Saját KB jobb

Ember, mivé lettél? Szándékosan mérgeztek meg egy 100 éves platánfát Rábapordányban

A település jelképének számító, 1922-ben telepített platánfát szándékosan mérgezte meg valaki. Az illető lyukakat fúrt a gyönyörű fa élő törzsébe. A lyukakba pedig erős növényirtószert fecskendezett. Bizonyára nem olvasta Peter Wohlleben A fák titkos élete című könyvét, vagy nem ült még egy forró napon árnyat adó lombok alatt.

„Megdöbbentünk, mert erre nem gondoltunk. Hogy valaki szándékosan kárt okozzon a közösségnek, ráadásul tulajdonképpen községünk egyik jelképét tegye tönkre, ez példa nélküli és érthetetlen. A platán műemlékvédelmi környezetben van, a templommal, a hősök emlékművével, a többi növénnyel egy erős egységet alkotnak. Közterületen áll, senkit nem zavarhat. Nagy bűnt követett el, akárki is tette” – mondta a Kisalföldnek Visy László polgármester.

A mérgezés tényét a község hivatalos Facebook oldalán is közzétették, ahol a tettnek megfelelő felháborodást váltott ki. Ezen felül az illetékesek feljelentést is tettek a rendőrségen.

„Nyilván nem lehet minden fához rendőrt állítani, és nem lehet minden méteren térfigyelő kamerát sem telepíteni. Ezzel együtt, dolgozunk azon, hogy tetten érjük a vandálokat. Ha ez sikerül, minden törvényes eszközzel el fogunk járni az érintettekkel szemben.” – írták Rábapordány község hivatalos Facebook oldalán.

Bízunk benne, hogy összefogással sikerül elkapni a tettest, vagy az illető jobb belátásra tér, és ezzel megállítani a fa pusztítását. Az, hogy a platánfát ért sérülések meggyógyulnak-e, tavasszal fog csak kiderülni. A megkérdezett szakértők szerint a 100 éves platán jó állapotban van, és ha megállítják a kegyetlen mérgezést, akkor minden esélye megvan, hogy kiheverje a támadást.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Turista Magazin; Kép: Fotó: Alexander Kovalev: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/tajkep-termeszet-eg-napnyugta-2871478/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...