Saját KB bal
Saját KB jobb

Rákkeltő és egészségre káros anyagok a kutyáknak szánt termékekben

Mindannyiunk számára a fontos, hogy megőrizzük kedvenceink egészségét, viszont előfordulhat, hogy a legjobb szándék mellett is használunk olyan termékeket, amelyek megbetegíthetik őket. Íme a kutyakozmetikumokban leggyakrabban használt rákkeltő és egészségkárosító anyagok listája!

A jóhiszemű vásárlásból eredő tragédiára a legjobb példa a nemrégiben nagy port kavart eset, amikor állatorvosi altatóanyagot találtak kutyaeledelekben, vagy egy 2007-es ügy, amelynek során több kutya és macska pusztult el melaminnal szennyezett állateledel fogyasztása miatt. A melamin egy műanyag, amelyet arra használnak, hogy megnöveljék a búzaglutén fehérjetartalmát. Bizonyos gyártók törekvése, hogy a termelési költségek leszorításával nagyobb profitot generáljanak sajnos a kedvenceink egészségét fenyegeti. A legnagyobb gyártók között is bevett gyakorlat, hogy emberi fogyasztásra is alkalmas összetevők helyett takarmányozási célra szánt nyersanyagokat használnak az állateledelek előállítása során. A különbség a két besorolás között nem csak az árban mutatkozik meg, hanem abban is, hogy a takarmányozási célra szánt terményeknek és állati eredetű anyagoknak kevésbé szigorú követelményeknek kell megfelelni, mint az emberi fogyasztásra szántaknak. Ezekben az alapanyagokban a méreganyagok magasabb szintje megengedett, a szennyezettségre és az adalékanyagok minőségére kevésbé szigorú előírások vonatkoznak. Többek között ezért is javasolja sok állatorvos és szakértő, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható tápok helyett inkább emberi fogyasztásra alkalmas, jó minőségű összetevők felhasználásával állítsuk össze kedvenceink étrendjét.

A tápokon kívül azonban a kutyasamponokban is találunk olyan összetevőket, amelyek bizonyítottan rákkeltők vagy más egészségügyi kockázatot rejtenek. Az alábbiakban a leggyakrabban előforduló összetevőket soroljuk fel, amelyek vagy bizonyítottan karcinogének, vagy más bizonyított egészségkárosító hatással bírnak. Ha a címkén csak nagyon átfogó megfogalmazást tüntetnek fel a gyártók, az is takarhat rákkeltő vagy káros anyagot, ezért ezeket az általános elnevezéseket is összegyűjtöttük.

Ftalátok

A címkéken így legtöbbször nem találjuk meg, de ha illatanyagot (= frangrances) tartalmaz a sampon, akkor több, mint valószínű, hogy vannak benne ftalátok is, mivel ezeket az anyagokat a kozmetikumokban arra használják, hogy az illatanyagokat a többi molekulához kapcsolják. A ftalátok használatát az Európai Unióban korlátozzák, mivel a hormonrendszerbe jutva károsítják a reprodukciós képességet, korai pubertást okoznak. Az emberekre vonatkozó kutatások többsége állatkísérletekre épül, így feltételezhetjük, hogy a kutyáknak sem egészséges a ftalátok bevitele. A ftalátok megtalálhatók a puha műanyag termékekben (gumijátékok, műanyag labdák, stb.), amelyekből szintén a szervezetbe jutnak.

Formaldehid tartalmú tartósítószerek

A formaldehid bizonyítottan mérgező és az USA-ban rákkeltő anyagként tartják számon, ezért ki is vonták a kozmetikumokból, de bizonyos esetekben olyan anyagokkal helyettesítették, amelyekből kis mértékben formaldehid szabadul fel – ugyan ez a mennyiség a gyártók szerint nem számottevő, mégis formaldehidről beszélünk. Az alábbi összetevőkre érdemes figyelni: Bromopol, Doazolidinyl urea, DMDM Hydantoin, Imidazolidinyl urea, Quaternium-7, -15, -31, -61 és Nátrium hydroxymethylglycinate (=Sodium hydroxymethylglycinate).

