Photo by Nick Fewings on Unsplash

Egészen sokkoló a műanyag hulladékból készült múzeum látványa

Indonéz környezetvédő aktivisták műanyag hulladékból készítettek múzeumot, hogy felhívják a figyelmet a brutális műanyagszennyezésre.

Az óceánok műanyag szennyezettsége ma már olyan gyakran sulykolt téma a sajtóban és a közösségi médiában, mely egyre ritkábban éri el az emberek ingerküszöbét. Így van ez a globális felmelegedés témájával is, úgy érezzük a csapból is ez folyik és bár tudjuk, hogy fontos téma és a krízis valódi, egy idő után már nem hat ránk minden hír és adat. Egészen addig, amíg a való életben, fizikálisan találkozunk az adott problémával, vagy annak következményével.

Sokkoló műanyaghalom

Erre a következtetésre jutottak indonéz környezetvédő aktivisták is. A műanyag szennyezésről nem csak beszélni kell és riportokat készíteni, hanem meg kell mutatni az embereknek például azt, hogyan néz ki 10000 db műanyag hulladék egy helyen. Egy ilyen látvány után már egészen másként értelmezzük a számokat, azok jelentőségét és fizikai jelenlétét. A szabadtéri kiállítást Gresik városában rendezték meg, három hónapig tartott. A múzeumot PET palackokból, szatyrokból, szívószálakból és olyan egyszer használatos hulladékokból építették, melyeket folyókból és tengerpartokról szedtek össze.

Indonézia a második helyen

Az egyszer használatos műanyag gyártásában Kína a világelső, de rögtön utána a második helyen Indonézia áll. A sokkoló múzeum felépítésével a környezetvédők arra szerették volna felhívni a látogatók figyelmét, hogy létezik más megoldás is az egyszer használatos műanyag tárgyak helyett. Ilyen például az ivópalack, vagy a szívószálak teljes elhagyása.

A kiállításról készült videót itt tekinthetitek meg:

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: youtube, onegreenplanet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...