kie-ker képe a Pixabay -en.

Most kell méhecskehotelt és darázsgarázst készíteni

A beporzó rovarokat segíted, ha méhecskehotelt és darázsgarázst helyezel ki a megfelelő területre.

Itt az ideje elkezdeni készíteni a méhecskehotelt, vagy más néven darázsgarázst. A legideálisabb kihelyezési idő ugyanis  február vége, március eleje. Akár erkélyre, eresz aljára vagy ablakpárkányra is tehető, ezeken a helyeken is hatékonyan segíthetjük a szelíd beporzók szaporodását. A lényeg, hogy esőtől védett részre helyezzük. Az optimális tájolás a keleti-déli, így éri közvetlen napsütés.

Az MME szerint a méhecskehotel olyan lakossági beporzórovar-védelmi eszköz, melynek elkészítése óvodai foglalkozáson, iskolai órán, szakkörön is könnyedén kivitelezhető. Sokkal egyszerűbb és természetvédelmi szempontból is hasznosabb, mint a nagy pontosságot és bonyolult famegmunkálási lépéseket igénylő mesterséges odúké. Ezek a magányos fajok ugyanis nem igényelnek kaptárakat, mint az óriási kolóniával rendelkező házi méhek.

Mi történik egy méhecskehotelben?

A beporzó rovarok utódaikat ujjnyinál vékonyabb járatok védelmére bízzák. Ide hordják a nőstény méhek a nektárt és virágport. A darazsak pedig megbénított ízeltlábúakat halmoznak a járatokba. Erre petéznek, majd a bölcsőket sárdugóval zárják le. A kikelő lárva aztán a „bekészített” táplálék elfogyasztását követően bebábozódik. Végül a kikelő kifejlett rovar átrágja magát a sárdugón, és megkezdi néhány hetes felnőtt életét. Ezeket a bölcsőkamrákat biztosíthatjuk számukra egyszerűen kivitelezett méhecskehotellel, más néven darázsgarázzsal.

Így készíts egyszerűen méhecskehotelt

Egy tűzifa kugli és egy fúró segítségével könnyedén készíthetünk bölcsőket a lárváknak.  Egy  10-20 cm átmérőjű tűzifa kugliba 3-10 mm átmérőjű fúróval  3-10 cm mély lyukakat kell furni. Általában a rönkök hossztengelyével párhuzamosan, tehát a keresztvágási felületbe érdemes fúrni.  Hasított rönk esetén a törzs oldalába is fúrhatunk.  A méhecskehotelek márciustól május végéig, június közepéig a legforgalmasabbak. Ilyenkor közelről meg lehet figyelni a rovarok jövés-menését otthon, a munkahelyen, óvodában, iskolában.  Azon kívül tehát, hogy segítjük a „munkájukat”, a gyerekeknek is érdekes programot biztosíthatunk egy darázsgarázs kihelyezésével.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MME

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...