Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Sorin Gheorghita on Unsplash

ELTE-kutatás: akár száz játék nevét is képes megtanulni egy kutya

Az ELTE etológusai által végzett Genius Dog Challenge kutatás eredményeiről újabb részletek jelentek meg egy nemzetközi szaklapban.

A Royal Society Open Science-ben megjelent tanulmány a kutatók legújabb eredményeit mutatja be. Az ELTE kutatás vizsgálatai azt a feltevést igazolták, hogy némely kutyák kiemelkedően sokat megértenek az emberi nyelvből és könnyedén képesek megtanulni egyes szavak jelentését. A kutatásban résztvevő kutyák között voltak olyanok, amelyek akár száz vagy még több játék nevét képesek voltak megtanulni.

Vezényszó igen, tárgyak neve nem

Az ELTE Etológia Tanszékének kutatása két évvel ezelőtt indult, akkor kezdtek el olyan kutyákat keresni világszerte, akik tudják a játékaik nevét. A tudósok szerint ugyanis a parancsszavakat, vezényszavakat, trükköket viszonylag könnyen megtanulja bármelyik kutya, de a tárgyak nevének megjegyzése egészen más feladat. A legtöbb kutya erre nem képes.

Nemzetközi falka

A kutatásban hat kutya vett részt: Max (Magyarország), Gaia (Brazília), Nalani (Hollandia), Squall (Egyesült Államok), Whisky (Norvégia) és Rico (Spanyolország). Ezekben a kutyákban az a közös, hogy mindannyian több mint 28 játékuknak tudják a nevét. Olyanok is vannak a csapatban, akik több mint 100 játéknak ismerték a nevét. Ők vettek részt  a Genius Dog Challenge online, élő közvetítésű kísérletsorozatban.

Ezek a tehetséges kutyák elképesztő gyorsasággal képesek új játékneveket megtanulni. Korábbi kutatásunkban igazoltuk, hogy elegendő négyszer hallaniuk egy új játék nevét, hogy megjegyezzék. Rövidebb időre legalábbis, hiszen ilyen rövid gyakorlás ahhoz nem elegendő, hogy hosszabb távon is emlékezzenek az adott játék nevére – Claudia Fugazza, az ELTE kutatásvezetője.

A feladat az volt, hogy 1 hét alatt 6, majd 12 új játék nevét tanítsák meg kutyáiknak. Hamar kiderült, hogy ezeknek a tehetséges kutyáknak ez a feladat nem jelent kihívást.

Ez a tanulási sebesség hasonlatos az emberi csecsemők szókészletének fejlődéséhez, amikor 18 hónapos koruk körül hirtelen meglódul a szótanulás üteme. Amikor egy, illetve két hónappal később ismét teszteltük őket, még mindig emlékeztek a játékok neveire” – Shany Dror, a tanulmány első szerzője.

Csak a border collie-k ilyen okosak?

A hat kutya border collie volt, így felmerül a kérdés, vajon csak ez a fajta ilyen tehetséges? És ha igen, akkor minden border collie egy szótanuló géniusz? Számtalan border collie nem képes hasonló szótanulási teljesítményre, léteznek viszont más fajtájú kutyák, amelyek igen.

A Genius Dog Challenge-nek köszönhetően került a látókerünkbe tehetséges szótanuló német juhászkutya, pekingi palotakutya, mini ausztrál juhászkutya és néhány keverék is” –  Shany Dror.

Bár a Genius Dog Challenge lezárult, a kutatócsoport folytatja a “szótanuló” kutyák toborzását további kutatásaikhoz. Azok a gazdák, akik úgy vélik, kutyájuk több játékának is tudja a nevét, a kísérletsorozat weboldalán regisztrálhatnak.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: ELTE Etológia, MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...