Saját KB bal
Saját KB jobb

Kiskedvenceink titkos italozása – ultra lassított felvételen

Kutyáink jelenléte néha már annyira természetes, hogy lehet: pár alapvető kérdésre nem is tudnánk olyan könnyedén válaszolni. Az egyik ilyen: mialatt feltörlöd a több köbméternyi kilefetyelt vizet, meg tudod mondani, valójában mi hogy néz ki, mikor isznak?

Az emberek képesek tökéletesen összezárni az ajkaikat, így ivás közben negatív nyomást hozhatnak létre, amivel felszívhatják, beszippanthatják a folyadékot. A kutyák állkapcsa viszont olyan szélesre tárható alkalmazkodva a zsákmányszerzéshez, hogy nem tudják teljesen összezárni a szájukat. 

Ezért más stratégiára van szükségük. Lassított felvételek elemzésekor látható, hogy először belecsapják a vízbe J alakban hátra! hajlított nyelvüket, ami sok fröcsköléssel jár. Ezután igen nagy gyorsulással (5G-vel) visszahúzzák. Mielőtt a nyelvükkel a szájüregbe rántott vízoszlop visszazuhanna, gyorsan becsukják a szájukat. Kutatók üvegcsövekkel modellezték különböző méretű kutyák nyelvét, és megállapították, hogy a testmérettel exponenciálisan nő a nyelvvel megmozdítható víz térfogata.

Érdekesség, hogy a macskák más stílusban isznak, mint a kutyák. Ők sokkal kevésbé fröcskölik szét a vizet, mert finoman helyezik a nyelvük behajlított hegyét a víz felszínére. A hasonló kutatások a hidrodinamika problémáinak megoldásában is segíthetnek.

 

Ezeket is ajánljuk:

Jegesmedve és kutya – egy barátság története

A vemhes kutyák itatása

A világ legnézettebb kutyás videója a youtube-on

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: Gart et al., 2014, American Physical Society DFD meeting

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...