Saját KB bal
Saját KB jobb

Július 14-e: A Csimpánzok Világnapja

Július 14-e nemcsak a nagy francia forradalom emléknapja, hanem a Csimpánzok Világnapja is. Ezen a napon ünneplésre hívják az embereket világszerte, legközelebbi rokonaink, a csimpánzok megünneplésére.

A ma élő főemlősök közül a csimpánzok a legközelebbi rokonai az emberi fajnak. A hozzánk hasonlóan társaságkedvelő, szociális csimpánzok közé tartozik a közönséges csimpánz és a bonobó, vagy törpecsimpánz. Fejlődésük körülbelül 6, illetve 2,5 millió éve vált el az emberi fajétól.

A csimpánzok Nyugat-Afrikában Guineától Gabonig, valamint a Kongói Demokratikus Köztársaság északi részén élnek. A hímek jóval nagyobb termetűek a nőstényeknél, és a populációk között is nagy a testméretbeli különbség. A hímek testtömege 35-70 kg, míg a nőstényeké 25-50 kg között változik. Zárt, több hímet és nőstényt, illetve kölyköket is számláló csoportokban élnek. Társas viszonyaik sokban hasonlítanak az emberi családi, társas kapcsolatokra.

Rendkívül intelligens állatok, memóriájuk még az emberénél is jobb. Képesek az együttérzésre, a gondoskodásra és a kötődésre valamint a jövő megtervezésére is. Lenyűgöző intelligenciájuk és társas életük elsősorban Dr. Jane Goodall brit etológus helyszíni megfigyeléseinek köszönhetően vált kutatás tárgyává. Jane először 1960. július 14én lépett a Tanganyika-tó partjára, hogy személyesen tanulmányozza legközelebbi rokonainkat. Ez a dátum vált később a Csimpánzok Világnapjává.

A 2023-as Csimpánz Világnapon a Chimpanzee Connection a téma. A Jane Goodall Intézet szervezésében azt ünnepeljük, hogy kapcsolódnak a csimpánzok hozzánk, emberekhez. Valamint a természethez és más vadon élő állatokhoz. Egyben remek alkalom ez arra, hogy mi is kapcsolódjunk főemlős rokonainkkal, és rajtuk keresztül megtanuljuk, hogyan élhetünk jobban összhanggal a teremtett világ egészével.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Jane Goodall Intézet; https://hu.wikipedia.org/wiki/Csimp%C3%A1nz; Kép: Photo by Francesco Ungaro: https://www.pexels.com/photo/photography-of-monkey-1238352/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...