Saját KB bal
Saját KB jobb
Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Kevés kedvesebb történetet hallottunk: az elárvult szarka fióka és barátja, a tűzoltó

Bódi Attila őrmester, a XIX. kerületi tűzoltóparancsnokságon látja el szolgálatát. Életeket ment, ez a hivatása. És ha elárvult szarka fiókát talál, őt sem hagyja cserben.

A kis szarka Attilának köszönheti az életét. A szarka család fészkét lesodorta egy faág a viharban. Az műszaki mentésre riasztott tűzoltók észrevették a bajba jutott fiókát. Attila elmondása szerint, a fióka túlélési esélyei minimálisak voltak, mégis úgy gondolta, nem hagyja magára, és megpróbál neki esélyt adni az életre. A kismadár jó kezekbe került a környezetvédelem és biológia szakon végzett hivatásos tűzoltónál. A videófelvétel tanúsága szerint a Szikra névre keresztelt kis szarka él és virul. Attila gondoskodását pedig barátsággal hálálja meg. A videó IDE KATTINTVA tekinthető meg.

Mivel a szarka összegyűjti a csillogó tárgyakat, a népnyelvben „tolvaj szarkaként” ismert. Rossz hírét erősíti, hogy más madarak fiókáit és a kisebb énekes madarakat is képes megölni. Pedig a varjúfélék családjába tartozó szarkák intelligens madarak. Kiválóan alkalmazkodnak a változatos életkörülményekhez, könnyen és gyorsan tanulnak. A papagájhoz hasonlóan, a szarkák is meg tudják tanulni az emberi beszéd utánzását. A legintelligensebb madárnak járó címre azért is pályázhat, mert a szarka az egyetlen madárfaj, amely képes felismerni magát a tükörben. A kognitív képességek és az én-tudat mérésére alkalmazott teszten a fél éves csecsemők éppúgy elbuknak, mint a kutyák nagy része. Nem kis teljesítményről beszélhetünk tehát.

A régi időkben a vándor mutatványosok idomított szarkákkal szórakoztatták a közönséget. A madarak tudtak jósolni, és persze a „hasbeszélő” mutatványban is segítettek. A kis Szikra a tűzoltóságon, emberek közelében éli az életét, így biztosan sok örömet okoz még a tűzoltóknak.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.facebook.com/bmokf.hivatalos/videos/253524230961164/; https://hu.wikipedia.org/wiki/Szarka; Kép: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Hivatalos Facebook Oldala.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...