Saját KB bal
Saját KB jobb

Ugat a kutyád? Derítsd ki az okát!

Egy ugatós kutyával élsz együtt? Nem vagy egyedül, ez elég általános probléma, ami miatt a gazdák a legtöbbször kérik képzett trénerek segítségét. Mindegyikük azt szeretné tudni, hogyan tud véget vetni  kutyája – valljuk be, néha igencsak idegesítő – ugatásának. Az alábbiakban Tonya Wilhelm írását olvashatjátok a témában, aki kutyakiképző, több könyv szerzője és számos – a kutyák magatartási problémájáról szóló – szeminárium előadója.

Az ugatás kutyabeszéd

Az első és a legfontosabb, hogy az ugatás egy nagyon is természetes kutyaviselkedés. A kutya, amikor ugat, kommunikálni próbál, mondandóját igyekszik a külvilág tudomására hozni. Ha meg akarjuk szüntetni az ugatást, először is meg kell találnunk a kiváltó okot. Vajon mit akar az ugatással mondani a kutyánk? Az ugatás valami más dolognak az egyik tünete, valamit jelez, amivel foglalkoznod kell. Tehát nem kizárólag arról szól a dolog, hogy megállítsuk az ugatást, hanem hogy megtaláljuk az ugatás okát.

Az ugatás leggyakoribb okai

Kérést kifejező ugatás

Ebben az esetben a kutya az ugatással azt fejezi ki, hogy valami konkrét dolgot szeretne. Például, hogy eldobd a labdáját, vagy ki akar menni, vagy szeretné megkapni a kezedben lévő jutalomfalatot, vagy egyszerűen csak  a figyelmet szeretné felkelteni. Például amikor a kanapén ülsz, odahozza a kedvenc játékát, leteszi eléd, és ugat, hogy dobd el neki.


fotó: petfinder.com 

Szeparációs szorongást kifejező ugatás

Azok a kutyák, akik ugatnak, nyüszítenek, amikor magukra hagyják őket, valószínűleg szeparációs szorongással küzdenek. Ez lehet egészen súlyos is, amivel mindenképpen foglalkozni kell. Ha folyamatosan ugat, amikor elmész, egyre stresszesebb lesz, és akár még magában is kárt tehet.

Túlzott izgalom miatti ugatás

Ezt úgy képzeljük el, mint a gyerekeket, akik izgalmukban nem is tudják, mit csináljanak a Disneylandben, csak szaladgálnak és sikoltoznak. A kutyák ezt a túlzott izgalmi állapotot az ugatással próbálják kifejezni, például vacsora időben, séta előtt, vagy ha játszani szeretnének.

Szorongás, félelem miatti ugatás idegen emberek, vagy más kutyák társaságában

A kutyák különböző okok miatt ugathatnak ilyen szituációkban. Ilyen lehet a szocializáció hiánya, vagy a kölyök nem megfelelő szocializációja, a büntetés alapú képzés idegen emberek, vagy kutyák jelenlétében, rossz tapasztalat, ami félelmet, vagy szorongást vált ki, túlzott izgatottság, vagy figyelmeztetni akarja a gazdit a közelgő”veszélyre” . Talán akkor kezd ugatni, ha meglát egy másik kutyát a séta alatt, vagy előfordulhat az is, hogy ugatni, vagy morogni kezd, amikor idegen érkezik.

Megoldások

Ne feledjük, ha kutyánk viselkedésében változást észlelünk, az első lépés az, hogy azonosítsuk, mi áll az ugatás hátterében. Ezután lehet megkezdeni a munkát, a változás pedig idővel be is fog következni, ha elég türelmesek vagyunk.

Kérést kifejező ugatás

Ez egy tanult viselkedés. A kutya megtanulja, hogy ha ugat, megkapja azt a dolgot, amit szeretne. Ha folytatja az ugatást, újra megkapja azt, amit szeretne. Ez egy nagyon egyszerű dolog, megtanulta, gyakorolja, működik.


fotó: cesarsway.com

Ez a fajta ugatás azt jelenti (a kiképző számára), hogy a kutya nem kap meg mindent, amire szüksége van. Ha a kutya úgy érzi, hogy figyelemre van szüksége, akkor több figyelmet kell rá szentelni – és valószínűleg több feladatot és több testmozgást kell biztosítani számára. Ez nem azt jelenti, hogy amikor a kutya ugat, akkor mindig több figyelmet kell rá szentelni, hanem azt, hogy általában több figyelmet kell rá fordítani és mindenképp több (közös) elfoglaltságot biztosítani számára.

Tehát, ha általában több figyelmet szentelsz neki, többet játszotok, mozogtok, és 100 % -ig figyelmen kívül hagyod ezt a fajta ugatást, akkor egyre ritkábban fog a figyelemfelkeltés okán ugatni. A változás nem egyik pillanatról a másikra fog bekövetkezni, valószínűleg a kutya még egy darabig ugatni fog, mivel megtanulta, hogy ez célravezető. Kell egy kis idő, amíg a régi megszokás kikopik és megtanulja az újat.

Szeparációs szorongást kifejező ugatás

A szeparációs szorongás problémájának kezelése egy hosszabb folyamat. Ez tanítást igényel, meg kell változtatni a kutya érzelmeit, enyhíteni a szorongását, amikor egyedül marad. Ez nem arról szól, hogy megtanítjuk neki, hogyan ne érezze magát, hanem inkább arról, hogyan érezze magát. Maradjon nyugodt, ellazult, érezze magát biztonságban akkor is, ha egyedül marad.

