Saját KB bal
Saját KB jobb

Először kaptak lencsevégre Magyarországon törpekuvikot

Törpekuvikot sikerült lencsevégre kapni a Börzsönyben. Az apró bagolyfaj állományát Magyarországon mindössze 3-10 költőpárra becsülik.

„Első alkalommal sikerült törpekuvikot találni és egyben meg is örökíteni a Börzsönyben. A megfigyelés további különlegessége, hogy két együtt mozgó, egymással gyakori füttyögéssel kapcsolatot tartó öreg  madarat, feltehetően egy párt talált Selmeczi-Kovács Ádám, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának tagja, az MME Ritkaságvadász Szakosztály elnöke 2023. szeptember 6-án Szokolya közelében, a Magas-Taxon.” – adta hírül a Magyar Madártani Egyesület.

A megfigyelés hírére madármegfigyelők egy csoportja kerekedett fel, hogy megtalálja az idős párt. A misszió sikerrel járt, négy nappal később újabb megfigyelés történt. A törpekuvikot mobiltelefonról lejátszott hanggal csalogatták elő. A valós megfigyelés mellett a fotó láttán – IDE kattintva tekinthető meg – számos bejelentés érkezett a MME-hez. Az ország több pontján véltek már látni ugyanilyen madarakat. Ezek a megfigyelések azonban falsnak bizonyultak. A kép alapján a törpekuvik ugyanis megtévesztően hasonlít a kuvikra, amely hazánkban viszonylag gyakori. A törpekuvik azonban alig nagyobb mint egy veréb, körülbelül seregély méretű. Tehát körülbelül akkora csak, mint egy kuvik feje.

A törpekuvik a legkisebb bagolyfaj Európában. „Tollfülei nincsenek, arcfátyla halvány. Részben nappal is aktív. Röpte egyaránt lehet egyenes vonalú és hullámzó is. Gyakran ül fenyők csúcsára, ahonnan táplálékát lesi, vagy a revírt őrzi. Hazánkban rendkívül ritkán jelenik meg, olykor azonban a költése is feltételezhető. Hozzánk Szlovákiából érkeznek példányok az Északi-középhegységbe, leginkább az Aggteleki-karszt területére, míg a nyugati határszélen az osztrák állományból kóborolnak példányai Soproni-hegységbe a téli időszakban. Legfőbb táplálékát az énekesmadarak képezik, de rágcsálókat és nagyobb rovarokat is fogyaszt. Többnyire állandó madár, de télen olykor költőhelyéről alacsonyabb térségekre húzódik.” – olvashatjuk az apró madárról szóló cikkben a MME honlapján.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: MME; Kép: Photo by Erik Karits: https://www.pexels.com/photo/brown-owl-perched-on-brown-tree-branch-3782463/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...