Saját KB jobb

A sünök, a denevérek és a pelék is felébredtek téli álmukból

„A hosszabb nappalok és az emelkedő hőmérséklet hatására egymás után ébredeznek a Körös-Maros Nemzeti Park tájain élő, téli álmot alvó kisemlősök. A keleti sünök, mogyorós pelék és denevérek legfontosabb feladata most a táplálékszerzés. Tavasszal a világosság és a felmelegedés hatására ezeknek a védett kisemlősöknek a testében megindul egy különleges hormon termelődése, amely felébreszti őket. Ekkora már felélik az ősszel felhalmozott táplálékukat, az úgynevezett barnazsírt, éppen ezért nagyon intenzíven kezdenek élelem után kutatni.” – olvashatjuk a Körös-Maros Nemzeti Park oldalán

A sünök ilyenkor előbújnak az avarkupacok, farakások alól, és elindulnak táplálékot szerezni. Elsődleges táplálékforrásukat a rovarok és csigák jelentik, amelyek már szintén aktívak. Nagyon fontos ez az időszak a sünök életében, mivel vissza kell nyerniük a tél során elveszített kondijukat. Nemsokára elérkezik ugyanis a szaporodás időszaka, amikor a kisemlősök akár hosszabb utakra is elindulnak, hogy párt találjanak. 

A denevérek és a pelék esetében is hasonló a helyzet. Ők is intenzív táplálkozásba kezdenek most, hogy erejük teljében várhassák a párzási időszakot. 

Nagyon fontos, hogy ebben az átmeneti időszakban odafigyeljünk a környezetünkben élő kisemlősökre. A téli álom miatt most még legyengült állatkák számára fontos a nyugalom, és hogy hozzáférjenek a megfelelő táplálékhoz. Ha a kertünkben, vagy a szabadban találkozunk velük, hagyjuk őket békén, ne zargassuk őket. Figyeljünk négylábú kedvenceinkre is! Az alkonyati órákban aktív denevérek és sünik most még védtelenebbek. A sérülések elkerülése érdekében figyeljünk kutyánkra (és macskánkra is), ha egyedül van a kertben a koraesti órákban. A sünök szúrós labdává gömbölyödve védik magukat, ha veszélyt érzékelnek. A szúrós tüskék azonban nem védenek az erős kutya állkapcsok ellen. A találkozás pedig mindkét fél számára fájdalmas, akár tragikus következményekkel is járhat.

Hazánkban a sünök, a mogyorós pelék és a denevérek is védettek. Vigyázzunk rájuk!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.kmnp.hu/hu/hirek/felebredtek-teli-almukbol-a-pelek-sunok-es-a-deneverek-1261?fbclid=IwAR0f0YXDs_Ef4vnO3m8Tftc5Wcd3tPHoLXCXbQvEKpBQAAVoEC6aMl2UNCQ_aem_AR–Hr_Eh6rAW8EIb14v_PypAtpGoKEi_7xB-z0sG5Wzwh8GfWCYvF_cKTD3gprvbqOIyGx5q0bUA4MBRwpF2-Ac; Kép: Photo by Pixabay: https://www.pexels.com/photo/close-up-photography-of-brown-hedgehog-260143/ 
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...