Saját KB bal
Saját KB jobb
Helyes módszer kölyök- vagy kistestű kutya estében

Hogyan emeljük fel a kutyánkat helyesen?

Betesszük az autóba vagy feltesszük az állatorvosnál az asztalra, annyi helyzetben lehet szükség arra, hogy felemeljük a kutyánkat. Mégis, úgy tűnik, ez a hétköznapinak tűnő feladat nem is olyan egyértelmű. Sajnos rengeteg rossz példát látni, ezért nézzük meg most alaposan, hogyan – és hogyan ne – emeljük fel a kutyánkat!

A kutya testméretétől függően egy vagy két ember kellhet ahhoz, hogy megemelje. Mindkét esetben fontos, hogy emelés közben a kutya testsúlya egyenletesen legyen elosztva, illetve egyetlen testrész, ízület vagy belső szerv se kapjon hirtelen túlzott terhelést.

Helyes módszer nagytestű kutya esetében – A bal karral alulról támasztja a kutyát

A helyes módszer

Ha egyedül emeljük fel: egyik kezünkkel nyúljunk a mellső lábai közé, tartsuk stabilan a mellkasát. Majd a másik karunkkal nyúljunk át a hátsó lábak mögött úgy, mintha magunkhoz akarnánk ölelni a kutyánk hátsóját. Ha biztos a fogás és a kutyánk sem ficánkol, akkor emeljük meg. A két karunkat közelítsük a mellkasunkhoz, így biztosan tudjuk tartani a kutyát, mivel a törzsünk támasztja meg. Emelés előtt közvetlenül vegyünk levegőt és szippantsuk be a hasizmot, ezzel védjük a derekunkat. Ha szükséges, nyugtassuk meg a kutyánkat, dicsérjük és bátorítsuk, ha új neki a helyzet.

Ha ketten emeljük fel, akkor az egyikünk tartsa a kutya fejét és mellső lábait, míg alulról támasztja a mellkasát. A másik pedig a hátsó lábakat tartja, úgy, hogy a gerinc ne nyúljon meg, ne csavarodjon, és ne kapjon túl nagy terhelést a deréktáji szakasz. A belső szerveket ne nyomjuk!

Hogyan NE emeljük fel a kutyánkat?

Bár egy időben divatos volt az elképzelés, hogy a gazdik imitálják az anyakutyákat és a „grabancuknál” fogva emelgessék a kölyköket, ez mára elavult elmélet. Az anyakutya pontosan tudja, hogy hogyan emelgesse a saját kölykeit, a gazdi viszont nem, és ez fájdalmat, sérülést okozhat.

Soha ne emeljük fel a kutyákat úgy, hogy a hónaljuk alá nyúlunk, és nem támasztjuk alá a feneküket. Ez nem csak kellemetlen, de sérülést is okozhat! Ne hagyjuk, hogy a gyerekek így vegyék fel a kutyákat (vagy macskákat). Tanítsuk meg nekik a helyes módszert.

Helytelen módszer

A kutyát a nyakörvénél emelgetni és rángatni szintén veszélyes. Nem csak kellemetlen, de károsíthatja a légcsövet, a nyaki gerincet. Ráadásul többnyire teljesen haszontalan eljárás, amennyiben ilyen módszerrel „neveled” a kutyát.

Azt hinné az ember, hogy ez már több a soknál, de sajnos még mindig látni olyat, hogy a farkánál fogva emelnek meg kutyákat. Különösen a kistestű és kölyökkutyák logisztikájában bevett szokás ez. Egyrészt sérülésveszélyes, másrészt fájdalmas a kutyának. Ezen kívül pedig balesetveszélyes is, méghozzá két okból. A kutya kicsusszanhat a kezünk közül és leeshet, illetve a váratlan, hátulról jövő érintésre esetleg odakaphat. Semmiképpen se gyakoroljuk ezt a módszert, különösen ne engedjük, hogy a gyerekek így játsszanak bármilyen állattal.


Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Képek: pexels. Videó: https://www.youtube.com/watch?v=Lv62BbPVQms
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...