Saját KB bal
Saját KB jobb

Van bármi tudományos magyarázat arra, hogy kutyánk valóban szeret minket?

A legtöbb gazdi érzi az őt körülvevő szeretetet – de valóban ez az érzés maga vagy kutyáink kitűnően megtanultak manipulálni bennünket például az ételért? Nézzük meg a dolog tudományos oldalát!

 

Az embereknek és kutyáknak hosszú közös története van. A tudósok többnyire egyetértenek abban, hogy körülbelül 10 000 évvel ezelőtt az emberek már háziasított kutyákkal rendelkeztek, és egy 2013-as kutatás azt mutatja, hogy a két faj azóta genetikailag is alkalmazkodik egymáshoz. De vajon pusztán kutyáink viselkedése idomul ahhoz, hogy velünk, emberekkel együttműködjenek, vagy valóban szeretetet éreznek irántunk?

Íme a kémiai bizonyíték

Az oxitocin hormonról sokat hallani a szeretet kapcsán, ezek az agyban lévő neurotranszmitterek szabadulnak fel, ha két ember megöleli egymást vagy egymás szemébe néz, és segítenek erősíteni a ragaszkodást az emberekben.

Úgy néz ki, a kutyák is elrabolták ezt a hormon képességet: egy 2015-ös japán kutatás bizonyította, hogy a kutyák ugyanezt a hormon hatást használják, és ha egy ember illetve egy eb egymás szemébe néz, ugyanazon anyag szabadul fel bennük, amit nyugodtan nevezhetünk szerelmi hormon drognak. Ugyanez a farkasokkal szemben nem bizonyult igaznak, sőt, a farkasok még a szemkontaktust is erősen kerülik.

Egy null a kutyákban élő szeretet javára.

Agyi folyamatok vizsgálati eredményei

Gregory Berns kezdte meg elsőként scannerrel vizsgálni a kutyák agyműködését. Ők bizonytították 2014-ben, hogy az eb agyának működése megváltozik, ha megérzik gazdájuk illatát.

Pár jól kezelhető kutyát vizsgáltak meg fMRI géppel, ahol főként az agy azon részét vizsgálták, ahol az idegi jutalmazó rendszer működik. Amikor a kutyák megérezték gazdájuk illatát, ez a központ beindult. Az még nem került bizonyításra, hogy ez a reakció a gazda jelenlétének köszönhető, vagy annak, hogy a kutya összeköti a gazda személyét az evés idővel.

Egy itthoni kutatás ugyanezt az eredményt mutatta az érzelemmel teli emberi hangokra is.

Viselkedési bizonyíték az érzelmi kötődésre

Számtalan apró vagy hatalmas jelet tudunk felsorakoztatni, hogy kutyáink hogyan fejezik ki a szeretetüket irántunk a viselkedésükkel. Furcsa módon az egyik ilyen az, hogy a többi állattól eltérően a kutyák sokszor kimondottan keresik a szempontaktust. Szintén különbség, hogy a kutya szinte az egyetlen állat, aki, ha megrémül valamitől, a gyerekekhez hasonlóan az emberhez futnak oltalmat keresve.

Egy 2016-os tanulmány azt találta, hogy a kutyák képesek felismeri az érzelmeket az arcunkról is.

Ha ezek nem is a szeretet közvetlen bizonyítékai, az egyszer biztos, hogy erős érzelmi kapcsolat áll fenn a két faj között. Valószínűleg a kutyák nem képesek zándékosan ugyanarra a fajta tudatos és tudalatti érzelem együttesre, amit mi gyűjtőnéven szeretetnek hívunk, de ennél sokkal jobbra viszont igen: a feltételek nélküliségre. Majd ha a kutyák beszélni is tudnak, többet tudunk meg.

 

Ezek is bebizonyosodtak:

A kutyák is tudnak féltékenyek lenni

A kutyák simán átverik az embert, ha kell

Közös nyelven ugatnak a kutyák

 

 

(Kutyabarát.hu)

Forrás: abc net

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...