Saját KB bal
Saját KB jobb

Őszi zöldségek és gyümölcsök – melyiket eheti meg a kutyám?

Hazánkban az ősz a bőség ideje. Ilyenkor érik a legtöbb és talán legkedvesebb hazai zöldség és gyümölcs. Számos őszi termény pedig valódi csemege a kutyáknak is, míg vannak olyan szezonális gyümölcsök, melyeket jobb, ha elkerülünk.

Alma – remek nasi, tele van C-vitaminnal, kiváló rostforrás. Az édes almát sok kutya kedveli, apróra vágva, sajkockákkal keverve remek tréning snack.

Barack – az őszibarack és a sárgabarack finom és édes, emiatt a legtöbb kutya szívesen fogyasztja. Ugyanakkor, bánjunk vele óvatosan, mert könnyen hasmenést okoznak. A csonthéjas gyümölcsök magját mindig távolítsuk el, mielőtt a kutyánkat a gyümölccsel kínálnánk!

Cékla – a lila őszi csoda tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. Ráadásul sok kutya meglepően rá tud kattanni. Reszelve, pürésítve vagy tréning snack-nek is remek, bár néha ijesztő színű „végterméket” eredményez.

Füge – itthon is egyre több helyen terem és kapható a füge. Édes íze miatt pedig sok kutyus örömmel fogyasztja. Vasat, kalciumot, folsavat és A-vitamint is tartalmaz, de rendkívül magas a cukortartalma, ezért csak módjával!

Sárgarépa – a tuti befutó. Tele van karotinnal, ami az A-vitamin előanyaga, ezenkívül kálium, kalcium és magnézium is van benne. Meg persze sok-sok rost. A sárgarépa és persze a lila, fehér és halványsárga változata is remek választás kutyáinknak.

Sütőtök – bár egy kicsit még várni kell a hazai sütőtökre, megéri. Nyersen és sütve-főzve is adható a kutyáknak. Ezen kívül a sütőtökpüré kiváló alapanyaga számos házi kutyanasinak is: Sütőtökpüré: A maradék sütőtök kutyabarát felhasználása

Szilva – A-, C- és K-vitamin-tartalma miatt antioxidáns, vérképző hatású. Emellett jó forrása a vasnak, a magnéziumnak és a káliumnak. Ugyanakkor, kutyáink esetében, létezik ezeknek az ásványi anyagoknak jobb forrása is. A szilva mértékkel fogyasztható, ha kedveli az eb, de vitaminforrásnak válasszuk inkább a májat, a vörös húsokat. A csonthéjas gyümölcsök magját távolítsuk el, mielőtt a kutyánkat a gyümölccsel kínálnánk!

Szőlő – kakukktojás. A szőlő egyes kutyák esetében mérgezésre hasonlító tüneteket vált ki. Míg egyes esetekben nem okoz bajt, bizonyos kutyák érzékenyek rá, és akár halált is okozhat!

Hogyan adjuk ezeket az őszi zöldségeket és gyümölcsöket a kutyánknak?

Mint minden új élelmiszer, ezek is fokozatos bevezetést igényelnek, hogy elkerüljük a gyomorrontást. Érdemes nyersen reszelve adni, így jobban felszívódnak a tápanyagok és a rostok. Az alma, a cékla, a sütőtök és társaik natúrban megsütve is kiválóak, tápláló csemegék. Nyersen pürésítve használhatjuk a húsok kiegészítésére (nyersetetés esetén), főtt vagy sült állapotban pedig ízletes feltétnek.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.akc.org/expert-advice/nutrition/fruits-vegetables-dogs-can-and-cant-eat/; Kép: Photo by Gustavo Fring from Pexels: https://www.pexels.com/photo/smiling-woman-with-dog-in-autumn-park-4148867/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...