Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyapanziókat ellenőrzött a Nébih – íme az eredmény

A Nébih Pest vármegyei kutyapanziókat ellenőrzött, a hivatal közleménye szerint az eredmények megnyugtatók lettek.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai a Szupermenta program keretén belül 12 budapesti és Pest Vármegyei kutyapanziót ellenőriztek. Egyik panzióban sem találtak olyan hiányosságot, mely az állatok jóllétét kedvezőtlenül befolyásolta volna. Így azonnali hatósági intézkedést sem kellett foganasítani. Az ellenőrök azonban dokumentációs és egyéb hiányosságokat több helyen is feltártak.

Nem szerepeltek a nyilvántartásban

Két létesítmény nem szerepelt a hivatalos nyilvántartásban panzióként. Az értékelésből ezek a helyek kimaradtak, azonban a létesítmények vezetőit a Nébih felszólította hiánypótlásra. Amennyiben ugyanis valaki kutyapanziót szeretne működtetni, a megfelelő hatóságnál rögzíteni kell a tevékenységet a nyilvántartásban. A Nébih szerint mindkét hely eleget tett a felszólításnak, így ma már ők is regisztrált kutyapanzióként működnek.

A panziókat értékelték is. Négy budapesti panzió kapott „kiválóan megfelelt” minősítést. A kutyapanzióknak jogszabály írja elő, hogy az állatok egészségére és jóllétére nézve megfelelő körülményeket kell biztosítaniuk. A legfontosabb szempontok a vizsgálat során a szökésbiztosság és a bokszok és kennelek biztonsága volt. Ezen kívül kiemelt figyelemmel ellenőrizték a beteg, sérül kutyák megfelelő elkülönítési lehetőségét.  Ezeknek az előírásoknak minden vizsgált panzió megfelelt.

A fertőtlenítéssel, papírmunkával akadnak gondok

Az ellenőrök bizonyos fertőtlenítése eljárásokban találtak hiányosságokat. Kifogásolták a fertőtlenítés eszközeit és módját. Valamint több helyen volt rosszul fertőtleníthető a padozat. Ezen kívül az oltási könyvek és kisállat útlevelek helyszínen tartásával is akadtak problémák. Az érvényes veszettség elleni oltások megléte sem volt mindenhol igazolható. Azokon a helyeken, ahol a kutyák papírjai nem voltak rendben, változtatásokat, hiánypótlásokat írt elő a hatóság. A panzióknak a kiskönyvek ellenőrzésének gyakorlatát sokkal hatékonyabbá kell tenniük. A feltárt hibákat a megadott határidőn belül javítaniuk kell a kutyapanzióknak.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI, Nébih 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...