Komposztáló vagy biohulladék kuka – és hová kerüljenek a kutyás dolgok?

Hivatalosan 2024. január elsejétől hazánkban is kötelező a biohulladék, azaz a konyhai hulladék szelektív gyűjtése. Eddig ugye a műanyag, a fém és a papír mehetett a szelektív szemetesbe. Az üveg pedig a visszaváltó pontokra vagy a konténerekbe. Mostantól a konyhai hulladékot is külön kell gyűjteni, erre a célra majd barna kukák állnak a háztartások és a társasházak rendelkezésére.

Egyelőre a rendszer csak néhány nagyobb városban és pár budapesti kerületben kerül bevezetésre, de később bővülni fog, és remélhetőleg mielőbb elterjed, az Európai Uniós rendeletnek megfelelően.

Miért van szükség a konyhai hulladék külön kezelésére, és mi lesz vele?

Évente Magyarországon több százezer tonna biohulladék keletkezik. Ez a teljes háztartási hulladék kb. 30 %-a. A konyhai hulladék így a többivel együtt szeméttelepre vagy égetőbe kerül, ahelyett, hogy például biogáz készülne belőle. Netán, humuszként visszajutna a talajba, és táplálná azt. A biohulladék égetése (magas víztartalma miatt) nem gazdaságos, és rontja a hulladékégetők hatásfokát.

A központilag összegyűjtött biohulladék biogázüzemekbe kerül, ahol szerves trágyát és energiát állítanak elő belőle.

Az új kukákba minden mehet majd, amit a komposztálóba tettünk eddig. Azaz, zöldség- és gyümölcsmaradékok, teafű, kávézacc, tojáshéj, stb. Ezen kívül a főtt és sült ételmaradékok, a konzerv maradékok és még a húsfélék is mehetnek majd az új kukákba. Értelemszerűen, a csomagolások, a teafilterek illetve a használt olaj nem kerülhet a gyűjtőkbe. A használt olajat és zsírt a gyűjtőpontokon adhatjuk le, ez eddig sem képezte a háztartási hulladék részét!

Kutyásként joggal merül fel a kérdés, hogy akkor vajon a komposztálható zacsiba gyűjtött, vagy épp „natúr” kutyakaki, illetve a rágócsontok, egyéb csontmaradékok vagy az ebzetből kikefélt szőr is mehet-e.

A húsmaradékok illetve a konzerv maradékok igen, a csontok azonban nem. A lebomló zacskók sem, még a komposztálható sem, és, sajnos, a kutyakaki kérdés sem fog megoldódni a szép barna kukák által.

Aki eddig komposztált, az most se hagyja abba!

A komposztálás és a humusz felhasználása a lehető legjobb, amit a Földért tehetünk. Ha eddig is komposztáltunk, vagy most kapnánk kedvet, hajrá! A biohulladék gyűjtése inkább azoknak nyújt lehetőséget, akik nem tudnak komposztálni, illetve a nem komposztálható élelmiszermaradékok gyűjtésére való. De a komposztálás ökológiai lábnyoma jóval kisebb, ezért a komposztálható maradékokat továbbra is így használjuk fel.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://telex.hu/belfold/2024/01/01/haztartasi-biohulladek-biokuka-komposztalas-mohu; Kép:
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...