Miről álmodik a kutyám?

Miről álmodik a kutyám?

2017 SZEPT 07  |  Hasznos

A Nemzetközi Alvás Alapítvány (mert van ilyen) szerint kutyáink durván 12-14 órát töltenek alvással. Így joggal tesszük fel a kérdést: mit csinálnak ez idő alatt? Tényleg álmodnak? Vannak rémálmaik? Felkeltsük őket? Utána jártunk. 

Matt Wilson, a Massachusetts-i Technológiai Intézet neurológus szakembere szerint a kutyák átlagosan 12-14 órát töltenek alvással, egy részében legtöbben bizony sokat álmodnak, sőt, hasonló módon élik meg az álmaikat az emberhez.

A kutyák – úgy, mint az ember – alvásuk egy idejét az ún. REM fázisban töltik (Rapid Eye Movement, az alvás egyik fázisának angol neve, a szemek gyors mozgást végeznek mindenféle irányban, a végtagok izmai átmenetileg képtelenek a mozgásra), az álmok túlnyomó többsége ebben a REM fázisban történik, ekkor az agyi aktivitásuk is magas.

Miről álmodhatnak?

Mivel agyi felépítésünk hasonló, feltételezhetjük, hogy az álmok is, de bizonyítani igencsak nehézkes. Wilson patkányokkal végzett alvási teszteket, aminek eredménye szerint az álmaik az aktuális benyomásaikkal van összefüggésben ugyanúgy, ahogy az emberé. A kutatók úgy gondolják, hogy a kutyák álmai fő összefüggésben az aznapi aktivitásokkal, élményekkel vannak. Valószínűleg hasonló a struktúrája az álmaiknak: összefüggéstelen történetek, helyszínek, amelyek az álmainkban érthetőek, de nem feltétlenül mutatnak értelmes képet, mikor már magunkhoz tértünk. A kutatás egyik legfontosabb része szerint a kutyák sokat álmodnak rólunk, hiszen az életük szinte összes perce hozzánk kapcsolódik.

„Normálisak” a kutyám álmai?

Lábrángások, vicsorgás, nyüszítés – alapvetően teljesen normális kísérő jelenségei az alvásnak néha azért ijesztőek tudnak lenni - mindenki találkozott már azzal az őrült nyargalással alvás közben. Amennyiben úgy érezzük, hogy ijesztő méreteket ölt kutyánk rángatózása vagy rohamhoz hasonló viselkedést mutat alvás közben, inkább konzultáljunk orvosunkkal egy kivizsgálásra. 

 

Felkelthetem az álmodó kutyám? Felkeltsem?

A REM fázisban felébreszteni egy kutyát nem okoz semmilyen egészségügyi problémát, de igencsak megijeszthetjük. Ha kutyánk hajlamos a szorongásra vagy az ijedtségből fakadó agresszióra, illetve ha nincs különösebb okunk arra, hogy felkeltsük, akkor inkább hagyjuk álmodni. Ha szuper élete van mellettünk, úgysem nagyon tud miről rémeket látni álmában.

 

Még több alvás:

Kutyák Csipkerózsika pózban

Kedvenceink kedvenc pillanata – az álomba merülés

Baj, ha kutyám horkol mint egy tehervonat?

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

PRE-GO

PRE-GO

Bástya Wellness Hotel***

Bástya Wellness Hotel***

Hotel Honti Visegrád

Hotel Honti Visegrád

Termál Kemping Apartmanházak

Termál Kemping Apartmanházak