Saját KB bal
Saját KB jobb

Önismeret és a kutyánkkal való kapcsolat

A kutyánkkal való kapcsolat értelmezhető egyfajta tükörként is. Ha úgy vesszük, a konfliktusaink, az elakadásaink és a megragadásaink, az esetleges „sikertelenségünk” az önmagunk tanulásának, azaz az önismeretünknek lehet fontos eszköze. Ha nem harmonikus ez a kapcsolat, az egyfajta jelzés, amelyet érdemes figyelembe venni.

Ahogyan az emberi kapcsolatok, úgy a kutyánkkal való kapcsolatunk is két félen múlik. Annyiban speciális, hogy a kutyánk teljes mértékben tőlünk függ, felelősek vagyunk érte és a jóllétéért. Ráadásul elég nehéz egyenrangú félként, partnerként megbeszélni, ha konfliktust élünk meg. Ezzel együtt igaz, hogy ha úgy érezzük, hogy valami nem stimmel, mindkét felet számításba kell venni. Magunkat is.

Ha például sorozatosan ugyanaz a helyzet áll elő, érdemes belenézni a kutyánk által tartott tükörbe. Kiabálni kell vele már megint? Nézzük meg ezt más szemszögből! Miért kiabálunk? Mit érzünk? Bosszant, frusztrál, türelmetlenné tesz, idegesít valami? Segít a kiabálás? Elérünk vele valamit?

Na újra és újra visszatér, akkor nem valószínű. Nézzük meg, milyen helyzetekben fordul elő, és fogalmazzuk meg, hogy mit szeretnénk egy ilyen helyzetben elérni. Például ha nem jön oda, hiába kiabálunk állandóan. Mi zavar ebben? Hogy baja esik? Esetleg nevetségessé válunk az utcán? Úgy érezzük, nincs tekintélyünk? Már a kutyánk sem vesz komolyan minket? Sietnénk?

Ezek mind mind más esetek, amiben hol a félelmünket, hol a frusztrációnkat, hol a kisebbrendűségi érzésünket hol pedig a türelmetlenségünket „kiabáljuk ki”. Ehhez mérten tudjuk a helyzetet is kezelni. A kiabálással nem oldjuk meg a gondot, viszont ha mélyére nézve megkeressük, hogy miért így reagálunk, akkor találhatunk olyan megoldást, amellyel megelőzhetjük a helyzetet. Ezzel pedig a kutyánknak sem okozunk rossz érzést, elérjük amit szeretnénk és nem kell a kiabálás miatti lelkiismeret-furdalással együtt élnünk.

Ez persze csak egy példa, hiszen minden kutya és minden gazdi más, így mások a konfliktusaik is. Ugyanakkor, fontos, hogy ha visszatérő, makacs problémáról van szó, akkor foglalkozzunk vele. Akár önismerettel, akár szakember segítségét kérve.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Samson Katt: https://www.pexels.com/photo/woman-hugging-her-dog-5257630/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...