A baba bekakil – a kutya menekül

A legtöbb kutya szereti, ha kétlábú csemete érkezik a családba – kölcsön lehet venni a rágókájukat, hosszú sétákra lehet velük menni – és főleg – el lehet lopni és meg lehet enni a kakis pelust. Sokáig az volt az elmélet, hogy minden kutya eszik kakit. Most végre találtunk egy becsületes kutyát, aki maximálisan elutasította még a helyzetet is. 

A család kutyája békésen üldögél az alig pár hónapos jövevénnyel egy fotelben. Mi lenne ennél jobb, mint együtt ejtőzni, miközben „anya” még vakargat is közben?

Anyukának már gyanús a dolog, mikor kicsi fia erőlködik, még biztatja is, hogy végezze nyugodtan a dolgát – hiszen neki még adott a lehetőség, hogy a fotel biztonságban van.

Mami jól ráérzett: a kisgyermeknek tényleg kaksiznia kell. De az amúgy a kakitól cseppet sem berzenkedő kutyák egyik példánya, a család kedvence úgy menekül el a büdösödő csöpp kétlábú mellől, hogy még az sem érdekli: az ifjú családtag eldől, mint egy tekebábu.

A kutatók szerint más kutya boldogan rángatta volna le ott helyben a teli pelenkát a gyermekről.

De miért?

Az egyik elmélet szerint a kutyák kaki evése sokkal régebbre nyúlik vissza, mint gondolnánk: a farkasokkal közös őseik az emberhez való közeledés folyamatában előszeretettel csemegéztek a kétlábú szemete között, és nem tartotta őket vissza semmi az ürüléktől sem.

 „A lótrágya, a macska kaki és az emberi ürülék a legtöbb kutya számára olyan, mintha kokain lenne” – fogalmaz elég szabad szájúan a kanadai állatorvos, Dr. Mary Machum, aki igencsak otthon van kaki témában, régóta kutatja ezt s fajta étkezési szokást.

Számos lehetséges okot soroltak fel az egyik kutatás eredményeként

– Betegség

– Éhezés

– Valamilyen vitamin vagy ásványi anyag hiánya

– Azok az adalékanyagok, amelyek az étkezés végeredményében is ugyanolyan étvágygerjesztők

– Környezeti hatások, stressz

– Egy fajta viselkedés a gazda reakciójának kiprovokálására

– Szukák esetében az újszülöttek gondozására hasonlító folyamat

– Mert szeretik.

„Az mindenesetre bebizonyosodott, hogy magas protein tartalmú ide, alacsony protein tartalmú vagy házikoszt oda: mindegy, milyen az étrend, a kutyák esznek kakit.” – összegezte a kutatás eredményét Dr. Machum.

 

Még többet akarsz tudni?

15 meghökkentő tény a kutyákról

A kutyádnak táncolni nem is olyan furcsa dolog, mint gondolnád

Halálos fenyegetést kapott a gazdi, mert csak vízzel tudta feltakarítani kutyája kakiját

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: the dodo, littlethings
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...