Saját KB bal
Saját KB jobb

Oviban kutya. Itthon. Igen!

Itthon is van pozitív példa arra, hogy a pedagógusok értik, érzik az állat jelenlétének jótékony hatását. Két olyan óvodát is találtunk, ahol a vezetőség képes volt eleget tenni a felelős állattartásnak – a gyerekek legnagyobb örömére, hiszen az állatok közelségét, kommunikációját a hét minden napján saját közegükben tanulhatják.

Frakk, a gyerekek barátja

Frakkot, a kóbor kutyát 2013 októberében fogadta be a Bálint Ágnes Óvoda Vecsésen. Előtte sokáig a lakótelep játszóterén lakott. A szülők és az óvoda közös munkával alakították ki az ovin belüli helyét, melyet boldogan foglalt el – de csakis, miután az orvosi kiadta számára a szokásos ovis „Egészséges, közösségbe mehet!” igazolást.

Személyi anyaga bekerült a dolgozók közé. Munkaköri leírásában az alábbi feladatok szerepeltek: esti és hétvégi járőrszolgálat, ami magába foglalja az óvoda udvar rendjének fenntartását, a macskák és betörők elriasztását. Napközben a saját elkerített részén várta, hogy a gyerekek meglátogassák. Azóta Frakkba beleszeretett egy család, és örökbe fogadták – a gyerekek fájó szívvel búcsúztak tőle, de tudták: az ovi mentette meg a magányos élettől. Azóta már kutyás bemutatót is szerveztek az ovinak, ahol a Gödöllői Kutyasport Központ segítségével tanulhattak tovább a kutyák működéséről.

Archibald

Szegedi Zsóka, a Katica Kisdedóvó vezetője mesélt kutyával fűszerezett hétköznapjaikról.

„Archibald-ot (Árcsit) a gyermekek és a kedves szülők is elfogadják. Néhány ovis minden nap hoz neki jutalomfalatot. A kutya a család tulajdona, az ovisokkal együtt nőt fel, hozzá szokott kölyök korában  a légkörhöz, és nem zavarja semmi gyermek zaj, rohangálás vagy játék. Míg kölyök volt,  sokszor  benevezett a rohangálásba illetve a labdajátékokban is szerepet vállalt a gyerekek nagy örömére. Árcsi emberközpontú, nyugodt személy, nagyon okos, szinte beszél a tekintetével.”

 

Milyen pozitív hatással van a gyerekekre Árcsi jelenléte?

„Van olyan család az oviban, aki Árcsi hatására vett a gyermekének kutyát. De alapvetően sok családban van kutya, talán ezért is nem volt gond soha az állat jelenléte. Fontosnak tartom – ha meg lehet oldani – egy ilyen családbarát állat tartását. A gyerekekben nem alakul ki félelem a kutyával szemben, megérzik,  hogy jó barát, megsimogatják, odabújnak hozzá, és a kutya is nagyon hálás tud lenni ezekért a pillanatokért.”

Csuriba tettem a kezem, hogy ne ássak bele semmi olyanba, amivel esetleg árthatok ennek a két nagyszerű intézménynek. Szerencsére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állat-egészségügyi és Állatvédelmi Igazgatósága kielégítő és pozitív választ adott.

Óvodákban tartott kutyákra vonatkozó, a témakört konkrétan nevesítő rendelet nincs, magára a témakörre bizonyos jogszabályok persze hatással vannak.

A NÉBIH szakterületét érintően a legfontosabb, hogy egy rendszeres állatorvosi felügyelet mellett tartott, oltott, külső- és belső paraziták ellen kezelt és higiénikusan tartott kutya semmilyen egészségügyi kockázatot nem jelent még egy óvodás korú gyermek számára sem.

Mindenképpen egy, a kutyáért teljes felelősséget vállaló, gondos gazda jelenléte szükséges a gyerekekkel való, és az első időkben mindenképpen irányított találkozások alatt. A fokozatosság, a szoktatás-tanítás és az irányított kezdeti találkozások, a hozzáértő óvodapedagógus(ok) jelenléte és irányítása alapvető fontosságú.

A kutyának pedig biztosítani kell egy nyugodt zugot, ahol elvonulhat a kicsik elől, és a gyerekekkel meg kell értetni, hogy ott nem zaklathatják.

 

 

Hát igen. Valakinek egy állat társasága megtiszteltetés, és ha megtanítja rá gyermekeinket is, talán egyszer jobb hely lesz a világ.

 

További hasznos tartalmak gyerekekről, kutyákról, oktatásról:

Saját iskolai állataik vannak az angliai gyerekeknek

A kutyatartás pozitív egészségügyi hatásai

A kutya segít megelőzni az asztmát?

 

 

 

ViNyL

(kutyabarát.hu)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...