Twitter/Reuters

Óriási takarókkal védik a gleccsereket az olvadástól Svájcban

Egy svájci síparadicsomban speciális anyagból készült takarókkal védik a gleccsereket nyáron, hogy ne olvadjanak el.

A svájci Alpokban található Titlis hegyen természetes védőpajzsként gyapjút tartalmazó hatalmas takarókat helyeztek el a gleccsereken, hogy megvédjék a nyári napsugaraktól és az olvadástól őket.  A hegy gleccsere az elmúlt években már hatalmas mennyiséget vesztett jegéből az olvadás miatt. Előrejelzések szerint a közvetkező 50 évben teljesen eltűnik majd.

Megpróbálják lassítani a folyamatot

A globális felmelegedéssel járó éghajlatváltozást és annak következményeit sajnos nem lehet megállítani, de bizonyos esetekben késleltetni lehet. Az üdülőhely alkalmazottjai és üzemeltetői erre tesznek kísérletet minden nyáron, amikor 5-6 héten keresztül azon dolgoznak, hogy a gleccsert gondosan betakarják és megóvják a napsütéstől. A poliészter-gyapjú anyag visszasugározza a nap energiáját a légkörbe, megakadályozza az olvadást és még a télen a gleccserre hullott havat is megőrzi. Az évek során közel 100 000 négyzetméternyi területet borítottak már be védőtakaróval.

Az éghajlatváltozás hatása a hegyi gleccserekre

A svájci síközpont példája jól mutatja, hogy az éghajlatváltozás nem csak a sarkkörök jegeire, hanem a hegyi gleccserekre is pusztító hatással van. Egy tanulmány szerint 2100-ra a gleccserek nagyjából kétharmada olvad el akkor, ha időközben sikerül csökkenteni az üvegház hatású gázok kibocsátását. Azonban ha semmilyen intézkedés nem történik, úgy ez az arány akár 90 százalékos is lehet. A leggyorsabban Alaszkában és az Alpokban olvadnak a gleccserek.

A védekezés nagyon költséges

A Fribourg Egyetem tanulmánya szerint a gleccser-takarás hatékony stratégiának bizonyul a kisebb helyi gleccserek esetében, például az üdülőhelyeken, síközpontokban.  A betakart gleccserek nagyjából 60 százalékkal kevesebb olvadást és hóveszteséget szenvedtek el, mint a fedetlenül hagyottak. A stratégia azonban széles körben borzasztóan költséges lenne. Évente nagyjából egymilliárd dollárba kerülne Svájc összes gleccserének lefedése.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Reuters, ecowatch

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...