Saját KB bal
Saját KB jobb

Bőrféreg – Tények, tévhitek, teendők, 1. rész

Szinte mindenki hallott már róla, de rengeteg tévedés terjeng vele kapcsolatban, pedig korunk egyik legfenyegetőbb parazitáiról van szó. Mikroszkóp alá tettük őket, hogy mindent megtudjunk az egyik legsúlyosabb modern kutya betegségéről.

Mi a bőrféreg (Dirofilaria repens)?

A fonálférgek törzsébe tartozó parazita. Nevét onnan kapta, hogy a felnőtt férgek a bőrben, bőr alatt lévő duzzanatokban élnek.

Honnan származik?

Régebben elsősorban a mediterrán területeken volt fellelhető (Spanyolország, Olaszország), valamint Közép- és Kelet Európában, Afrikában, Dél- Ázsiában.

Merre halad a világban?

A változó klímaviszonyok miatt megfigyelhető, hogy egyre szélesebb sávban tolódnak a fertőzöttség határai. Tulajdonképpen csak azokon a területeken nem fordul elő bizonyosan, ahol az időjárási viszonyok miatt a szúnyog köztigazda nem tud megélni.

Hogyan terjed?

A fertőződés szúnyogok révén történik. A szúnyog vért szív egy fertőzött állatból, ekkor a vérrel együtt a féreg lárvalakjai (mikrofilaria) is a szervezetébe jutnak. A lárvák két hétig a szúnyogban tovább fejlődnek, majd egy következő vérszívással azokat az állatba oltja.

Kik a veszélyeztetettek?

Elsősorban a kutyák, de macska is fertőződhet. A szúnyog az emberbe is beolthatja a lárvát, amiből kifejlődhet a felnőtt féreg (bőrduzzanatokat okozva).

Hogyan fejlődik a szervezeten belül a féreg?

A szúnyog által beoltott lárvákból kb. 6-9 hónap után fejlődnek ki a felnőtt férgek, amelyek aztán évekig a bőr alatt élhetnek. Amikor elérik az ivarérett kort, a nőstény férgek a lárvákat az állat vérkeringésébe ürítik (amit a szúnyog innen fel tud venni és másik állatot fertőzni).

Hogyan és hol van jelen a szervezetben? Melyek a károsító hatásai? Hogyan lehet felismerni?

Mint a neve is mutatja, a kifejlett férgek a bőr alatti kötőszövetben és az izompólyában találhatóak, és akár évekig is életben maradhatnak. Az állaton nem fájdalmas, tömött tapintatú csomók formájában jelennek meg. A férgek a bőr alatt vándorolva bőrviszketést, szőrhullást, esetleg tályogképződést válthatnak ki az állatnál. Sok esetben tünetmentes marad a fertőzöttség, vagyis nem tapasztaljuk semmiféle jelét, hogy az állat fertőzött lenne. Igen gyakori, hogy egy rutin műtét során (pl. ivartalanítás) véletlen leletként bukkannak fel.

Mivel és hogyan kezelhető a kutya?

Alapvetően a fejlődés szerint és a kezelés szempontjából a féregnek két „állapotát” kell megkülönböztetni. A bőr alatt lévő kifejlett férgeket sebészi úton lehet eltávolítani, vagyis az ilyen gyanús duzzanatokat műtéttel kimetszik a bőrből. A csomók felvágásakor egy 5-17 cm hosszú, vékony féreg bukkan elő. A lárvákat a vérből pedig egy spot on készítménnyel lehet elpusztítani, amelyet folyamatosan legalább fél éven keresztül alkalmazni kell egy fertőzött állat esetében.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

A betegség a szúnyogok közvetítésével terjed, tehát mindenképpen érdemes ellenük is védekezni (nem csak a kullancsok és bolhák ellen). Ezen kívül pedig a már korábban említett készítménnyel meg kell akadályozni az esetlegesen szúnyogcsípéssel szervezetbe jutott lárvák felnövekedését.

 

Hamarosan folytatjuk a tévhitekkel!

 

Hasznos tartalmainkból:

A szívférgesség szűrés életet menthet

Ismered kutyád egészséges értékeit?

15 intő jel, mikor ideje meglátogatni az állatorvost

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Fotók: bayer
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...