Saját KB bal
Saját KB jobb

Milyen tetőre telepíthetünk napelemet?

A napelemes rendszerek előnyeit egyre többen szeretnék élvezni, és ez nem véletlen. 

A környezetvédelmi szempontokon túl az egyre kedvezőbb pályázati lehetőségek, az egyre kiválóbb technológiai fejlesztések, a csábító, nulla forintos villanyszámla, az épület energetikai fejlesztése és értékének növelése mind-mind olyan tényező, amely egyre nagyobbra növeli a népszerűségét ezeknek a rendszereknek.

Mivel a pályázatoknak köszönhetően anyagi szempontból kiváló lehetőség a napelem kivitelezése, a telepítésnek nem a pénz hiánya, hanem legtöbbször az épület tetőszerkezetével kapcsolatos problémák állnak útjába. 

Emiatt gyakori kérdés, hogy egyáltalán milyen felületekre telepíthetőek a rendszerek, és milyen feltételeknek kell megfelelnie egy telepítésre alkalmas tetőnek.

Hova telepíthetjük a napelemes rendszert?

A napelemeknek viszonylag nagyobb helyre van szükségük, de ez a hely nemcsak a tető lehet. A földre is telepíthetjük a szerkezetet és a paneleket, ha elég nagy és megfelelő terület áll rendelkezésünkre. 

Ez a megoldás elsősorban vállalati napelemes rendszereknél szokott felmerülni és ennek is sokféle előnye van, mint például a könnyű bővíthetőség, valamint könnyű karbantartás és tisztítás is. A vállalati napelemes rendszereken túl a Napelemespályázatok weboldal lakossági pályázatai között is könnyedén eligazodhatunk a megvalósítás érdekében.

Milyen szempontoknak kell megfelelnie a tetőnek?

A lakosság körében inkább a tető az ideális színhelye a telepítésnek, mivel így nem veszítünk területet a kertből. Mielőtt a napelemes rendszer kivitelezésére kerülne sor, meg kell vizsgálni a tetőnek a szerkezetét, az épségét és a teherbíró képességét, valamint a tetőfedésre használt anyag típusát.

Napelemet csak jó állapotban lévő tetőre tehetünk, ezért a tetőszerkezet kora és állapota meghatározó szempont lesz. A kivitelezéshez ugyanakkor fontos a tetőfelület nagysága, a tető tájolása és dőlésszöge, valamint az árnyékoltsága is.

Teherbírás szempontjából napelemenként 17-20 kilogrammal lehet számolni, a teljes rendszer akár a 170-320 kilogramm összsúlyt is meghaladja, mindezt átlagos rendszer kiépítésekor. Ha a szerkezettel probléma van, akkor azt még a rendszer kivitelezése előtt meg kell oldani. 

Ne feledjük, hogy nemcsak arra a pillanatra igaz ez, amikor a panelek a tetőre kerülnek, hanem a tetőnek is ki kell bírnia ezt a terhelést az elkövetkező 20-30 évben. Nagyságát tekintve nagyjából 17-28 négyzetméternyi felület szükséges, a rendszer és a panelek méretétől függően.

A tető tájolása és dőlésszöge is fontos tényező a napelem telepítésének szempontjából. A déli tájolás és a 30-35 fokos dőlésszög a legoptimálisabb, így érhetjük el a napelemmel a legjobb teljesítményt. 

A dőlésszögön a tartószerkezet segítségével változtathatunk, és a nyugati, illetve keleti tájolás esetén történő telepítés is megfontolandó lehet, hisz ebben az esetben még van lehetőség a rendszer optimális működésére. 

Egyedül az északi tájolás az, amelyre semmiképp sem éri meg napelemet tenni, olyan fokú teljesítménycsökkenést okoz. Ilyenkor inkább a földre történő telepítést kell meggondolni.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...