Saját KB jobb

Betiltották az egyik legkárosabb növényvédőszert Európában: „Már hét éve meg kellett volna tenni”

Végre betiltották a dimoxistorbin nevű növényvédőszert Európában. A permetszer olyan káros, hogy a betiltását már többször kezdeményezték, de eddig mindig ellenállásba ütközött. Szakértők szerint a halogatással hatalmas károkat okoztak a környezetnek a döntéshozók.

A monokultúrás, nagyipari növénytermesztés elképzelhetetlen növényvédő szerek nélkül. Ezekről a baktérium-, gomba-, vagy rovarölő szerekről pedig gyakran csak akkor derül ki, hogy milyen károkat okoznak az ökoszisztémában, amikor már használatban vannak. A dimoxistorbin esetében azonban nem volt szó ilyen „meglepetésről”. A tudományos vizsgálatok eredményei alapján a napraforgó védelmére használt gombaölő szer az emberi egészségre és a környezetre is veszélyes lehet.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete honlapján olvasható kutatási eredmények szerint (idézzük):

  1. „Káros hatás a méhekre: A dimoxistrobinra vonatkozó kutatások kimutatták, hogy a méhek számára mérgező lehet. Ez kihatással lehet a beporzó rovarok populációjára és az ökoszisztémára. Bomlástermékei szennyezhetik a talajvizet.
  2. Lehetséges rákkeltő hatás: Kapcsolatot találtak a dimoxistrobin és a rák kialakulása között, különösen a szervezet hosszú távú expozíciója esetén.
  3. Hatás a légzőrendszerre: A dimoxistrobin belélegzése vagy a bőrrel való érintkezése esetén légzőszervi tünetek léphetnek fel, például köhögés, nehézlégzés vagy irritáció.
  4. A születendő gyermek károsodásának gyanúja: 2. kategóriájú reprodukciót károsító toxikus anyag.”

Mindezek ellenére, a dimoxistorbin betiltása váratott magára, még úgy is, hogy az engedélye 2016-ban hivatalosan lejárt, ezért elég lett volna csak nem meghosszabbítani azt. A TVE cikkben idézik Salomé Roynelt, aki szerint a késedelem elfogadhatatlan, hiszen ellentétes az Uniós előírásokkal.

Annak ellenére, hogy bizonyos permetszerek esetében tudományos kutatások állnak rendelkezésre azok káros hatásairól, a döntéshozásban a betiltás halogatása a norma. Ennek oka többnyire a tagállamok késlekedése. Bár az Európai Unió rendelkezik a világon a legszigorúbb peszticid engedélyeztetési szabályozással, az egyes tagállamok esetében nem mindig teljes az együttműködés a szabályok betartása – és ezzel az állampolgárok egészségének és a környezetnek a védelme – érdekében. A napokban betiltott dimoxistorbint például még több tagállamban, köztük Németországban, Romániában és hazánkban is használhatják az agráriumban.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://tudatosvasarlo.hu/vegre-betiltottak-europa-egyik-legmergezobb-novenyvedoszeret/; Kép: Photo by Susanne Jutzeler, suju-foto : https://www.pexels.com/photo/shallow-focus-photography-of-yellow-sunflower-field-under-sunny-sky-1169084/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...