Gyógynövények kutyáknak: Galagonya

Gyógynövények kutyáknak: Galagonya

2016 JÚL 12  |  Hasznos

Gyógynövények kutyáknak című sorozatunkban most a galagonyával ismerkedhettek meg. A galagonya egy kiváló és biztonságos szíverősítő. A szív gyógyszerének is szokás nevezni, mert sokféle hatása révén erősíti a szív izomzatát, javítja munkáját, védi ereit.

Normalizálja a szívműködést a gyenge vagy szabálytalan szívverés megerősítésével, szívritmuszavarok kiegyenlítésével. Hasznos szívelégtelenség és szívgyengeség esetén. Csökkenti az idegi eredetű szívpanaszokat, szívdobogást. Állítólag még a gyűszűvirág (Digitalis) fajokból előállított gyógyszereknél is hatékonyabb bizonyos esetekben.

Idős állatoknál a szív gyengülése gyakran együtt jár ziháló, kapkodó, nehezített légzéssel, mely tovább erőlteti a szívet, nehezíti a szív munkáját. Ezért az időskori nehezített légzés kezelésében fontos a galagonya. De, a sportolók szívének védelmében is szerepet kap.

Ajánlatos a növényt, mint napi erősítőt az idősebb kutyák étrendjéhez adni, különösen azok számára, amelyek krónikus szívbetegségben szenvednek (pl. szívféreg miatti szívrendellenesség vagy bakteriális, vírusos fertőzések). Ilyenkor kúraszerűen javasolt alkalmazni: pl. 2 hétig eheti, egy hét szünet. Keverékben, több gyógynövénnyel együtt alkalmazva hatékonyabb.

Bogyóját főleg a kínai orvoslás használja gyógyászati célokra: javítja az emésztést, egészen pontosan a tápanyag stagnációt. A felszívódás is hatékonyabbá teszi, mert savas közeget teremt. Elsavasodott szervezetben ezért vagy nem használjuk, vagy lúgosító ételekkel, drogokkal (pl. zöld búzafű) keverten.

A bogyó kimondottan antioxidáns, érfalvédő hatású (hajszálerek gyengeségénél javallt), de nagy mennyiségben hasfogó (emiatt hasmenésre használták régebben). A kutya hasmenése sok okból állhat fenn, ezért előbb érdemes kivizsgáltatni, és csak indokolt esetben hasfogó drogokkal mérsékelni a hasmenést (akkor is inkább tölgyfakéreggel, apróbojtorjánnal).

Idős kutyáknak speciális gyógynövény-receptet is adhatunk, amely több oldalról támogatja meg az állat szervezetét. Egy ilyen recept például a FitoCanini OLDI recept idős kutyáknak, vagy kimondottan szívgyengeség esetén etethető recept, a FitoCanini HARDIG.

Hatásai: jó idősebb kutyáknak, kiváló szíverősítő, erőteljes antioxidáns

Felhasznált részek: egybibés és cseregalagonya virágos hajtásvégei, levelei, virágai, termései.

Fő összetevők: A virágos ágvégben flavonoid glikozidok (ramnozidok, vitexin, hiperozid, rutin), oligomér procianidinek, karbonsavak, kálium, illóolaj találhatóak. A termésben (bogyó): szerves savak, antioxidánsok, flavonoiok (kevrcetin, vitexin, hyperin, rutin, amigdalin, stb.), pektin, vitaminok, karotin.

Gyógyhatások: segíti a szívizom munkáját és javítja anyagcseréjét, javítja a koronáriák vérellátását, szívritmust kiegyenlít (antiaritmiás), csökkenti a vérnyomást, lassítja az érelmeszesedést, enyhe vizelethajtó és nyugtató. Sérült szívizom vérellátásának fenntartása, szíverősítő, antioxidáns.

Felhasználása: 0,5 - 1 gramm szárított az eledelre szórva, vagy receptben, előírt adagolás szerint.

Figyelmeztetés: szív erősítésére és keringés javítására mindig csakis állatorvos tudtával kaphat a kutya gyógynövényt. A gyógynövények egyes gyógyszerek felszívódását és hatását befolyásolhatják. Galagonyalekvárt magas cukortartalma miatt ne adjunk a kutyának! 

Marton Zsófia állatfitoterápia 

FitoCanini, gyógynövények kutyáknak, macskáknak

Kutya-fitoterápia szaktanácsadás

 

Olvassátok el a sorozat korábbi cikkeit is:

Gyógynövények kutyáknak: Csalán

Gyógynövények kutyáknak: Bojtorján

Gyógynövények kutyáknak: Aloe vera

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Indexkép: www.netherbarium.hu

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

TMC Group

TMC Group

Balaton Together Villas - Minivilla

Balaton Together Villas - Minivilla

One Beer

One Beer

Kőleves kert

Kőleves kert