Saját KB bal
Saját KB jobb

Vigyázzunk a szemünk fényére! – Ezért lehet probléma, ha a kutya arcon nyal

Mióta a kutya társadalmunkban betöltött szerepe drasztikusan megváltozott, egészen más kapcsolatot ápolunk kedvenceinkkel. Azonban hiába változott meg a legtöbb ember viszonyulása az állatokhoz, a kutyák ugyanúgy kutyák maradtak. Még mindig vannak olyan egészségügyi kockázatok, amiket jobb megelőzni, így nem érdemes engedni a kutyánknak, hogy arcon nyaljon minket. Mutatjuk miért.

A legjobb barátaink nem emberek

A kutya az ember legjobb barátja – a mondás ma már nem csak szimbolikus jelentésű, ugyanis sok embernek valóban a kutyája a legfontosabb társa. Ezeknek a társállatoknak a funkciója sokat változott az elmúlt száz évben: kutatni kezdtük a viselkedésüket és vizsgáljuk, hogy „mi jár a fejükben”. A láncra vert házőrzőből a nappaliban pihenő partnerekké váltak és az élet számos területén használjuk őket akár munka célra is.

A kutyák rendkívüli módon képesek segíteni a magánnyal küzdőket, de meglehetősen sokat jelentenek azoknak is, akiknek „csak” házikedvencek. Híres etológusok értenek egyet abban, hogy ezek a négylábúak nem sokban különböznek egy 2-3 éves kisgyerektől, azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy a hasonlóság ellenére, nem szabad gyerekként kezelni őket.

Óvatosan a puszikkal!

Sok gazdi annyira szereti „szőrös gyerekét”, hogy ölelgeti, csókolgatja és a kutyapuszikat is szívesen fogadja. Azonban a legtöbben nem is sejtik, hogy kockázatos lehet, ha a kutya arcon nyal minket. A kutyák szájában nagyjából 400 féle baktérium található, az emberében pedig 400-500. Azonban ezeknek csupán a 15%-a van átfedésben, a többiek különböznek egymástól.

Mivel az emberi immunrendszer nincsen hozzászokva ezekhez a baktériumokhoz, könnyen bajt okozhat, ha a kutya nyála érintkezik az arcunkkal. A legnagyobb veszélynek a szemek vannak kitéve, hiszen az egyébként is érzékeny szerven keresztül könnyen bejuthat bármi a szervezetünkbe.

puszi

Máskor is vigyázzunk a szemünkre!

Október a látás hónapja – itt az ideje, hogy törődjünk szemeinkkel! Fontos, hogy látásunkat megóvjuk az olyan veszélyektől, amiket a kutyanyál jelenthet és más módokon is figyeljünk rá. Míg a fertőzéseken a szemorvos, a látás romlásán a látásvizsgálat segíthet.

Egy látásvizsgálat, szemvizsgálat ára igen borsos is lehet, azonban sok helyen – épp a látás hónapja alkalmából – végeznek ingyenes vizsgálatokat.

Vigyázzunk a szemünk fényére és hagyjuk meg a kutyánknak a simogatást!

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...