Saját KB bal
Saját KB jobb

Megfelelő láthatóság ősszel és télen

Bár a kutyák jól látnak a sötétben, mi, emberek nem kifejezetten. Különösen igaz ez akkor, ha korán reggel vagy este kocsival a munkába igyekszünk, sietünk a gyerekekkel az iskolába vagy egyszerűen fáradtak vagyunk. Ilyenkor, a rossz fényviszonyok miatt a kivilágítatlan gyalogosok, kerékpárosok és kutyasétáltatók fokozott veszélynek teszik ki magukat. Ezzel pedig veszélybe sodorják a saját és mások testi épségét is. Fontos észben tartanunk, hogy a láthatóság a saját felelősségünk. Mindegy, hogy kit mondanak ki „hibásnak” ha már megtörtént a baj, azt nem mindig lehet helyrehozni.

Bár minden évben kampányok sora hívja fel a figyelmet a láthatóság fontosságára, még mindig történnek balesetek, melyekben sokszor a kutyák a vétlen áldozatok. Fontos tehát, hogy gazdiként mindent megtegyünk kedvencünk láthatóvá tétele érdekében. Igen, egy kicsit úgy fogunk kinézni, mint a karácsonyfa – de egy sötét utcán sétálva ez sokkal jobb opció, mintha nem látszanánk.

Láthatóság embereknek

Ha sötétben sétálunk a kutyánkkal, illetve a reggeli és az esti szürkület idején, érdemes gondoskodnunk a megfelelő láthatóság biztosításáról. Ez emberek számára lehet fényvisszaverő ruházat – a legtöbb sportdzseki, -cipő rendelkezik fényvisszaverő csíkokkal. Pár száz forintért pedig beszerezhetők a bokára és csuklóra pattintható fényvisszaverő pántok is (sportáruházakban). Forgalmas helyen, parkban, a természetben jól jöhet egy fejlámpa is.

Fontos továbbá, hogy tartsuk be a KRESZ előírásait, és ha nincs járda, akkor az úttest menetirány szerinti bal oldalán haladjunk. Azaz, pont szembe az autókkal. Ez a szabály nem véletlenül van így, a gyalogosok biztonságát szolgálja. A kutyánkat lehetőleg ne a forgalom felőli oldalon vezessük, hiszen ő nehezebben észrevehető, illetve egy esetleges vészhelyzetben úgy kevésbé tudjuk megvédeni. Fokozottan figyeljünk a zebrán történő átkelésnél is. Mielőtt lelépnénk, győződjünk meg róla, hogy az autós észrevett minket és meg fog állni.

Láthatóság kutyáknak

Ma már rengeteg csilivili, láthatóság növelésére alkalmas kellék kapható. Ezek közül mindenki kiválaszthatja a számára megfelelő darabokat. A láthatósági kutyamellény vagy a fényvisszeverő csíkokkal ellátott kutyaruha remekül növeli a láthatóságot. A világító póráz, nyakörv vagy hám, esetleg ezekre tehető lámpák is rengeteget számítanak. A rövidáruboltokban kapható fényvisszaverő szalagot akár mi is rávarrhatjuk a saját és kutyánk ruházatára.

A széles választékból igyekezzünk tartós, lehetőleg környezetbarát változatot választani. Például az elemes vagy nem tölthető világító LED-es nyakörv helyett a tölthető változatot, eldobható villogók helyett szintén inkább tartós használatra szánt alternatívát.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by @rrinna from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...