Depresszió is kialakulhat a gazdiban egy kölyökkutya befogadásakor

Sokan nem értik, hogyan létezhet a szülés utáni depresszió, mikor életünk legboldogabb pillanatait kellene átélnünk. A pszichológusok szerint többen érintettek, mint gondolnánk: ha új kölyökkutya érkezik a családba, néhány gazda a szülés utáni depresszióhoz hasonló élményeket él át ellátásakor.

Állandó szükségleteik miatt sok kutyatulajdonos állandó túlterheltséget és aggodalmat él át, hogy megfelelően el tudja látni legújabb családtagját.

Emma Kenny pszichológus szerint egy kölyökkutya gondozása sokszor hasonló élmény, mint egy kisbaba ellátása.

„Amikor új kutya érkezik a családba, a gazdinak él egy tökéletes kép a fejében, ahogy a dolgok alakulni fognak” – mondja a pszichológus. – „Aztán rájövünk, hogy a valóság egészen más. Bepisil, bekakil, az összes időnket birtokolni akarja, csorbítja az függetlenségünket, a szabadságunkat, növeli a felelősséggel járó nyomást rajtunk. Az, hogy ilyenkor túlterheltnek, csapdába esve érezzük magunkat, néha félünk, szorongunk, teljesen normális állapot.” – Azonban a pszichológus szerint el kell tudni jutni arra a pontra, amikor előző, gondtalan életünket meggyászoltuk, elengedtük, és átadjuk magunkat az új családtag könnyed szeretetének.

Ha ezen a ponton nem képes átlendülni a gazdi, depresszió jeleit mutathatja, hiszen a nyomást nem tudja csökkenteni, életét nem tudja egy új, megfelelő kerékvágásba terelni.

A 34 éves Becky Baker Wakefieldből nyíltan vállalja, hogy bizony gondjai voltak ebben az amúgy boldog időszakban. Kimerült, zaklatott volt, úgy érezte, elbukott egy próbatételen.

„Buddy imádnivaló volt, de megviselt a kezdeti időszak. Zuhanyozni is alig tudtam elmenni, hogy ne sírt volna utánam. Elkezdtem tanítani, nevelni, de még éjszaka is alig tudtam aludni, hogy vajon mindent jól csinálok-e. Csalódtam magamban, mikor valamit nem csinált úgy, ahogy kellett volna, azt hittem, mindenki másnak már mindent tud a kutyája és csak nekem nem sikerül” – meséli Becky.

Becky azért osztotta meg a történetét világszerte, hogy a hasonló problémákkal küzdők tudják: természetes, ha aggódnak, kételkednek magukban, de ezen a ponton túl kell jutni – ha máshogy nem, szakértői segítséget kell kérni mind a gazdinak, mind a kutya képzéséhez. Ugyanis a kölyökkutya neveléséhez kiegyensúlyozott, magabiztos emberre van szükség, aki ugyanezt sugározza a még bizonytalan kölyöknek.

 

Ezeket is ajánljuk:

Kutyajogosítvány – illene végre bevezetni?

Van bármi tudományos magyarázat arra, hogy kutyánk valóban szeret minket?

Így döntsd el, hogy való-e neked kutya

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: mirror
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...