Saját KB bal
Saját KB jobb

Tények, tévhitek és tippek a foglalkoztató játékokkal kapcsolatban – 3. rész

Foglalkoztató játékok és elhízás

A cikk első részében a foglalkoztató játékok eredetéről és lehetséges alkalmazásairól szóltunk, illetve arról,hogyan építhetők be a „nem játékos” kutyák életébe, majd láthattuk, hogy a mentális foglalkoztató játékok esetében nincs korhatár. A következőkben a tévhitek közül talán a legelterjedtebbet, az elhízás és a tölthető játékok viszonyát nézzük meg alaposabban.

A foglalkoztató játékok és az elhízás

A foglalkoztató, és ezen belül az étellel kapcsolatos játékokkal kapcsolatban gyakran emlegetett tévhitek között sokszor felhozzák, hogy ezek is hozzájárulnak az egyre növekvő kutya elhízási jelenséghez. Ebben egyébként lehet valami, különösen, ha a gazdi egyfajta „lepasszolásként” adja a kutyának. Ez a tipikus „jól, van, tessék, itt van, ezzel majd elleszel, csak hagyj békén”. Szintén nem jó ötlet, ha csak a foglalkoztató játékokkal szórakoztatjuk a kutyát, és kimarad a séta, a sport és a mozgás. Ahogy a cikk elején is hangsúlyoztuk, ezek mind, egymás mellett kellenek, hogy a kutyánk kiegyensúlyozott, mentálisan és fizikailag is a lehető legteljesebb életet élje.

A tölthető és etető játékok – ahogy a sportolásnál és tanításnál használt jutalomfalatok – tehát nem önmagukban, hanem inkább a helytelen, „kényelmes” használatból adódóan járulhatnak hozzá az elhízáshoz. A tévhitek közé sorolhatjuk tehát ezt, de legalábbis a féligazságok közé. Ahogy a tévénézés sem okoz elhízást, csak akkor, ha mozgásszegény életmóddal és túlzott kalória bevitellel párosul, úgy igaz ez a tölthető játékokra is.

A megfelelő mennyiségű és minőségű testmozgás mind a kutyánk, mind pedig saját egészségünk szempontjából elengedhetetlen.

Ahogy a „One Health” mozgalom képviselői fogalmaznak, a póráz két végén történő dolgok hatnak egymásra. Ha többet sétálunk a kutyánkkal, az a mi egészségünknek is jót tesz, ha együtt sportolunk, szintén. Ugyanakkor, ha a kutyánk nincs eleget a friss levegőn és mozgásszegény életmódot él, akkor feltehetőleg a saját egészségünkre sem fordítunk kellő hangsúlyt.

A logikai és foglalkoztató játékok esetében mindezzel együtt fontos, hogy tartsuk magunkat a kutyánk napi kalóriaszükségletének keretein belül. Először számoljuk ki, hogy ez mennyi. (10 kg alatti kutyáknál ez kb. 50 kcal/ttkg, 10-30 kg között 45 kcal/ttkg, míg nagytestű kutyáknál 35-40 kcal/ttkg, amely függ az aktivitás mértékétől, az életkortól, de még az évszaktól is.) A kutya napi kalóriaszükséglete az, amivel gazdálkodunk. Ennek legfeljebb 10%-át tegye ki snack vagy jutalomfalat. Ezek ugyanis nem teljes értékű táplálékok, így nem tartalmazzák a kutyánk fiziológiás szükségleteit kielégítő tápanyagokat.

Alternatívák a különböző etetési irányzatok szerint

Ez az alapszabály, amennyiben táppal etetünk és jutalomfalattal játszunk. Vannak azonban alternatívák, például, ha táppal etetünk, de az etetéshez foglalkoztató játékokat használunk fel. Azaz, a kutyánk a reggeli adagot mondjuk egy Lickimat-ről kapja, míg napközben egy puzzle-t kell megoldania, és este, mondjuk, a szaglószőnyeget vetjük be. Így ugyanannyi tápot kap, tehát nem eszik többet, mintha csak etetnénk, és minden egyes falatért meg kellett dolgoznia.

A nyersetetés és az otthon főzött eledel szintén lehetőséget nyújt a kreativitásra. Szinte minden foglalkoztató vagy tölthető játék alkalmas a nyersételek és a zöldségek, gyümölcsök „feltálalására”. Természetesen, ha nyers hússal is érintkezik a játék, akkor fordítsunk ugyanolyan figyelmet a tisztán tartására, mint az etetőtálkák vagy edények esetében. Ettől függetlenül, semmi akadálya, hogy akár nyers zöldségekkel, gyümölcsökkel, pürékkel vagy hússal, hallal töltsük meg őket.

Bízunk benne, hogy cikksorozatunk kedvet csinált a foglalkoztató játékok kipróbálásához, illetve azok is szert tehettek új ismeretekre, akik már jártasak az „enrichment” világában. A különböző játékok által kínált lehetőségek felfedezéséhez és a közös játékhoz pedig sok örömet kívánunk!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Allie Bender, Emily Strong: Canine Enrichment for the Real World; Zazie Todd, PhD.: Wag, The Science of Making Your Dog Happy; Sina Eschenweber: Mental Exercise for Dogs; Rodney Habib, Dr. Karen Shaw Becker: Forever Dog; Bindi’s Bucketlist – https://www.bindisbucketlist.com/post/enrichment-stuffing-a-beginners-guide-to-stuffing-dog-toys; https://nationalzoo.si.edu/animals/animal-enrichment; https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ajp.1350160206; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2935515/; Képek: Photo by Tanya Gorelova from Pexels, Photo by Yaroslav Shuraev from Pexels, Photo by Karolina Grabowska from Pexels, Photo by Zen Chung from Pexels; Photo by MART PRODUCTION from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...