Saját KB bal
Saját KB jobb

Menjünk nyaralni kutyával! De mivel?

Nemsokára beindul a nyári üdülés vadászat. De a kutyával nyaralóknak nem csak a megfelelő szálláshely kiválasztása okoz olykor nehézséget. Eljutni oda legalább olyan bonyolult, főleg, ha nem autóval megyünk. Összeszedtük a legfontosabb és legfrissebb közlekedési tudnivalókat.

Ülünk a vonaton

(Kistestű) kutyával vonatozni egyszerű és valószínűleg a kutya számára az egyik legkényelmesebb tömegközlekedési mód, mert viszonylag tágas hely áll rendelkezésre, és a vonat a buszhoz képest stabilabban közlekedik.

– A kézipoggyászra vonatkozó általános szabályok megtartásával az utas csomagban élő állatot is bevihet a vasúti kocsiba, ha a csomagolás (kosár, ketrec, láda) biztosítja, hogy az állat abból az utazás során nem szabadulhat ki, és a csomagolás alkalmas arra, hogy az utasokat, az utasok ruházatát és kézipoggyászát, valamint a vasúti berendezéseket megóvja. Az előbbiektől eltérően a kutya zárt szállítóeszköz nélkül, szájkosárral és pórázon vezetve is szállítható.

– A díjszabás az első 50 km-re 235.- Forint, utána kezd emelkedni, az árakat itt megtaláljátok. Még mindig díjmentes a vakvezető, a fogyatékkal élőket segítő és a rendőrségi kutya szállítása.

– Nem vihető be élő állat:

     *1. kocsiosztályú kocsiba
     * étkezőkocsiba
  * ha a vasúti társaság hirdetmény útján másként nem rendelkezik, a pót- és helyjegyköteles, a helyjegyköteles vonatba és kocsiba. A MÁV tavaly már kísérleti jelleggel engedélyezte a helyjegyköteles járatokon a kutyahordozókat, ennek érdemes utána kérdezni jegyvásárláskor, de ide kattintva is elolvashatjátok az erre vonatkozó szabályokat.

– Sajnos az utazásunkat több kutyánkkal vagy együtt más kutyásokkal korlátozhatja, hogy egy utas legfeljebb 2 kutyát vihet magával.

– A 2. kocsiosztályú fülkés kocsi fülkéjébe a kutya csak az ott ülő valamennyi utas beleegyezésével vihető be. A fülkés kocsi egy fülkéjébe legfeljebb 2 utas vihet be kutyát.

– Az sem túl baráti, hogy a 20 kg-nál nehezebb, nagytestű kutya csak a személykocsi peronján szállítható.

– A háló- és fekvőhelyes kocsiba pedig kutya csak akkor vihető be, ha a kutyával utazók az egész fülkét igénybe veszik.

Busszal még nehezebb?

Azon kívül, hogy a kevésbé stabil utazás miatt kutyánk megütheti magát, az autóbuszjáraton egyszerre egy kutya szállítható, szájkosárral és pórázzal felszerelve, a kutyát kísérő utas felelősségével. (Kivételt képeznek a vakvezető –valamint a rendőrkutyák)

A kellemetlenségek elkerülése végett a Volán javasolja, hogy az utazás megtervezésekor a kutyások érdeklődjenek az autóbuszjárat kapacitásáról.      

A kutya szállítási díja talán nem vág a földhöz Bennünket, de a mennyiségi korlátok és a szűk hely miatt valószínűleg nem ez a legkedveltebb utazási forma. Díjmentes a vakvezető, a mozgáskorlátozottakat segítő és rendőrkutya szállítása.

A többi kutya esetében:

0,0 – 50 km                           155 Ft
50,1 – 100 km                       200 Ft
100 km felett                         275 Ft

Négy keréken

Saját autónkban is a gazda kötelessége, hogy kedvencét biztonságosan, valamilyen formában rögzítve szállítsa. A szabályozásból az is egyértelműen kiderül, hogy az ölben utazó vagy az első- és a hátsó ülések között ugráló kutya esetén ne is csodálkozzunk, ha közúti ellenőrzés során a rendőrök pénzbírságot szabnak ki az így autózókra.