Paraben (parabén)

A címkén butylparaben, methylparaben, propylparaben vagy parabens megnevezés alatt tüntetik fel. A parabének közvetlenül nem mérgezőek, de átjutnak a bőrön, felhalmozódnak a szervezetben és hosszú távon befolyásolják a hormonrendszer működését. A parabének használatát embereknél összefüggésbe hozták az emlőrák kialakulásával is, mivel a civilizált világban a mell rákos daganatai egyre inkább a parabéntartalmú dezodorokkal gyakran bekent hónalj környéki területen jelennek meg.

Cocamide-MEA (Kokamid-MEA)

A tisztítószerként és emulgeálószerként használt Kokamid-MEA önmagában nem bizonyítottan veszélyes, de magas hőmérsékleten és 3.5-es pH alatt nitrózaminok képződhetnek belőle, amely bizonyítottan rákkeltő, szervkárosító és fejlődést hátráltató hatású anyag. Éppen ezért a nitrózamin kozmetikumokban való felhasználását szigorúan szabályozzák. Cocamide-MEA található több ismert kutyasamponban is, amelyeknek a pH-értéke könnyen lehet 3.5 alatti, ami ideális közeg a nitrózamin képződésére.

Triethanolamine (Trietanolamin)

A Kokamid-MEA „közeli rokona”, ugyanaz vonatkozik rá. Gyakran Cocamide-TEA néven tüntetik fel a termékeken.

Mineral oil (Ásványi olaj, ásványolaj)

Színtelen, tiszta folyadék, petróleumszármazék, a gázolajgyártás mellékterméke. A kutyasamponokban az ásványi olaj védőréteget képez a bőrön és segít megőrizni annak hidratáltságát. Ez remekül hangzik, csak ugyanez a védőréteg megakadályozza a bőrt, hogy felszínre juttassa a saját természetes zsiradékait és méregtelenítsen. Csak a gyógyszertári minőségű ásványi olaj megfelelő tisztaságú, egyébként többféle mérgező szerves vegyületet is tartalmazhat, például benzolt. Az ásványi olaj allergizáló hatású, lenyelve mérgező lehet.

PEG (Polietilén-glikol, Polyethylene-glycol)

Azon kívül, hogy segít megőrizni a bőr nedvességtartalmát, ismert bőrirritáló hatásáról is. A PEG segít bejuttatni olyan anyagokat a bőrbe, amelyek egyébként nem képesek áthatolni a bőrön, tehát gyengíti a bőr védőrétegét a méreganyagokkal szemben.

PEG-40 Lanolin

Lanolinból kivont PEG, amely önmagában nem veszélyes, de gyakran 1,4-dioxánnal és etilén-oxiddal szennyezett, melyek bizonyítottan rákkeltő anyagok.

Sodium Laureth Sulfate

A PEG-40 Lanolinhoz hasonlóan szennyeződhet 1,4-dioxánnal és etilén-oxiddal. Kókuszolajból vonják ki, ezért az egészségesnek vélt “természetes” és “vegán” kozmetikumokban is előfordul.

A fenti lista nem teljes, de igyekeztünk a leggyakrabban használt és legveszélyesebb összetevőket összegyűjteni. Kutyasampon és kutyaeledel vásárlásánál is mindig olvasd el az összetételt, és ha valamit nem ismersz, vagy túl általános, kérdezd meg az eladót, vagy nézz utána az interneten. Sajnos a gyártók – ahogy az emberi kozmetikumok esetében is – szabadon használhatják a “természetes” vagy “természetes összetevőket tartalmaz” címkéket, de ezek az esetek többségében nem jelentenek semmit, ha nincsenek mellettük független szervezettől származó minősítések. Hazánkban leggyakrabban a Biokontroll Hungária, az EcoCert, az USDA Organic és a BDIH Certified Organic emblémáival találkozunk a csomagolásokon. Az ilyen minősítéssel ellátott termékek esetében biztosak lehetünk benne, hogy az összetevők ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származnak és nem tartalmaznak káros anyagokat.

Bujdosó-Szalay Adél
(kutyabarát.hu)
Felhasznált források:
Dogs Naturally Magazine, Positively.com, zoldgondoskodas.hu, organicharmony.hu, wikipedia;
Indexkép: frank-3 / @flickr
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...