Saját KB bal
Saját KB jobb

Homlokzatok hővédelmére bátran válaszd a kiváló minőségű EPS szigetelést!

A lakóépületek esetén a lakók maximális komfortja érdekében a jelentős hőveszteséget termelő homlokzatokat, tetőket, padlástereket, aljzatot, valamint a kültéri nyílászárókat hőszigetelni szükséges. 

A magyarországi klimatikus viszonyok, vagyis a tél és a nyár közötti nagy hőingadozás a fűtés gazdaságossága érdekében az épületek hőszigetelését teszi szükségessé. A külső határolófalak szigetelése az egyik legfontosabb, akár új építésről, akár egy régi épület korszerűsítéséről van szó. A homlokzatok szigetelésének legnépszerűbb anyaga az EPS szigetelés. Milyen jellemzői vannak? Alkalmazható-e valamennyi homlokzat esetében?

A kihagyhatatlan homlokzatszigetelés

Komfortérzetünk érdekében, valamint a magas energiaárak kapcsán, továbbá a környezet védelmében szükség van az épületek hővédelmére. Ennek leggyakoribb területét a homlokzatok jelentik, legnépszerűbb anyagát pedig a Premep.hu kínálatában található EPS vagy hungarocell hőszigetelések. 

A különböző anyagokból épülő külső határolófalakat meg kell védeni a hőhatások ellen, ugyanis csak ezáltal biztosítható a lakóterekben a kellemes klíma, az egészséges élettér. Az otthonok fűtése, hűtése jelentős energiaigénnyel jár, azonban csökkenthető, ha megfelelő szigeteléssel látjuk el. Ezáltal csökkenthető az épületek környezetkárosító CO2-kibocsátása is. 

Milyen vastag szigetelés szükséges?

A homlokzati hőszigetelés vastagsága rendkívül lényeges és zsebbe vágó kérdés. Ideális vastagsága több tényező függvénye, így nem lehet konkrét számot mondani, ugyanis függ a falazattól, az épület energiaigényétől, az épület állagától, attól, hogy mekkora megtakarítást szeretnénk elérni vele, illetve a költségvetésünktől is. Azonban a hazánkban jellemzően alkalmazott 5 cm kevésnek bizonyul, a trend ma már Európa-szerte 10-12-15 cm. 

Legalább a követelményeknek megfelelő, minimálisan előírt vastagságú szigetelést érdemes beépíteni, az előírások szerint a teljes szerkezet, vagyis a falak és a lábazat hőszigetelésére vonatkozó hőátbocsátási tényező 0,024 W/m2K legyen. A vastagabb hőszigetelés magasabb árat jelent, de csupán az anyagár növekedését, így érdemes megfontolni a jelenlegi előírásnál vastagabb szigetelés beépítését. 

Mit érdemes tudni az EPS szigetelésről?

A legelterjedtebb homlokzati hőszigetelés az EPS vagy közismert nevén a hungarocell, amely polisztirolból készül, így a mesterséges építőanyagok közé sorolható. Kiváló hő- és hangtechnikai képességekkel rendelkezik, így a legtöbb falazat esetében ajánlható, azonban nem páraáteresztő anyag, ezért például vályogfalakhoz nem ajánlott. A grafitos EPS hőszigetelő képessége kb. 20%-kal jobb, mint a hagyományos fehér hungarocellé, így az ideális vastagság is más lesz. 

A szigetelőképesség növelése, valamint a garancia érdekében érdemes hőszigetelő rendszerben alkalmazni, ugyanis az egyes elemek kompatibilitása és a szakszerű kivitelezés révén hosszú élettartam érhető el.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...