18 érdekesség a kutya tappancsokról

18 érdekesség a kutya tappancsokról

2016 FEB 24  |  Hasznos

Míg a szemek, a fülek és a farok segítenek Kedvencünknek talán a leginkább kifejezni érzéseit, ne becsüljük le a mancsok erejét, jelentőségét sem. Abban mi kutyások biztosan egyetértünk, hogy a kutyusmancsok borzasztóan édesek, de azt is tudnunk kell, hogy a természet csodálatosan alakította ki őket. Vegyük sorra a tappancsokkal kapcsolatos érdekességeket!

Akár karcsú és elegáns, merész és sportos, hajlékony és szőrös, kutyáink tappancsa érdekes tanulmány akár anatómiailag, akár az élőhelyükhöz való alkalmazkodás tekintetében.

18 érdekesség a kutyák tappancsáról:

1. A kutya csontváza átlagosan 319 csontból áll, ebből „egy maréknyi” jut a tappancsokra. A tappancsok a csontok mellett bőrt, inakat, szalagokat, ereket és kötőszöveteket tartalmaznak.

2. Egy 4 hetes kölyök mancsa segítségével, nézzük meg miből is áll a tappancs: karmok, ujjakon lévő talppárnák, középső talppárna, farkasköröm, felső talppárna

3. A középső legnagyobb, és az ujjakon lévő 4 talppárna „lengéscsillapítóként” funkcionálnak, védik az láb ízületeit és csontjait. A felső talppárna pedig olyan, mint a „fék”, segíti a kutyát a csúszós, meredek talajon.

(fotó: Eric Isselee/Shutterstock, szöveg: MNN)

4. A talppárnákban vastag zsírszövet található, mely megvédi a talp belső szöveteit szélsőségesen hideg időjárás esetén a gyors lehűléstől (itt gondoljunk csak a bálnákra és a bálnazsírra). Miközben a mancs a földdel érintkezik, kihűlik, az artériák a lehűlt vért visszaáramoltatják a testbe, így az újra felmelegszik. Emiatt a tudósok úgy vélik, hogy a háziasított kutyák először hidegebb éghajlaton éltek, mielőtt más éghajlaton elterjedtek.

5. A talppárna védelmet nyújt az egyenetlen talajon történő haladáskor. A kint tartott kutyák talppárnája sokkal durvább felületű és vastagabb, mint azoké, akik csak rövidebb ideig tartózkodnak a szabadban. Az ő tappancsuk simább felületű és puhább. A talppárnák segítségével tudják a kutyák felismerni és megkülönböztetni a különböző terepeket.

(fotó: Emily Skeels/Shutterstock)

6. A mancsokon lévő belső bőrréteg verejtékmirigyeket tartalmaz, melyek segítenek elvezetni az izzadtságot a felső rétegekbe, ez segít lehűteni a kutya testhőmérsékletét, és megakadályozza, hogy a talppárnák túlságosan kiszáradjanak. Ha Kedvencünk ideges, vagy túlságosan stresszes, akkor a talppárnáin át ugyanúgy képes izzadni, mint mi a tenyerünkön keresztül.

7. A kutyák az „ujjaikon járnak”, ez azt jelenti, hogy járás közben a testsúlyuk jelentős része nem a sarkukra, hanem ujjaikra terhelődik. Emiatt lábujj csontjaik nagyon fontos szerepet töltenek be.

8. A kutya lábujjak egyenértékűek a mi kéz és lábujjainkkal, bár ők képtelenek arra, hogy ugyanolyan könnyedén hajlítgassák, mint mi a sajátjainkat.

(fotó: Dora Zett/Shutterstock)

9. A farkaskörömről úgy tartják, hogy a hüvelykujj maradványa. A mellső lábakon mindig, de néha a hátsókon is van farkasköröm. Az első lábakon lévő farkaskörömben csontok és izom van, a hátsó lábakon lévőkben pedig sok fajtánál mindkettőből egy kevés. A hátsó farkaskörmöket gyakran eltávolítják, hogy megakadályozzák a leszakadásukat, de ennek az eljárásnak a szükségességéről megoszlanak a vélemények.

