Saját KB bal
Saját KB jobb
Forrás: By Roger Higgins, World Telegram staff photographer

Snoopy, és aki mögötte van – 100 éve született Charles M. Schulz

Ki ne ismerné Snoopyt, az esetlen kutyát a képregényekből? Talán csak keveseknek nincs olyan relikviája, pólója vagy legalább zoknija, amelyen Snoopy mosolyog. A kis beagle és a Peanuts csapat többi tagjának népszerűsége az elmúlt hét évtizedben szinte töretlen, pedig már több mint 20 éve nem készült új képsor.

1922. november 26-án látta meg a napvilágot az a Charles M. Schulz, akinek a világ Snoopy, Charlie Brown és a Peanuts többi karakterét köszönheti. Az amerikai rajzolót olyan képregény óriások tekintik inspirációnak mint a Garfield megalkotója, Jim Davis vagy a The Simpsons kreátora, Matt Groening.

Schulz már gyermekkorában szeretett rajzolni. Már 15 éves korában jelent meg rajza, amely Spike-ot, a család kutyáját ábárzolja. A képaláírás szerint a „minnesotai St. Paulban élő C. F. Schulz tulajdonában álló vadászkutya gombostűket és borotvapengéket eszik”. A rajzot Sparky aláírással küldte be a kis Charles M. Schulz – ez volt a gyermekkori beceneve, amelyet egy képregény inspirált.

Rajztehetségét azonban nem mindenhol ismerték el. A középiskolai évkönyv szerkesztői például visszautasították az egyik rajzát. Erre a történetre később a Peanuts képsorokban is utal. Feltehetőleg ma már máshogy tennének, hiszen hatvan évvel a történtek után egy másfél méter magas Snoopy szobrot helyeztek el az iskola aulájában.

1950-ben jelent meg az első Peanuts képsorozat. Ezt ötven éven át naponta, majd hetente megjelentetett folytatások követték, egészen a rajzoló 2000-ben bekövetkezett haláláig. Népszerűsége csúcsán egy időben 2 600 újság jelentette meg a rajzokat, a világ 71 országában. Ma több Peanuts múzeum is működik. Az egyik nemrégiben nyílt Tokióban, míg a másik a „Snoopy otthonaként” számon tartott Santa Rosában. Bár sem Schulz, sem Snoopy nem szigorúan odavalósi, a kitalált várost, melyben a Peanuts játszódik, Santa Rosa ihlette. Ezért a helyiek rendkívül büszkén ápolják a Snoopy hagyományt.

Santa Rosa, Snoopy otthona:

 

Hazánkba csak 40 év késéssel, a rendszerváltás után érkezett meg Snoopy és Charlie Brown. Ez nagy részben az itthon uralkodó politikai rendszer ideológiájának volt köszönhető. A Peanuts karakterek és történetek ugyanis annyira elvitathatatlan részei az amerikai kultúrának, hogy az akkori rendszer szemléletében ez nemkívánatosnak tűnt. A rendszerváltozás után azonban hamarosan megjelent nálunk is a karakter, és a képsorok egy része is, bár nem a teljes Peanuts gyűjtemény.

Bár egészében csak idegen nyelven olvashatjuk a Peanuts történeteket, azok hétköznapi, kézzel fogható világa könnyedén megérinti az olvasót. Snoopy pedig továbbra is mosolyt csal az arcokra, és újabb és újabb generációk lapozgatják örömmel a gyűjteményes kiadásokat.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Charles_M._Schulz; https://en.wikipedia.org/wiki/Peanuts; Indexkép: By Roger Higgins, World Telegram staff photographer – This image is available from the United States Library of Congress's Prints and Photographs divisionunder the digital ID cph.3f06148.This tag does not indicate the copyright status of the attached work. A normal copyright tag is still required. See Commons:Licensing for more information., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1273910

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...