Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért világít a kutyák szeme a sötétben?

Egyes emlősállatok szeme „világít” a sötétben. Legalábbis, ha valamilyen fényforrás rávetődik. Éjszaka autózva mindenki látott már világító szempárokat. A szín alapján azt is meg lehet mondani, hogy milyen állathoz tartoznak a szemek.

A kutyák szeme valójában nem „világít”, azaz nem termel fényt a sötétben. A rájuk eső fényt verik vissza. Ennek titka az úgynevezett tapetum lucidum. Ez egy speciális sejtréteg, amely a retina mögött helyezkedik el, és visszaveri a beérkező fényt a retinán keresztül. A fény a szaruhártyán – a szem átlátszó felszínét alkotó rétegen – keresztül jut be a szembe. Ezután a fény áthalad a pupillán, vagyis a szem közepén lévő nyíláson. A szivárványhártya (a szem színes része) változtatja méretét, hogy szabályozza a pupillán áthaladó fény mennyiségét. A pupillán való áthaladás után a fény a szemlencsére, egy átlátszó korongra esik, amely képes megváltoztatni alakját, hogy a fényt a retinára fókuszálja.

A retina a szem hátsó részén található fényérzékeny réteg. A retina és az azt vérrel ellátó erek között található a tapetum lucidum, ami ugye egy fényvisszaverő réteg. Ez visszaveri a fényt a retinára, ezzel élesebbé téve a képet. Ez a fényvisszaverő réteg okozza, hogy a kutyák szeme látszólag világít a sötétben. A retina sejtjeiből származó információ a látóidegbe jut, amely összeköti a szemet az aggyal.

A jelenségnek nem csak az a funkciója, hogy az autósok meglássák a világító szemeket. (A láthatóság kapcsán ajánljuk korábbi cikkünket: Látni és látszani: láthatóság kutyával.) Szóval, a tapetum lucidum fényvisszaverő képessége a kutya éjszakai látását hivatott javítani. Tudjuk, hogy a kutyák látása lényeges vonásokban különbözik az emberekétől. Ennek oka a szem anatómiájának eltérése. A látószerv mindkét faj esetében az evolúciós kihívásoknak megfelelően változott. Míg a kutyák színeket kevésbé látnak mint mi, éjszaka és szürkületben sokkal élesebben látnak.

A kutya szeméből visszavert fény az emberi szemlélő számára általában zöldes-sárgás színűnek tűnik. Érdekesség, hogy nem minden kutyánál világít a szem egyforma mértékben. A fajták, de az egyes egyedek között is vannak eltérések. Ez a jelenség természetesen nem káros, azonban egyes szembetegségek hatására változhat a szem „fénye”. A szem megjelenésében bekövetkező hirtelen változás miatt érdemes felkeresni az állatorvost.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-behavior/why-do-dogs-eyes-glow; Kép: Photo by Tina Papai: https://www.pexels.com/photo/brown-and-black-animal-eyes-67689/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...