Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért nem engedik a lakástulajdonosok, hogy kutyát hozzon a bérlő?

Amikor lakást bérlünk, azt szeretnénk, hogy ha nem is a miénk a lakás, mégis otthon érezzük magunkat. Mégis minden szabály arra utal, hogy ez legyen az utolsó, amit átéljünk: nem festhetjük be a falat, nem szögelhetünk fel képeket, és főleg: a legtöbb helyen nem látják szívesen kedvencünket. Egy külföldi albérleteket közvetítő weboldal most teljesen máshogy érvel: igyekszik meggyőzni a lakás tulajdonosokat, hogy eddig rosszul gondolkodtak.

Az egyik külföldi ingatlan közvetítő weboldal, a SpareRoom hatalmas méretű kutatásba kezdett, hogy megtudja, mik a fő okok, amiért a lakástulajdonosok nem látják szívesen a kutyásokat. A cég nem titkolt célja az, hogy egy új megközelítést adjon a kiadóknak, hiszen hisznek benne, hogy ha hosszú távon szeretnének bérlőket, a kisállattal érkezőkben sokkal inkább meg fogják találni, akit keresnek.

Összesen 1,261 ház- vagy lakás tulajdonost kérdeztek meg, a legtöbben pedig az alábbi indokokat fogalmazták meg, hogy miért nem szeretnék kutyásoknak bérbe adni az ingatlant:

– 69% válaszolta azt, hogy nem szeretne háziállatot az ingatlanban.

– Legtöbben az okozandó károkra és a szagokra hivatkoztak.

– Félnek, hogy az ebek nem megfelelően képzettek.

– Tartanak a zajongástól.

– Azt hiszem, a lakást kiadók igazán óvatos emberek. Állandóan a pénz miatt aggódnak, a legnagyobb félelmük az okozott kár. Ha tízen versengenek a kiadó lakásodért, miért adnád ki olyannak, aki kisállattal érkezik? – magyarázza Kate Faulkner ingatlan szakértő. – A tulajdonosok azt szeretnék, hogy valaki a lehető legtovább legyen a bérlőjük, a lehető legkisebb problémával, nem akarják, hogy egy háziállat lefaragjon a profitjukból. –

A SpareRoom azonban meg szeretné változtatni ezt a nézetet. Arra hivatkoznak például, hogy egy kisgyerek ugyanúgy tud kárt okozni a lakásban. A kutatásból kiderült, hogy a kutyatulajdonosok 88%-ának nem volt vitája vagy okozott kár a bérelt lakással kapcsolatban.

Az egyik megoldás egy olyan kitétel lehet, hogy megemelik a kaució összegét az esetlegesen okozott károk biztosítására. Ezt azonban nem mindenki tudja és/vagy akarja vállalni. A gazdik 21%-a még el is titkolja főbérlője előtt, hogy háziállatot tart, hogy ne kelljen több pénzt fizetnie, ami, valljuk be, nem a legszerencsésebb megoldás.

Az egyetlen jó megközelítésnek az tűnik, hogy ha a lakástulajdonosok megértik: ha hosszú távon szeretnének bérlőt, akkor egy kiskedvenccel érkező sokkal jobban meg fogja becsülni a megkapott lehetőséget, vigyázni fog az ingatlanra, és szeretne majd példát mutatni, hogy eloszlassa az előítéleteket.

Természetesen ehhez a kutyatartási kultúrának is fejlődnie kellene, hogy ne hozzon senki szégyent a többi, felelősen gondolkozó lakáskereső gazdi fejére. A kutyáknak jól neveltnek és kezelhetőnek kell lenniük, a gazdiknak környezetüket maximálisan tisztán kell tartani, az esetlegesen okozott károkért pedig maximális anyagi felelősséget kell vállalniuk.

Ezzel együtt a szakértők remélik, hogy az ingatlanokat kiadók belátják: hosszú távon azok a bérlők maradnak, akiknek megengedik, hogy otthon érezzék magukat, és ha így érzik, akkor még inkább fognak környezetükre vigyázni.

 

Cikkajánló:

Anglia legkutyabarátabb városa

Növeli az esélyed a boldogságra és a sikerre, ha kiskedvenced van

A férj ultimátumot adott a feleségének – ő vagy a kutyák

(Kutyabarát.hu)

Forrás: metro
Fotók: pxhere, pixabay, flickr
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...