Saját KB bal
Saját KB jobb

Beindult a tél – szabjuk kutyánkra, 1. rész

Amikor az ember orrát elkezdi csípni a hideg, jó esetben a forralt bor mellé kesztyűt és vastag zoknit húz. Amikor egy gazdi ujjait már csak hősugárzóval lehet leolvasztani a pórázról, és a levegőben már érezhető az útsózókkal folytatott végtelen vita szaga, biztosan tudhatjuk: beköszöntött a szokásos magyar jégkorszak. Már csak az a kérdés, hogy kedvencünket inkább macskaalomra és forró kakaóra szoktatjuk, vagy felkészülünk rá, és élvezni kezdjük. Nem is olyan bonyolult. 

Mi tagadás, a telet sokan nem zárják a szívükbe. Sokszor kutyánknak sincs ingerenciája hosszasan trappolni – jó esetben – a hóban, szerencsétlenebb helyzetben lévőknek a sóban. Hogy a kandalló előtt heverészés helyett ne az állatorvosi rendelőben töltsük el az időt, Dr. Varga József állatorvos lesz segítségünkre.

Az erősen fűtött részektől távol helyezzük el az állat fekhelyét: ne legyen negyven fokos különbség kint és bent között. Inkább feküdjön az előszoba hűvösében, mint hogy a plusz huszonöt fokból kelljen a mínusz tízbe mennie. Az ízületi bajok mellett krónikus légzőszervi megbetegedést is okozhatunk. Ha óriási a hő különbség, nem fogja bírni a nyálkahártyája, főleg, ha még egy kis havat is eszik rá. Nagyon fontos a megfelelő párologtatás is a lakásban: ezt sem szabad elfelejteni.

A kinti kutyákra zsírosabb ételekkel lehet tenni egy pici plusz tömeget: tud pozitív hatása lenni a megnövekedett energia-leadás miatt, de ne felejtsük el mellette a testtömeg-kontrollt. A kutyaházak dupla szigetelése, és a bejáratok hő védő fóliája alapvető, az aljában elhelyezett fűtőpanelek is hasznosak, de könyörgöm, csak ésszel!”

Az ízületi betegségek is előszeretettel újulnak ki vagy jelennek meg ilyenkor, ennek megfelelően kell gazdijainknak a porcvédő anyagokról gondoskodni. Az idősödő, vagy genetikailag igazolt ízületi betegségben szenvedő állatok porcregenerálása nagyon fontos, főleg hogy időben tegyük: akár már ősszel el lehet kezdeni egy kúrát. A szőr és bőr is kényes terület.

„A só-marta mancsok ellen kenőcsökkel lehet védekezni, akár már a séta előtt is, de utána feltétlenül. Ha hazaérve le is mossuk a kutyánk mancsát, figyelnünk kell arra, hogy teljesen szárítsuk meg, nehogy még jobban felpuhuljon rajta a bőr. Krémek közül a lanolinos krémek, a babakrém is jó, a körömvirág-krém akkor, ha már gyulladtabb a talp, de legfőképp a szarvas faggyús kenőcsöt javaslom.

A ruhákról pedig annyit, hogy nem minden csak divat, ami kutyakabát. A hő különbség áthidalására a megoldás az lehet, hogy már kicsit előre mozgatva, bemelegítve visszük ki a kutyákat. A rövid szőrűeknek, ha már olyan hosszú sétákra megyünk, hogy esetleg közben megáll az állat, akkor elengedhetetlen a ruha, a kistestűeknek a vékonyka, pilinszka lábaikkal pláne. Ha csak pisi-kakira szaladunk le, arra a pár percre nem feltétlenül kell, de mínusz tíz fok alatt már akkor is szükséges.

 

Folytatjuk!

 

Addig is olvasnivaló:

Hóesést ajándékozott haldokló kutyájának

A legjobb téli mozgásfajták, amit kutyáddal űzhetsz

Légy felelősEBb! – télen is

 

 

(kutyabarát.hu)

Fotók: pixabay
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...