Saját KB bal
Saját KB jobb

Mit nem érdemes az önéletrajzba beírni?

Az önéletrajzírásnak is megvannak a maga sajátosságai. Az egészet érdemes alaposan megtervezni, mivel nagymértékben befolyásolja az álláskeresés sikerességét. Vannak például olyan információk, amelyeket jobb egyszerűen kihagyni az egész dokumentumból, mivel valójában inkább csak rontanak az esélyeinken.

Mire figyeljünk az elkészítés során?

Fontos, hogy ha nem szeretnénk a véletlenre bízni a sikert, akkor már profi segítséget is igénybe vehetünk. A CV Shark szolgáltatásai között már olyat is tanulhatunk, amelyekkel még hatékonyabb és jobb önéletrajzot készíthetünk el. Ezzel nem csak az interjúszámokat fogjuk növelni, de az esélyt is a sikeres álláskeresésre.

Mi az, ami egyetlen önéletrajzból sem maradhat ki? A munkatapasztalatok. De biztos, hogy mindegyiknek helye van a CV-ben? Természetesen a válasz az, hogy nem. Ilyen lehet az, ha egy nagyon régi, viszonylag rövid tapasztalatot akarunk beírni egy olyan pozíció megpályázása során, aminek semmi köze ahhoz. Például, ha egy marketingvezetői állásra adjunk be a jelentkezésünket, akkor nem releváns az, hogy 7 évvel ezelőtt 1 hónapig úszómesterként dolgoztunk valahol.

Mi a hátránya, ha mégis benne marad ez az információ? Hogy azt sugalljuk, nem értjük, milyen készségekre van szükség az állás betöltéséhez. Nem aktualizáltuk az önéletrajzunk, és kiderül, hogy mindenhova ugyanazt küldtük el. Az egyetlen kivétel az, ha pályakezdőként nem rendelkezünk releváns tapasztalattal.

Magyarázószavak, dátum, aláírás: csak a karaktereket pazaroljuk

Kezdjük az elsővel: ha megadjuk a telefonszámunkat, e-mail-címünket, akkor biztos oda kell írni elé, hogy “Telefonszám” és “E-mail-cím”? Természetesen nem, hisz mindenki azonnal tudja, hogy miről van szó. Fontos, hogy soha ne írjunk le olyan mondatokat, szavakat, aminek nincsen semmilyen funkciója. Valójában, ami nem ad értéket az önéletrajzhoz, az elvesz tőle.

A következő hasonló pont a dátum és az aláírás. Az önéletrajz nem minősül hivatalos dokumentumnak, így alapból nem szükséges rajta ezt a kettőt elhelyezni. Sokkal jobb megoldás az, ha a dokumentum elnevezésébe csempésszük bele a nevünket és a dátumot. Ezzel azt a benyomást kelthetjük, hogy naprakésszé tettük az önéletrajzot, és az adott állásra aktualizáltuk.

Ne adjunk címet az önéletrajznak

Az egyik leggyakoribb hiba, ha a dokumentum tetején ott van az  “Önéletrajz”, a “Curriculum Vitae” vagy a “Resumé” kifejezés valamelyike. Nem kell túlmagyarázni, ha a HR-es, a toborzó ránéz, úgyis egyértelműen látni fogja, hogy pontosan mivel van dolga. Erre is igaz az, mint a magyarázószavak esetében: a kevesebb néha több. Érdemes minden olyan információt eltávolítani, ami nem elvárás, vagy semmilyen gyakorlati haszna nincsen.

A cél az, hogy mindig az adott pozícióhoz alakítsuk az önéletrajzot. Minden jelentkezés előtt érdemes aktualizálni, amit a dokumentum elnevezésében fel is lehet tüntetni.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...