Saját KB bal
Saját KB jobb

Melyek azok a hálózati kártyák és mikor van rájuk szükségünk?

A hálózati kártyák jelentős segítséget jelenthetnek bizonyos esetekben. Azonban nincs rájuk szüksége mindenkinek. De mégis mikor és miért kellenek? Ennek nézünk utána ebben a mai cikkünkben.

Mit értünk hálózati kártya alatt?

Ez egy gyűjtőnév, mely magába foglalja azokat a hardvereket, amelyeknek köze van az internethez vagy a számítógépes hálózathoz történő csatlakozáshoz. Nézzük meg a PC Aréna hálózati kártya kínálatát, és látni fogjuk, hogy elég szerteágazó kínálat van a piacon ezekből az eszközökből.

Inkább a régebbi számítógépekre jellemző, hogy a bennük lévő alaplapba még nem volt integrálva hálózati elérési lehetőséget biztosító eszköz. Az új készülékekben ez már alapelvárás. Azonban még ekkor is lehet, hogy szükségünk van egy ilyen kiegészítő eszközre, mely lehetővé teszi számunkra azt, hogy a lehető leggyorsabban vagy a legkényelmesebben csatlakozhassunk az internethez.

Gyors internetet szeretnénk?

A legtöbb szolgáltatónál elérhetőek olyan nagy sebességű internetelőfizetési lehetőségek, melyeket vezeték nélküli továbbítás szempontjából nem tudnak kezelni az általuk biztosított eszközök. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor csak akkor használhatjuk ki a maximális sávszélességet, ha vezetéken keresztül csatlakozunk a hálózatra.

Ez azonban nem minden esetben lehetséges, mert például nincs meg hozzá a megfelelő csatlakozó a laptopunkban. A WiFi elterjedésével egyre több gyártó gondolta úgy, hogy nem fog kelleni ethernet port. Egyesek ezzel, míg mások a csatlakozó vastagságával magyarázták ezt. Bármelyiket is nézzük, a végeredmény ugyanaz: ez esetben nem tudjuk csatlakoztatni vezetékes úton a készülékünket. Így pedig a sávszélességnek csak egy részét kihasználhatjuk ki. Azt, amit képes leadni a WiFi segítségével a router.

Szerencsére van megoldás az ilyen esetekre is, méghozzá a már említett hálózati kártyák közül azokkal, melyek USB-re csatlakoztatva biztosítják a megfelelő gyorsaságú kapcsolatot vezetékes formában.

Ha vezeték nélküli csatlakozást szeretnénk

Amikor szeretnénk kicsit felturbózni a régebbi eszközeinket, akkor arra is vannak megoldások a piacon. Például kaphatóak olyan USB-adapterek is, melyek WiFit és egyben Bluetooth kapcsolatot is biztosítanak a számítógépünknek!

Ezeket akkor érdemes választani, ha eddig csak vezetéken keresztül tudtunk felcsatlakozni az internetre, de szeretnénk kihasználni a vezeték nélküli technológiákban rejlő lehetőségeket. 

Csatlakoztatás

Számos olyan eszköz létezik, mely a számítógépek PCI Express csatlakozási lehetőségét célozzák meg. Azonban ma már ezeknél is több van azokból, melyek egy külső portot, az USB-t használják.

Ez utóbbiak sokkal kényelmesebb megoldást jelentenek, mert nem kell hozzájuk szétszedni a számítógépet. Illetve laptopok esetén is kiválóan használhatóak.

Bármilyen típusra is van szükségünk, érdemes megnézni a kínálatot, mert több szabvány (ezáltal pl.: több sebesség) is elérhető, melyek közül az igényeink szerint kell választanunk.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...