A szeparációs szorongás nem egy rossz viselkedés, ami gyorsan orvosolható, a leküzdése elég hosszadalmas és sokszor kihívásokat jelentő feladat, melyhez nyugodtan kérd szakember segítségét.

Néhány tipp, hogy a segítség megérkezéséig mit tudsz tenni:

– Fontos, hogy amikor találkoztok, ne kitörő örömmel üdvözöld a kutyát. Ha túl nagy feneket kerítesz annak, hogy elmész és annak is, hogy hazaérsz, akkor ez arra ösztönzi, tényleg traumaként élje meg azt, hogy magára hagyod. A legjobb egy egyszerű szia, vagy viszlát, egy rövid simogatás és egy mosoly.

– Meg kell változtatni a napi rutint. Módosítsd a felkelésed időpontját (kelj akár csak 15 perccel korábban), és a reggeli tennivalóid sorrendjét, így a kutya nem fogja tudni kitalálni, hogy pontosan mikor indulsz.

– Találj ki olyan elfoglaltságot a kutyának, amivel eltölti az időt, amíg rád vár. Hagyjál ott neki például egy jutalomfalattal töltött játékot, vagy egy ízletes rágókát, esetleg rejts el valami finomságot a ház körül, amit napközben meg tud keresni. 

– Tanítsd meg neki, amíg otthon vagy, hogy élvezettel maradjon azon a helyen (például az előszobában), ahol hagyni akarod majd. Tegyél be az adott helyre valami nagyobb ízletes rágcsálnivalót, és 5-10 percre hagyd magára. Az időtartamot fokozatosan növeld.

– A fizikai és a mentális fárasztás a legjobb módja a felesleges energiák levezetésének. A kutya sokkal nyugodtabbnak fogja érezni magát egy kiadós séta, játék és szaladgálás után. De ne közvetlenül az indulás előtt állítsd ilyen izgalmak elé, hagyj számára időt lenyugodni, mielőtt elmész. 


fotó: getfreedogtraining.com 

Túlzott izgalom kezelése

A megoldás szintén az, hogy ne vegyél róla tudomást, amíg ugat. Ha például ugatva kéri, hogy dobd el a labdáját, ne tedd. Állj meg, ne szólj egy szót sem, csak várj. Amint abbahagyja az ugatást, dobd el neki a labdát. A kulcs a jó időzítés és a következetesség. Ha ezt csak néha gyakorlod, akkor a kutya nem fogja megérteni, mi az, amit vársz tőle. Ha viszont mindig következetes vagy, előbb-utóbb abba fogja hagyni az ugatást. Ahogy haladtok a képzéssel, mindig növeld a várakozási időt 1-2 másodperccel az ugatás abbahagyása és a labda eldobása között. Sok türelemre lesz szükséged, de ne add fel idő előtt, kutyád meg fogja érteni, mi a helyes és elvárt viselkedés a játék közben.

Sok kutya már akkor igalomba jön és ugatni kezd, amikor meglátja a pórázt a gazdi kezében. A sétát nem jó izgatott lelkiállapotban kezdeni. Ha már a póráz láttán ugatni kezd, várd meg amíg abbahagyja, addig ne tégy semmit. Ne szólj semmit, csak várj. Ha csendben maradt, közeledj tovább hozzá a pórázzal. Ha ismét ugatni kezd, megint állj meg. Ne kiabálj rá, de csak akkor közelíts felé, ha csendben van. Ez egy nagyon jól működő, egyszerű folyamat, de ha azt szeretnéd, hogy kutyád a séta előtt türelmes legyen, neked is türelmesnek kell maradnod a feladat gyakorlása során.

Emberektől, vagy más kutyáktól való félelem kezelése

Ha a kutyád más kutyákat, embereket ugat, ki kell tenned ilyen ingereknek, hogy le tudd szoktatni erről. Amikor meglát egy másik kutyát, tartsd meg azt a távolságot, ahol még nyugodt és nem kezdi el ugatni a másikat. Lehet, hogy ehhez egész nagy távolságra el kell menni a másik kutyától, de csak akkor jutalmazd, ha nyugodt viselkedést mutat. Találj ki valami extra finom jutalmat, amit máskor nem szokott kapni, és folytasd a dicséretet és a jutalmazást, amíg a másik kutya szem előtt van.


fotó: socialth.com

Nem azt tanítod a kutyának, hogy mit kell csinálni, hanem hogyan kell érezni. „Jól érzem magam, ha látok egy másik kutyát”, ahelyett, hogy „ Úgy érzem félek, és kezelhetetlen vagyok, ha látok egy másik kutyát”. A sok ismétlés hatására eléred azt, hogy egy másik kutya látványa már nem fog érzelmi reakciót kiváltani belőle, mint egykor. Meg fogja tanulni, hogy nem egy izgő-mozgó betolakodóként tekintsen a másikra, hanem a másik kutyát az „ő egy jó dolog számomra” érzéssel azonosítsa.

Összefoglalva

A felesleges ugatás megfékezése sok gyakorlást igényelhet. Nem önmagában az ugatás megfékezésén van a hangsúly, a kulcs az ugatás okának kiderítése és kezelése. A kívánt eredmény eléréséhez sok türelemre, pozitív hozzáállásra van szükség. Adj időt a kutyának, hogy elsajátíthassa az új viselkedést.

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás: dogsnaturallymagazine.com, indexkép: cafebiz.vn
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...