Saját KB jobb

Csökken a vándorló halfajok száma – az ENSZ jelentése szerint

A vándorló fajok számára nem szükséges útlevél. Ugyanakkor, ezen fajok egyedei az ember által létrehozott közigazgatási  határoktól függetlenül mozognak. Ez teszi az állatok védelmét egyedülállóan nagy kihívást jelentő, nemzetközi erőfeszítéssé.

A kutatók az ENSZ Környezetvédelmi Programja által február 12-én közzétett, a világ vándorló állatfajainak állapotáról szóló első jelentésben foglaltak szerint ez az erőfeszítés még sok munkát igényel. A több, mint 1000 vándorló faj helyzetét vizsgáló első globális összesítés szerint a halak sokkal rosszabbul teljesítenek, mint más csoportok, például a szárazföldi emlősök vagy a madarak. A kritikusan veszélyeztetett vagy veszélyeztetett halfajok aránya nagyobb, mint bármely más állatcsoporté, amelyre a CMS egyezmény vonatkozik.

A jelentés a vándorló vadon élő állatfajok védelméről szóló Convention on the Conservation of Migratory Species of Wild Animals, (CMS) nevű nemzetközi egyezmény által védett több, mint 1000 faj legátfogóbb összesítése. A CMS-fajok közel felénél csökken a populáció. Ezek közül a halak járnak a legrosszabbul: 97 százalékuk, azaz nagyjából 56 faj kihalása fenyeget. Ezek közé olyan fajok tartoznak, mint az ördögrája (Mobula mobular) és a csipkés pörölycápa (Sphyrna lewini).

„A halfajok valódi csökkenése az, ami … nem hagy nyugodni” – mondta Kelly Malsch, az UNEP Természetvédelmi Világmegfigyelő Központjának munkatársa egy február 8-i sajtótájékoztatón.

A jelentés célja, hogy a CMS COP14, a globális természetvédelmi vezetők február 12-én az üzbegisztáni Szamarkandban kezdődő találkozójának prioritásait irányítsa. Fontos lenne, hogy a vezetők új stratégiákat dolgozzanak ki a vándorló fajok védelmére. Ide tartoznak az emlősök, madarak, hüllők, kétéltűek és rovarok is. Ezek a csoportok összességében jobban állnak, mint a halak, de a jelentés szerint a szerződés hatálya alá tartozó fajok közül minden ötödiket a kihalás veszélye fenyegeti. Bár a jelentésben szereplő adatok nagy része riasztó, van pár sikertörténet is. Például a púpos bálnák állományának helyreállítása ötleteket adhat más fajok, köztük a halak védelméhez.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.sciencenews.org/article/migratory-fish-decline-un-report; Képek: Photo by Magda Ehlers: https://www.pexels.com/photo/stingray-under-water-2832643/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...