Kombik előnyben

Kombi, egyterű – igazi kutyás autó. Egy egyszerű, pár ezer forintból beszerezhető térelválasztó rács biztonságosan elkülöníti a kutyát a kocsi csomagterében. Ha szeretnétek valami igazán szépet látni, nézzétek meg ezt

Kutya biztonsági öv

Szinte minden kisállat felszerelés boltban lehet már ilyen övet kapni, amivel a kutya hámját a biztonsági öv csatlakozójába lehet csatolni, így a kutya rögzítve van. Ezt a variációt csak nyugodt viselkedésű kutyáknál lehet jó szívvel ajánlani. Baleset esetén pedig nagyon nagy a sérülésveszély.

Kutyaszállító boksz

Nagy előnye, hogy egyszerre tartja bent a kutyát és szőrének nagy részét is. Tartósak, hordozhatóak, könnyen tisztíthatóak. A kutyát sokkal jobban védik egy koccanás, ütközés során, mintha az ülésen lennének biztonsági övvel bekötve. Ha több kutyánk van, akkor készíttethetünk dupla boxot, amit egy mobil válaszfallal pillanatok alatt kettéoszthatunk.

Kutyaszállító utánfutó

Árából, méretéből adódóan jellemzően ez a „profik” játékszere. Jellemzően azoknak ajánlható, akik három vagy annál több, közepes/nagytestű kutyát szállítanak.

Ezekre feltétlenül figyeljünk!

Az hogy egy kutya szeret-e járművön utazni, nyilván egyedfüggő. Mivel sok esetben nincs más választásunk, érdemes a kezdetektől tudatosan hozzászoktatni az utazáshoz. Első alkalommal mindenképp célszerű rövid távra menni. Emellett pedig alapvető, hogy a kutya legyen jólnevelt, kezelhető és a gazda is fokozottabban figyeljen rá.

A kötelező oltási könyv, póráz és szájkosár mellett érdemes ezekre is odafigyelni

– Víz, lehetőség szerint olyan tárolóban, amibe a maradék visszatölthető.
– Kisebb rongy arra az esetre, ha valamilyen okból kifolyólag kutyánk összekoszolná magát
– kisebb pléd
– Jutalomfalatok
– kisebb testű kutyáknak hosszú úton megnyugtató lehet egy hordozó.

És végezetül pár általános szabály, amit nem árt elégszer ismételni a nyár közeledtével

– kutyát meleg időben nem szabad az autóba bezárni, mert nagyon hamar életét vesztheti (ez alól kivételt képeznek a thermo-s, szellőzőnyílással ellátott utánfutók)

– hosszú, több órás autóút esetén néhány óránként álljunk meg, biztosítsunk lehetőséget, hogy a kutya a dolgát elvégezhesse, szükség esetén mozgassuk, itassuk meg

– közvetlenül utazás előtt illetve több órás autóút alatt ne etessük meg a kutyát (az egész pici, 3-4 hónapos kutyák is gond nélkül kibírnak 4-5 órát élelem nélkül)

 

A Kutyabarát.hu csapata évek óta gyűjti a partnereket és a hasznos információkat, ami minden kutyást hozzásegít ahhoz, hogy a pihenőidőt se kelljen kedvencétől külön töltenie. Az új szállásfoglaló felület elindításával (http://szallas.kutyabarat.hu/) a kutyások már egészen személyre szabottan választhatják ki a nekik tetsző szálláshelyet.

A legújabb fejlesztésünkkel, a hamarosan számos turisztikai helyen megtalálható Kutyabarát Balaton Élménykalauzzal, valamint a balatoni régió megcélzását segítő https://kutyabaratbalaton.hu/ oldal elindulásával igyekszünk támogatni minden kutyást abban az elképzelésében, hogy márpedig kutyával együtt is lehet felhőtlenül nyaralni Magyarországon.

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...