Más ember lesz a gyerek kutya mellett?

Más ember lesz a gyerek kutya mellett?

2017 MÁJ 15  |  Hasznos

Vajon vannak-e arra vonatkozó adatok, hogy más emberré teszi-e gyermekünket az, ha kutya mellett nő fel? Boldogabb, törődőbb, felelősebb felnőtté válik-e vagy éppen az ellenkezője: talán észre sem veszi, milyen remek „dolgok” mellett él. Lássuk, ki mit gondol erről.

Az egészségre gyakorolt pozitív hatás régóta ismert

A Pediatrics folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok a gyerekek, akik házikedvenc mellett nőnek fel, kisebb valószínűséggel betegednek meg. A túlzottan steril környezet káros az egészségre. Ezt támasztja alá az is, hogy azokban a háztartásokban, ahol kutyát is tartanak, kisebb mértékben kapnak a gyerekek légúti fertőzést, ami a gyerekkori asztma előszobája.

A tanulmányban 397, 2002-2005 között Finnországban született gyereket követtek. A szülőknek a gyerek első évében hetente kellett bejelentkezniük a gyermek egészségét illetően - köhögés, orrfolyás, fülgyulladás, stb.-, feljegyezve a felírt antibiotikumokat is. A felmérés szerint azoknál a gyerekeknél, akik háziállat mellett nőttek fel, 44%-al kisebb valószínűséggel alakult ki fülgyulladás, és 29%-kal kevesebben kaptak antibiotikumot, mint a házikedvenc nélkül felnövő gyerekek.

Mi a helyzet az érzelmi fejlődéssel?

„Mindegy, hogy milyen életkorban kerül az ember életterébe állat, a velük való testi, lelki kontaktus mindenképpen fejlesztő hatású. Az állatok minden körülmények közt őszinték, nem hazudnak, nem manipulálnak, érzelmeiket egyenesen közvetítik felénk, nem félnek az érzelmi közelségtől, az intimitástól” – meséli Nisztor Mária klinikai szakpszichológus. – „Egy szeretett állattal való bánásmód fejlesztő hatása abban mutatkozik meg, hogy a velük való nem verbális kommunikáció (hiszen beszélni nem tudnak, érzéseiket testi jelekkel, hangszínváltással közvetítik, amelyeket nekünk értelmeznünk, dekódolnunk kell) megtanít bennünket a mások (emberek) könnyebb megértésére, a velük való érzelmi azonosulásra, és az érzelmi közelengedésre.

Az emberi élet során több olyan nehéz periódus is lehetséges, amikor egy állattal való kapcsolat akár a partner, barát, család vagy bármilyen emberi kapcsolat hiányát hosszabb rövidebb ideig pótolni képes, ezzel megmentve minket a mély depressziótól, akár az öngyilkosságtól is.

A Miami University és a Saint Louis University tanulmánya igazolva a gyerekek bevonásával készített statisztikát, úgy véli, hogy a háziállatot tartó emberek többségének magasabb az önbecsülése, fizikailag jobb kondícióban vannak, kevésbé magányosak, gondoskodóbbak és jellemzően inkább extrovertáltak. A gyermekek fejlődését illetően kutatások bizonyítják, hogy a kutyáiknak való felolvasás 30%-al javítja az olvasás folyékonyságát.

 

- a megkérdezett gyerekek 50% százaléka szerint egy házikedvenc boldogabbá teszi őket

- 30% szerint nyugodtabbak egy háziállat mellett

- 20% úgy gondolja, hogy okosabb is általuk

- 33% szerint egy háziállat gondoskodóbbá és felelősségvállalóbbá teszi őket

- 20%-uk szerint magabiztosabban kommunikálnak az emberekkel

- a megkérdezett gyerekek 79%-a mondta azt, hogy a háziállatok pozitív hatással vannak az iskolai munkájukra is.

És nem utolsó sorban: a háziállatokkal felnövő gyermek gondoskodóbb, és egy ’kedvenc’ megléte kialakítja bennük a felelősségvállalást is.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Anonymus Bar and More

Anonymus Bar and More

Berkes Vendégház

Berkes Vendégház

Agricum Termelői Termékek Boltja és Tourist Info Paks

Agricum Termelői Termékek Boltja és Tourist Info Paks

Holdkő Panzió

Holdkő Panzió