Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutyák egészségének megőrzése a mi felelősségünk

Marc Bekoff értekezése

Becslések szerint az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban élő kutyák 50%-a túlsúlyos. A fejlett országokban élő állatorvosok a kutyák elhízását az emberi elhízási krízishez hasonlítják. Sokan a kisállatokat fenyegető fő veszélynek nevezik az elhízást.

A kutyák az étkezést illető döntésekben ránk vannak utalva. A legtöbb kutya szeret enni, de az emberek döntik el, hogy mit, mikor, mennyit, milyen módon és kitől kapnak enni, tehát rajtunk múlik, hogy úgy etessük őket, hogy odafigyelünk az egészségükre és a testsúlyukra. A kutyák feladata általában csak annyi, hogy várnak, hogy megetessék őket, bár sok kutya nem bánja, ha dolgoznia kell a finom falatokért. Az is köztudott, hogy számos kutya jelentős túlsúlyt cipel, és nem biztos, hogy jó ötlet a kutyánk “farkasétvágyát” kielégíteni, hiszen a táplálkozási és kalóriaszükségletük eltér vad rokonaikétól. Az alábbiakban pár gondolatot szeretnék megosztani arról, hogyan legyünk tekintettel a kutyáink ízlésére és szükségleteire is.

Nem csak az fontos, hogy mit adunk a kutyánknak enni. Az étel odaadása, az etetés milyensége segít a hosszantartó és erős kötődés kialakításában.

Nincs arra vonatkozó aranyszabály, hogy mi az ideális táplálék a kutyáknak, az egyéni szükségleteket kell mérlegelni. Amit viszont megtehetünk, az az, hogy odafigyelünk arra, hogy milyen módon jut el a táplálék a kutyához: a tálka kiválasztásakor vegyük figyelembe a kutyánk méretét, orrának formáját, evési szokásait. A cél, hogy megtaláljuk az ideális megoldást, amely az evést élvezetessé teszi a kutyánk számára, és elkerüljük az olyan frusztráló helyzeteket, mint mikor egy habzsoló kutya elől mindig kicsúszik a száraztáp, vagy egy basset hound fele vacsorája a fülein ragad, esetleg a szegény mopsz, aki hiába nyújtózkodik, rövidke orrával nem éri el a tálka alján a falatot. Az idősebb kutyák számára jó megoldás lehet, ha feljebb emeljük a tálkájukat, illetve ugyanez a nagytestű kutyák esetében védi az ízületeket és csökkenti a félrenyelés esélyét. A kölyköknek és a rövid orrú kutyáknak viszont kényelmesebb a lapos etetőtál, mint a magas peremű. Néhány kutya csak úgy falja az ételt, ami nem feltétlenül egészséges. Tudnunk kell, hogy a vadállatoknál ilyenfajta gyors, habzsoló evés nem jellemző, csak kivételes esetekben. A kutyák is hányhatnak, ha túl gyorsan esznek, ezért a habzsoló ebeknek egy speciális mintázatú habzsolásgátló tál sokat segíthet az egészséges étkezési szokások kialakításában. A kölyökkutyák esetében a kézből etetés segít a kötődés kialakításában és megakadályozza az ételért folyó versengést. A különböző etetési módszerek alkalmazása együtt tartott felnőtt kutyák esetében is csökkentheti az ételért folyó versengést.

Furcsán hangozhat, hogy a túletetés korlátozza a kutyákat, de ha belegondolunk, hogy a mértéktelenség egészségtelen, és a rossz egészségi állapot korlátozó tényező, akkor könnyű belátni ennek a gondolatnak a jogosságát. A túlsúlynak rengeteg káros hatása van az egészségre: gyulladásokat, szívbetegséget, arthritiszt, szalag- és izomsérüléseket, légzési nehézségeket, májbetegséget okozhat. Ezek a kutyák esetében pont olyan veszélyesek és kellemetlenek, mint az emberek számára; elvehetik a kedvet a sétától, a futkározástól és így csökkentik az életszínvonalat.

Ahogyan a bevezetőben is írtuk, az elhízás a kutyák körében is népbetegség. Nem csoda, hogy kedvenceink velünk együtt híznak, hiszen rengeteg egészségtelen ételt eszünk, ráadásul sokkal többet a kelleténél. Ezzel együtt a fizikai aktivitásunk szintje elmarad a kívánatostól. A túletetés valójában a gondatlan bánásmód egyik formája. Jessica Pierce, a Psychology Today újságírója, bioetikus, aki hallott olyan esetről is, hogy egy menhelyről befogadtak egy kutyát, majd alig pár hónap elteltével 18 kg súlyfelesleggel gyarapodva visszavitték. A menhely dolgozóinak ideiglenes befogadót kellett találni a kutyusnak, aki odafigyelt a speciális igényeire, hogy mielőbb visszanyerje az ideális testsúlyát, és csak hónapokkal később lehetett szó arról, hogy ismét családot keressenek a számára.

