Saját KB bal
Saját KB jobb

DIY – Szárított snackek házilag

Avagy, hogyan készítheted el otthon is a boltban kapható szárított nasikat?

Az utóbbi időben szerencsére egyre nagyobb hangsúlyt kap a kutyák egészséges táplálása. Ezzel egyidejűleg a boltokban is megjelentek a különböző egészségtudatosabb etetési irányzatokba beilleszthető, természetes snackek. A hagyományos kutyakekszekhez képest ezeknek a fő – sokszor kizárólagos – összetevője a hús vagy állati belsőségek. Nem tartalmaznak tartósítószert, ízfokozókat és egyéb, tápanyagok szempontjából felesleges összetevőket. Ráadásul a kutyák is odavannak értük. Az egyetlen probléma az áruk: a hagyományos, gabona-alapú jutalomfalatokhoz képest ezek a természetes snackek egy vagyonba kerülnek.

Nem kell azonban feltétlenül kompromisszumot kötni az egészség rovására. Ahogy a mondás is tartja, „ha rövid a kardod, toldd meg egy lépéssel”: némi időbefektetéssel otthon jóval gazdaságosabban készíthetünk szárított jutalomfalatokat aszalógép segítségével. (A légkeveréses sütő is alkalmas az aszalásra. Mivel minden sütő más egy kicsit, ezért érdemes utánaolvasni a témának és rászánni egy kis időt a kísérletezésre. Az alábbiakban leírtak nagy része a légkeveréses sütőben történő aszalás esetében is érvényes.)

Mire lesz szükséged a házi snackek készítéséhez?

Elsősorban egy aszalógépre. Ez elsőre nem tűnik kis dolognak, de ha kiszámolod, hogy mennyivel gazdaságosabban tudsz jutalomfalatokat készíteni, hamar rájössz, hogy a megtérülés viszonylag gyors.

Egy éles kés és egy külön vágódeszka sem árt. Az aszalógépbe ugyanolyan méretű és vastagságú darabokat kell tenni, ezért fontos a precíz vágás, amire a legjobb egy séf kés vagy egy V-gyalu. Mivel olyan húsfélékkel is dolgozol, amelyek nyersen baktériumok garmadájával teríthetik be a konyhát, célszerű a snackek készítéséhez használt kést és vágódeszkát külön kezelni és fertőtleníteni.

szárított snackekTárolóedények, amelyekben az elkészült jutalomfalatokat tárolhatod. Befőttes üvegek, légmentesen záródó műanyagdobozok vagy zacskók ideálisak a célra.

Mit aszalhatsz?

Húst, belsőséget, zöldségeket, gyümölcsöket, halat… szinte bármit, ami a kutyák számára nem mérgező és biztonsággal fogyasztható. A csirkemell, a marhamáj, a marhaszív, a szárazabb pulykahús, a lazac remek jutalomfalatok. A zöldségek közül az édesburgonya, a cékla, a sárgarépa, a zöldbab és a sütőtök is kedvenc lehet. Míg a gyümölcsök terén az alma, a banán vagy az áfonya kiváló vitaminbombák, amelyekkel alkalmanként feldobhatod kedvenced étrendjét.

Ha marad a vasárnapi sültből, akár azt is megaszalhatod, hiszen sült és főtt húsokat is ugyanúgy lehet szárítani, mint a nyerset. A zöldségeket és a gyümölcsöket azonban inkább frissen aszald, így a vitaminok nagyobb részét őrizheted meg. Kivétel a fagyasztott termék, amelyet fogyasztás előtt hőkezelni kell.

Tippek az aszaláshoz:
  • Legfeljebb 1 cm vastag darabokat aszalj, de a legjobb eredményt akkor érheted el, ha 5-6 mm-nél nem vastagabbak a falatok.
  • Egyszerre egyféle dolgot aszalj, és törekedj arra, hogy a darabkák ugyanakkorák és ugyanolyan vastagok legyenek.
  • Ne pakold túl az aszalógépet! Így jobban jár a levegő és egyenletesebben száradnak ki a falatok.
  • Az egységesen vékony falatkákat éles késsel vagy gyaluval tudod legkönnyebben elérni. A húsokhoz használhatsz húsklopfolót is, ezzel lágyítod a szerkezetét és homogénebb textúrát kapsz.
  • Először kisebb adagokkal próbálkozz, tapasztald ki a megfelelő aszalási időt.
  • Csak akkor hagyd abba az aszalást ha a snackek egységesen szárazzá váltak, nedvességtartalmuk megfelelően lecsökkent.
  • A zsíros részek romlandóbbak, mint a száraz húsok, ezért érdemes levágni a zsírosabb darabokat.
  • Csontot, csontos húst ne aszalj, mert a nedvességtartalom elvesztése miatt a csontok törékennyé válnak.
Higiénia

Az aszaláshoz használt eszközökkel együtt a munkafelületet is fokozottan fertőtlenítsd, tartsd tisztán. Figyelj, hogy az emberi fogyasztásra szánt ételek ne keveredjenek a kutyák számára szánttal.

Az aszalás nem hőkezelés! A halat, a csirkét, a sertéshúst mindenképpen főzd meg, mielőtt aszalni kezdenéd, de az egyéb húsféléket és belsőségeket is érdemes hőkezelni. Ahogy fentebb írtuk, a zöldségek és gyümölcsök esetében ez ne szükséges.

Alternatívaként aszalás után is hőkezelheted a falatokat, ehhez melegítsd elő a sütőt 150°C-ra, és az elkészült aszalt falatokat tedd be legalább 10 percre. Ettől az eljárástól a snackek rágósabbak lesznek, amit sok kutya nagyon élvez. Ha kistestű vagy idősebb a kutyád, esetleg habzsol, akkor viszont inkább a puhább falatokat add neki, nehogy véletlenül egyben lenyelje vagy ne tudja megrágni.

A szárított termékek légmentesen, hűvös helyen tárolva 2-3 hétig állnak el. Csak a teljesen kiszáradt falatokat tedd a tárolóedénybe, és mindig ellenőrizd a minőséget, mielőtt adnál belőle a kutyádnak. Ha megpuhult, fura szaga van, vagy penészes, akkor az egész adagot dobd ki!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Kol’s Notes; BDWS; Képek: pexels.com.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...