Saját KB bal
Saját KB jobb

Ki lehet-e gyógyulni az alkoholfüggőségből, és ha igen, akkor hogyan?

Az alkoholfüggőség egy igen súlyos betegség, ráadásul becslések szerint csak hazánkban körülbelül 1 millió embert érint. Egyesek szerint, aki egyszer elindult a lejtőn, annak a számára már nincs remény, az addikciója hamarosan az életébe kerül.

Ám akadnak, akik ennél sokkal optimistábban állnak a dologhoz, és azt vallják, hogy az alkoholizmusból ki lehet gyógyulni. Nos, nekik van igazuk, hiszen nem egy függőnek sikerült felhagynia az ivással – igaz ez egy hosszú folyamat és rengeteg erőfeszítést kíván. A Swan Lake Központ programjába kerülés járható út lehet .

Egyedül általában nem sikerülhet a teljes gyógyulás: szükség van szakember bevonására, ám mivel ez a betegség a családtagokat is megviseli, ezért a Swan Lake Központban a hozzátartozókat is várják a családi konzultációkra.

Az első lépés a felismerés

Ismerjük a mondást, miszerint segíteni csak azon lehet, aki hagyja magát. Nincs ez másképp az alkoholfüggők esetében sem. Amíg az illető vehemensen tagadja, hogy gondjai vannak az itallal, és elhárít mindenféle segítő szándékot, addig sajnos nincs mit tenni. Az érintettnek saját magának is akarnia kell a változást, de ehhez rá kell döbbennie arra, hogy a sorsa irányítása bizony kicsúszott a kezei közül.

Ehhez rendkívüli bátorság kell, ugyanis az emberek szeretnek abban a hitben élni, hogy az ő kezükben a kontroll, ám egy függő esetében ez nem igaz. Neki ugyanis már a “szer” (legyen az alkohol, drog, gyógyszer stb.) irányítja az életét, ő pedig csak elszenvedője az addikciónak.

A meggyógyult és gyógyulóban lévő alkoholisták között elterjedt nézet, hogy csak az képes kimászni a gödörből, aki lejutott az aljára, tehát az embernek el kell jutnia egy bizonyos mélységbe ahhoz, hogy hajlandó legyen a változásra.

A kezelési lehetőségekről dióhéjban

Az alkoholizmus egy összetett betegség bonyolult ok-okozati összefüggésekkel, így természetesen a kezelése sem egyszerű. A sikerességhez többféle módszer vegyítése szükséges:

  • A fizikai függőség kezelése: a súlyos alkoholfüggők az italozás abbahagyásakor komoly elvonási tünetekkel küzdenek, ami miatt sokan már az elején felhagynak a próbálkozással. Ezért az első hetekben szükség lehet gyógyszeres kezelésre, amellyel csillapítható az alkohol iránti erős sóvárgás.
  • A lelki okok feltérképezése: a terápia során mindenképp ki kell deríteni, hogy mi vezetett a függőség kialakulásához, milyen problémát akart ezzel elfedni az illető.
  • Új örömforrások keresése: az ital által keletkezett űrt pótolni kell, ehhez új identitás, életcélok, hobbik, szokások kialakítása szükséges.
  • 12 lépéses AA program: az Anonim Alkoholisták 12 lépéses programja már rengeteg függőnek segített a gyógyulásban, az önsegítő csoportok ereje által.
  • Családterápia: mivel az alkoholista családja is megszenvedi a függőséget, ezért a hozzátartozókat is célszerű bevonni a terápiába.

A gyógyulás lehetséges!

 

A fentiekből is tisztán látszik, hogy ki lehet törni az alkohol börtönéből, ha a beteg megfelelő segítséget kap szakemberektől, sorstársaktól, családtagoktól.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...