Toszkán utazás – kutyabarát szemmel – 1. rész

Toszkán körutunk beszámolójának első részében a szlovén határrésztől Firenzéig bebarangolt részeket, városokat mutatjuk be kutyabarát szemmel. Rengeteg gyönyörű, kutyabarát helyet fedeztünk fel Toszkánában, ezért inkább több cikkben mutatnánk be Nektek a régiót.

Kivételesen Mamba kutyát ugyan nem vittük magunkkal az olaszországi körútra, idős korára és arra tekintettel, hogy egyre nehezebben bírja a meleget (jobb, kényeztetőbb kezekben volt itthon a hűvös kertben és házban), viszont egész utunk alatt úgy próbáltuk ki az adott helyeket, útvonalakat, hogy mennyire „kutya-kompatibilis”, mennyire érezné jól magát ő is.

Szlovénián keresztül utaztunk most is, Szlovénia kutyabarát helyzetéről még 2 évvel ezelőtt írtuk meg tapasztalatainkat, a kutyabarát szemlélet továbbra is töretlen itt.  Korábbi cikkünket itt találjátok a kutyabarát Szlovéniáról.

Kezdésként egy teljes napot eltöltöttünk a szlovén-olasz határrésznél lévő Gorizia városában. Gorizia érdekessége, hogy a város fele szlovén, másik fele pedig már Olaszországhoz tartozik, konkrétan egy utcát „hasít ketté” a képzeletbeli határvonal. Mi az olasz részén szálltunk meg egy éjszakára, mely városrész egy késő délutáni-esti kiadós sétával körbejárható.  A Best Western Gorizia Palace-ban szálltunk meg, mely a város legkedveltebb kutyabarát hoteljei között van számon tartva, de a belvárosi elhelyezkedése, kényelmes, jól felszerelt szobája és a változatos reggeli miatt egyébként is szívesen ajánljuk.


Kutyás találkozó Gorizia főterén (fotó: kutyabarát.hu)

A város főterén rengeteg helyi kutyással találkoztunk, akik éppen késő délutáni sétájukat teljesítették, vagy a főtér valamelyik kávézójában, éttermében vacsoráztak, iszogattak kutyájuk társaságában. Helyi látványosságként Gorizia középkori vára emelhető ki, egy aktívabb sétára mindenképp javasoljuk.


Gorizia vára (fotó : italiantribune.com)

Goriziában egységesen minden kutyabarát bolton, éttermen egy városi vezetés által kiadott matrica látható, mely mutatja, hogy ide kutyával is be lehet menni. Ez konkrétan azt jelentette, hogy szinte az összes bolt, áruház, kávézó stb. ajtaján láttuk ezt a matricát, kivéve a helyi gyógyszertáron, hiszen itt is közegészségügyi jogszabályok tilthatják a kutya bent tartózkodását, de engesztelésül a patika ajtaja előtt egy olyan tálat helyeztek el, mely friss vizet és egy kis harapnivalót is tartalmaz (!).


Kutyabarát jelzés egy goriziai üzlet ajtaján (fotó: kutyabarát.hu)

A „kompenzálás” – mert Gorizia-ban így megy ez! (fotó: kutyabarát.hu)

Már a határon átkelve érezhetően nagy kutyabarátságba botlottunk, a helyzet pedig csak tovább fokozódott.

A toszkán régió felé mehetünk autópályán, vagy akár kerülő utakon is (SS14, SP43 jelölésű utak), mely ugyan 3-4 plusz órát jelent Firenzéig, de mi inkább hanyagoltuk az autópályát, hiszen ott csak a turisták és helyi sofőrök vezetési stílusával ismerkedhetünk meg, de a helyi kisvárosok életével, kultúrájával nem, arról nem is beszélve, hogy így lélegzetelállító részeken utazhatunk át.  Érdemes útközben többször is megállni egy-egy szimpatikus kisvárosnál, falunál, akár kávézni egyet vagy épületeket, templomokat megcsodálni.

Gorizia után nem sokkal található az Isonzo folyó partján lévő Gradisca d’Isonzo kisvárosa. Ha Goriziában nem álltatok meg egy kis pihenőre kutyusotokkal, itt érdemes mindenképp, mert egy árnyas, nagy park található a belvárosban, ahova be tudtok menni egy kiadósabb sétára, és utána a főtéren bármelyik kávézóba be tudtok ülni együtt.


Gradisca d’Isonzo – látkép az autóból (fotó: kutyabarát.hu)

Tovább utazva, Udine megyében is vannak megállásra érdemes helyek, például a Bibione-tól 20 km-re fekvő Latisana, mely egy hangulatos városka pizzériákkal, kávézókkal, és itt még egy kutya-cica wellness és spa központot is találtunk!

Ha egy kis kulturális feltöltődésre vágytok útközben, akkor Padovát ki ne hagyjátok! A város központjában rengeteg történelmi építmény és a műemlék található, melyek nagy része látogatható kutyával is. Itt található a Szent Antal Bazilika ferences kolostorral, a központban a középkori bíróság (Palazzo della Ragione), a barokk kupola és a csillagászati óra a 15. századból. Látogassatok el a Prato della Valle térre is, ha belefér az időtökbe.