Az emberekhez hasonlóan a kutyákat is lehet túletetni és alultáplálni egyszerre. Számos kutyák számára készült “junk food” elérhető már, amelyekre a kutyáknak semmi szüksége nincs, de a gazdik számára csábító csomagolásnak köszönhetően sokan megveszik a kutyájuknak. Egy kevés nasi valószínűleg nem túlzottan ártalmas, de nem egészséges csak fánkot enni.

Amikor megfelelő élelmiszert választunk a kutyánk számára, körülbelül úgy érdemes gondolkozni, mintha a gyermekünk táplálásáról lenne szó. A kutyaeledel tápértéke legyen az első számú szempont, és ez általában a magasabb árkategóriában jobb is. A kereskedelmi forgalomban elérhető tápok nagy része szemét – gyártási hulladék, emberi fogyasztásra alkalmatlan melléktermékek kerülnek a legtöbb olcsó tápba, de szerencsére viszonylag széles a választék jó minőségű, közepesen árazott eledelekből. Nézz utána és beszélj az állatorvossal a kutyád táplálkozási igényeiről, hogy megtaláld azt a megoldást, amelyet a kutya is szeret, de megfelelő tápértékkel rendelkezik.

Végül, de nem utolsó sorban: ha a kutyád egy kissé gömbölyűbb deréktájon, akkor kezdd el kimérni a napi ételmennyiséget a kalóriaszükséglete alapján, beleértve a jutalomfalatokat és a nasikat is. Nehéz megbecsülni, hogy valóban grammra megfelelő mennyiséget etetünk a száraztápból, ezért csalóka lehet csak a szemmértékre hagyatkozni. Ha az asztalnál is eteted a kutyát, akkor értelemszerűen kevesebb táp is elég lesz neki. A falánk kutyáknak célszerű naponta többször, kis adagokban elosztva tálalni a napi mennyiséget, így kiegyensúlyozottabban oszlanak el a kalóriák és jóllakottabbnak érzik magukat. Vannak kutyák, akik hamar megéheznek, és nagyon lassan telik számukra a két étkezés közötti idő.

Nincs kőbe vésve, hogy naponta csak egyszer vagy kétszer lehet egy kutyának enni adni, szóval ha úgy érzed, oszd több kisebb adagra a napi mennyiséget.   

Az egyes kutyák közt nyilvánvalóan vannak különbségek abban, hogy mire van szükségük és hogyan dolgozzák fel a táplálékot. A gyári csomagolásokon található mennyiségek tehát inkább tájékoztató jellegűek, bár a tápok gyártói hajlamosak felülbecsülni a szükséges mennyiséget, ezért legyünk körültekintőek.

Az étel és az etetés érzelmileg is hat a kutyákra. Például bizonyos ételek befolyásolják a kutyák hangulatát, míg vannak kutyák akik érzelmi habzsolók. Sok kutya – és ember számára – az étel szeretet. Az emberek az étel segítségével építik ki a bizalmat és a kötődést a kutyájukkal, sokszor étellel jutalmazunk. Nehéz a könyörgő szemeknek nemet mondani és megvonni a kutyánktól az ételt… de tartsuk észben, hogy nem azzal kedvezünk nekik, hogy elkényeztetjük és túletetjük őket, hanem azzal, hogy egészséges, akítv életet biztosítunk a számukra, és mivel mi felügyeljük, mit és mennyit esznek, ezért a mi felelősségünk az is, hogy egészséges legyen a testtömegük.

Végezetül két érdekesség a legújabb kutatásokból a táplálkozás területéről: a labradorokat sokan falánknak ismerik, és ez nem véletlen. A kutatások szerint egy olyan genetikai mutációval rendelkeznek, amely miatt állandóan éhesek. Másodszor pedig, ha egy kevés zsírt adunk a kutya ételéhez, akkor meglepő mellékhatást tapasztalhatunk. Kimutatták ugyanis, hogy ha a kutyák több zsírt fogyasztanak, mint fehérjét, akkor a szaglásuk érzékenyebbé válik.

Bujdosó-Szalay Adél
(kutyabarát.hu)
Forrás: Marc Bekoff / Psychology Today; Képek: flickr
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...