Saját KB bal
Saját KB jobb

Látni és látszani: láthatóság kutyával

A hidegebb hónapokban nemcsak hamarabb sötétedik, de nappali körülmények között sem tökéletesek a látási viszonyok. Az esti kutyasétáltatásra szinte biztos, hogy sötétben kerül sor. A köd, az eső és a csúszós utak megnehezítik a közlekedést. Nem elég, hogy az autósok ilyenkor nehezebben vesznek észre minket, de a latyakos, síkos úton a fékút is megnő. Ezért fokozott balesetveszélynek vagyunk kitéve. Gazdiként a mi felelősségünk, és jól felfogott érdekünk, hogy a lehetőségekhez képest segítsük az autósokat, és jól láthatóak legyünk. Lássuk, mit tehetünk a biztonság és a láthatóság érdekében!

Láthatóság lakott területen kívül és belül

Ha lakott területen belül sétálunk, akkor igyekezzünk a járdán maradni. Ha nincs járda, akkor szabályosan, a menetirány szerinti jobb oldalon közlekedjünk. A kutyánkat tartsuk magunk mellett pórázon. Zebrához érve legyünk fokozottan óvatosak! Gyenge látási viszonyok mellett csak akkor lépjünk az úttestre, ha meggyőződtünk róla, hogy nem jön autó, vagy a felénk haladó jármű sofőrje észrevett minket. Esőben, hóban, fagyban nőhet a féktávolság, ezt vegyük figyelembe, és inkább várjuk meg, hogy az autó ténylegesen le tud-e fékezni, mielőtt elé lépnénk.

Rossz látási viszonyok mellett legyünk fokozottan óvatosak! Nem biztos, hogy észrevesznek minket.

Lakott területen kívül, közúton kötelező a láthatósági mellény viselése, gyalogosok és kerékpárosok számára is. Természetesen, ettől függetlenül, ha rosszul kivilágított vagy forgalmas úton közlekedünk, vagy bármilyen okból jónak látjuk, lakott területen belül is nyugodtan hordjuk. Első a biztonság!

Kutyák számára is kapható láthatósági mellény a legtöbb állatfelszerelést árusító boltban. Nem kerül különösebben nagy összegbe, és adott esetben életet menthet. A láthatóság fokozható még fényvisszaverő nyakörv és póráz használatával.

Légy látható!

Mind a gazdi, mind pedig a kutya számára tanácsos fényvisszaverő ruházat viselése. A futódzsekik és egyéb futóruházat, illetve az outdoor sportruhák általában rendelkeznek fényvisszaverő elemekkel, és a jobb minőségű outdoor kutyakabátokon is találhatunk ilyeneket. Télen praktikus okokból általában sötét ruházatot viselünk, pedig láthatóság szempontjából a világos, élénk színek sokkal jobbak.

Olcsóbb, de szintén hasznos megoldás a láthatósági pántok, LED-es nyakörvek és függők, biléták használata, amelyeket a kutya nyakörvére és a gazdi karjára, bokájára lehet tenni. Fontos, hogy a gazdi és a kutya is ki legyen világítva, ezzel segítünk az autósoknak és sokat tehetünk a láthatóság és a biztonság érdekében!


Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: police.hu; Képek: pexels.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...