Prato della Valle, Padova (fotó: wikipedia)

Firenze előtt még Bologna-ba is érdemes betérni, sőt ott egy-két napot is el lehet tartalmasan tölteni.  Bologna Emiglia Romana tartomány fővárosa, és – még nyáron is – érezhetően egyetemváros. Gasztro – és autóőrülteknek kötelező Bologna „tanulmányi” meglátogatása: itt Olaszországon belül is komoly tekintélye van a konyhaművészetnek, és autóipari jelentősége sem elhanyagolható, hiszen  itt született a Maserati, a Ducati és a Lamborghini.

Szinte minden étterem kutyabarát, tiltó táblát sehol sem láttunk, de bolognai spagettit ne rendeljetek, ha nem szeretnétek a pincérek rosszallását kivívni (mivel ilyen ételük eredetileg nincs is), inkább rendeljetek egy tagliatelle ala ragu-t vagy lasagne-t, ha finom helyi ételre vágytok.


Kutyabarát Bologna (fotó: kutyabarát.hu)

A Piazza Maggiore-n, Bologna főterén mindig rengeteg kutyás van, továbbindulás előtt igyatok itt egy kávét (bármelyik kávézóban) vagy egyetek egy finom bologna-i fagyit!

Firenze felé menve apró falvak, városok váltják egymást.  Nagyon javasolt egy kitérőt tenni autóval, és az SS67 útvonal felől megközelíteni Firenzét, mert így át tudtok menni a „Parco Nazionale delle Foreste Casentinesi” nemzeti parkon, mely Európa egyik legértékesebb erdőségét védi az Appenninek hegylánca mentén. A nemzeti park eredeti oldalát itt találjátok, itt több kutyával is használható túraútvonalakat tudtok letölteni.

Ezen a részen szerpentineken, keskeny utakon tudtok közlekedni, ami nagy odafigyelést igényel a sok biciklis, és a néha szembejövő forgalom miatt, de megéri, mert csodálatos a kilátás végig! Amikor azt hiszitek, nem lehet fokozni, jön egy újabb sziklás rész, egy völgy, és egyik ámulatból a másikba esik az ember. Hajtűkanyarokban és meredek, szűk utcák kanyarjánál ajánlatos a helyiek szokását követni: dudálni egyet, jelezve, hogy jövünk. Hányós, gyenge gyomrú kutyussal nem javasolt ez az útvonal, illetve nagyon sűrűn álljatok meg vele pihenni, sétálni!

Említésre méltóbb kisvárosok, ahol érdemes kicsit megállni (a teljesség igénye nélkül):

Rocca San Casciano: A sok pici falu mellett egy nagyobb „üdülőfalu” a hegyek között, kellemes ristorante-kal és gyönyörű templomokkal.

Portico Di Romagna: Van itt hotel, kávézó, gyógyszertár, benzinkút. Érdemes itt is kicsit megpihenni, felfrissülni, például a Bár Angelo-ban egy jó jegeskávéval.

San Benedetto in Alpe: Helyes kisváros, gyönyörű toszkán épületekkel, ide még nem ért el a nagy turista áradat. Sok helyi kutyust és gazdit láttunk itt sétálni a kis utcákban vagy beülve a kávézókban. Erre felé nagyon szép, kutyával is bejárható túraútvonalak vannak, kirándulós kutyásoknak, mindenképp javasoljuk ezt a környéket. Szállás is foglalható arrafelé, kisebb hoteleket, apartmanokat láttunk. Ha megszállni nem szeretnétek itt, de a helyiek „édes semmittevését” (dolce far nienti) szeretnétek közvetlen közelről megcsodálni, üljetek be a helyi kávézóba – nagy élmény!

Tovább haladva – immáron Toszkána régióba érve – szintén lélegzetelállító a kilátás, és az út mentén egy camping is található (mely természetesen kutyával is igénybe vehető), ha valaki egy-két napot eltöltene a környéken. Ha eddig nem álltatok meg egy finom kávéra vagy hideg üdítőre, akkor Muraglione szélén lévő kávézóban ezt megtehetitek, kabócák „üvöltése” és csodás panoráma mellett.


Felfrissülés a patak mellett, hűsölve – ahol akár kutyánk is felfrissülhet (fotó: kutyabarát.hu)

San Godenzo-nál is számos túralehetőség van kutyával együtt, még a nagy melegben is ideális, mivel itt a hegyekben, az erdőben jó néhány fokkal hűvösebb van érezhetően, mint a nagyvárosokban. Természetesen kellő mennyiségű víz mindig legyen nálatok, és ha találtok forrásvizet (errefelé több is található), mindenképp töltsétek meg a kulacsotokat, a legjobb szomjoltó Nektek és kutyusotoknak is!


Toszkán pihenő (fotó: kutyabarát.hu)

Dicomano városa már Firenzéhez közel van, az Appenninek lábánál, ha a nyüzsgőbb Firenze előtt sétálnátok még egy jót kutyusotokkal, akkor érdemes szétnézni a városban. Itt is gyönyörű templomok, harangtornyok találhatóak, és ha  megéheztetek a hegyi, friss levegőtől, itt is jó választás betérni egy trattoriába.

A kutyás tengerparti részekre most nem térnénk ki, ezt külön cikkben szeretnénk majd részletezni, lesz mit, bőven – elhihetitek, de előtte még következő cikkünkben a kutyabarát Firenzét mutatjuk be Nektek!

Folyt.köv. 🙂

— Ha Ti is utaztatok már kutyával Toszkánába, a cikk alatt Facebook kommentben tudtok nekünk képeket feltölteni! —

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...