nevén Bluey Les Hall –1910 és 1939 között élt. Gazdái Les és Esma Hall voltak. Őt és fajta társait is előszeretettel vizsgálták, hiszen több olyan ausztrál pásztorkutyát találtak, aki látványosan tovább élt, mint más fajták egyedei. Nem tudni, mi volt a titka, de az biztos, hogy sok kenguru és emu húst evett.


1+1. Maggie

Kora: körülbelül 30 év

Fajtája: ausztrál kelpie

Lakhelye: Ausztrália

Forrás: Yuri Kouzmin

Maggie lehetett a világ legtöbb évet megélt kutyája szintén Ausztráliából, de gazdája elvesztette a születését igazoló papírokat, és mivel korát hivatalosan nem lehetett igazolni, így nem is nyerheti el soha a legidősebb kutya címet. Valószínűleg ez egyáltalán nem is fontos senkinek: Maggie csodálatos kort élt meg, 2016-ban hunyt el.

 

Cikkajánló:

Guiness rekorder kutyák

A fotós szenvedélye: az idős kutyákban lévő csodát szeretné láttatni

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: oldest
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...