10. Bár az elülső lábon lévő farkaskörmöknek nincs sok funkciója, a kutyák azért használják őket, például az olyan dolgok szorítására, melyeket sokáig rágnak (pl. csont).

11. A hátsó lábán lévő farkaskörmök a Pireneusi hegyikutya számára is nagyon hasznosak, ő ezek segítségével igyekszik egyensúlyát megtartani az egyenetlen terepen. Gyakran előfordul az is, hogy – többek között – ennek a fajtának a hátsó lábain dupla farkasköröm nő. Egyes kiállítási kutyafajtáknál a standard szerint egyenesen kívánatos a dupla farkasköröm, ilyen például a Pireneusi pásztor, a Briard vagy a Spanyol masztiff.

(fotó: Erik Lam/Shutterstock)

12. A hideg éghajlaton élő fajtáknak, így a Bernáthegyinek és az Újfundlandinak óriási mancsaik fejlődtek, és talppárnáik felülete is jelentős. A nagy és hajlékony mancsoknak megvan a maga funkciója, a havon és a jégen stabilabb járást biztosítanak a kutyának.

13. A leghosszabb lábujjal az Újfundlandi büszkélkedhet, az előkelő második helyet pedig a Labrador Retriever foglalja el a sorban. Mindkét fajta köztudottan kiváló úszó, ebben úszóhártyás lábujjaik vannak a segítségükre. Úszóhártyás tappancsa van még például a Chesapeake Bay retrievernek, a Portugál vizikutyának, a field Spánielnek és a Drótszőrű német vizslának is.

14. Egyes fajtáknak úgynevezett „macskamancsuk” van. Ők egy rövid harmadik ujjcsonttal is rendelkeznek, ettől tappancsuk teljesen olyan lesz, mint a macskaféléké. Ez a felépítés teszi lehetővé, hogy kevesebb energiát használjanak fel, és növeli állóképességüket is. A mancslenyomat kerek és kompakt.

Ilyen például a Kuvasz, az Akita, a Doberman, az Óriás Schnauzer, az Airedale terrier, az Újfundlandi és a bull terrier.

(fotó: Marianne Perdomo/Flickr)

15. Vannak „nyúl lábú” fajták, akiknek a két középső lábujja hosszúkás, hosszabbak, mint a külső lábujjak. Ilyen például a Samoyed, a Bedlington terrier, a Borzoi és az agarak. Az ő mancslenyomatok karcsúbb és hosszúkásabb.

16. És itt van még az úgynevezett „frito láb”. Ha azt tapasztalod, hogy finom kukorica chips-hez hasonló illatot áraszt kutyád lába, állj ellen a csábításnak. Ezt a különleges aromát baktériumok és gombák okozzák, de ez általában semmi problémát nem okoz a kutyának.

17. Szereted a kezedet masszírozni? Akárcsak a kölyökkutyád. Egy jó mancs masszázs ellazítja a kutyát, elősegíti  a jobb vérkeringést. Dörzsöld meg kutyád mancsát a talppárnái között a tappancsa alján, majd az egyes lábujjai között, meglátod, mennyire élvezni fogja.

18. Bár a „mancs” szó eredete pontosan nem ismert, azt feltételezik, hogy galloromán gyökere van, és kapcsolódik egy XIV. század végi ófrancia szóhoz, ami klumpát, azaz egyfajta cipőt jelent.

Ezt a gondolatmenetet folytatva egy vicces csizmás képpel zárunk, de nyilván a kutyus az exponáló gomb lenyomása után azonnal kiugrott a csinos lábbelikből.

(fotó: Javier Brosch/Shutterstock)

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás: mnn.com

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Végállomás Bistorant

Végállomás Bistorant

Dr. Juhász Tamás Kisállatkórház

Dr. Juhász Tamás Kisállatkórház

Dreams ajándéktárgy és írószer

Dreams ajándéktárgy és írószer

Frufru Szépségszalon és Kávézó

Frufru Szépségszalon és Kávézó