Saját KB jobb

Az életéért küzd a csopaki strandon az öreg tölgy

Az egytelen kérdés, ami felmerül bennünk a hír hallatán: a „Miért?”. Vajon miért határoz úgy valaki, hogy egy fa életére tör? Mi viszi rá arra, hogy kitervelje és véghez vigye ezt a tettet? Korábban írtunk a rábapordányi 100 éves platánfa ellen elkövetett merényletről. De sajnos, nem egyedi esetről van szó. A csopaki strandon egy öreg tölgy törzsét fűrészelték keresztbe. Az önkormányzat a nyomravezetőnek 250 000 Ft pénzjutalmat ígér.

2022. novemberében kezdődött a tölgy elleni támadások sorozata. Az akkori incidensről még kamerafelvétel is készült, de a rendőrség, sajnos, nem jutott a tettes nyomára. Feltételezhető, hogy a strand melletti apartmanház egyik lakóját zavarja a tölgy a kilátásban. A történethez hozzá tartozik, hogy a tölgy nemhogy az apartman, de már a strand építése előtt is itt élt. Hatalmas, árnyat adó lombja alatt a csopaki strand nyitása óta hűsölhetnek a látogatók.

Az önkormányzat azonnal cselekedett, hogy megmentse a 80 éves tölgy életét. Az első vizsgálatok alkalmával fedezték fel, hogy valaki már korábban is megpróbált ártani a fának, „csak akkor még kontár munkát végzett” – idézi a Turista Magazin Ambrus Tibort, Csopak polgármesterét. Bár a fa megmentéséért mindent megtesznek, tavasszal újabb támadás érte a tölgyet: fúróval lyukakat fúrtak a kérgébe, és mérget öntöttek a lyukakba. Azóta magas kerítést emeltek a törzs köré.

Ezekre a barbár tettekre nincs mentség. Az önkormányzat és a növényorvoslással foglalkozó szakemberek mindent megtesznek, hogy megmentsék a tölgy életét. A 80 éve a Balaton partján álló, madaraknak és más élőlényeknek otthont adó fa pedig küzd. A tölgyfát úgynevezett áthidaló oltással igyekeznek meggyógyítani. Mivel ilyen idős és terebélyes fák esetében ezt a módszert nem szokták alkalmazni, ezért a végeredmény még kérdéses. Az mindenesetre biztató jel, hogy a fa lombja egyelőre épnek tűnik, talán megindult a tápanyagszállítás a sérült részeken is.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Turista Magazin; Kép: Photo by Marek Piwnicki from Pexels: https://www.pexels.com/photo/close-up-of-a-oak-tree-with-green-leaves-13327954/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...