Gyerekek olvasnak a menhelyi kutyáknak

A menhelyi kutyák gyakran szenvednek a magánytól és a bezártságtól. Sokszor hányattatott múltjuk miatt problémát okoz nekik az emberekkel való kapcsolatteremtés. A „Menhelyi Pajtások” Program minden résztvevőből a lehető legjobbat hozza ki, nem is gondolnánk, a meseolvasás mennyire hasznos kutyának és gyereknek egyaránt.

A kicsik jelenléte minden nyomás és sürgetés nélkül segít megszokni az ember társaságát, hangját, közelségét azoknak az állatoknak, akik védekezésképpen belső világuk felé fordultak. Elsősorban azoknak a kutyáknak jár a mese, akik félénkek, és önmaguktól nem mutatnak késztetést az emberekkel szembeni kommunikációra.


Fotó: ShareAbly.net

A félelemmel teli kutyáinkat szerettük volna oldani mindenfajta fizikai kapcsolatteremtés erőltetése nélkül. Pozitív élményt szeretnénk nekik biztosítani, hogy egy idő után saját maguk kezdjenek el érdeklődést mutatni az emberek iránt. Amennyiben a gyerekek ilyet látnak, azonnal megerősítik a viselkedést egy kis finomsággal. Azzal, hogy kibújnak a csigaházukból, és kapcsolatot teremtenek, az örökbe fogadási esélyeik is megsokszorozódnak, mintha csak összekuporodva a sarokba húzódnának” – meséli Jo Klepacki, a program vezetője.

De nem csak a félős kutyáknak hasznos a program: a hiperaktivitást mutató ebek is sokkal nyugodtabban kezdenek viselkedni a nyugodt, kiegyensúlyozott gyerekek jelenlétében.

A 10 órás programban részt vevő gyermekek később is bármikor visszajárhatnak a menhelyre, akár családjukkal.

Ez egy békés, nyugodt feladat mindenkinek. A gyerekek érzik, milyen pozitív folyamatokat képesek elindítani a félelemmel teli állatokban. Arra ösztönzi őket, hogy a kutya szemszögéből nézzék a világot. Ez később az emberekkel szemben is hasznos lesz az életükben” – mondja Jo.

Természetesen a program során a gyerekek állatok (és emberek) iránt érzett empatikus képessége is fejlődik, jobban megértik az állatok kommunikációját, tanulják a kutyák helyes kezelését. Talán eszünkbe sem jut, de emellett a gyerekek a menhelyen olyan közönség előtt gyakorolhatják az olvasást, akik nem ítélkeznek tudásuk, hibáik felett. Így könnyebben megszabadulnak gátlásaiktól, és könnyebben haladnak később a tanulásban is.

 

Még gyerekek és kutyák – kutyás és gyerekek:

Oviban kutya. Itthon. Igen!

Saját iskolai állataiknak vannak az angliai gyerekeknek

Amikor egy autista kisfiú találkozik élete első barátjával

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: ILoveFreakingLoveAnimals
Kezdő fotó: Shareably

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...